Ειδήσεις

Twister στα 4 σημεία του ορίζοντα, από τις 6 τελείες της γραφής Braille


Mε όμορφες δράσεις, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, συνεχίστηκε την Τρίτη 29 Αυγούστου, ο 2ος κύκλος, της 6ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, που υλοποιείτε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» οι έξι τελείες της γραφής Braille έκαναν την εμφάνισή τους. Τα παιδιά έμαθαν για το σύστημα με το οποίο καταφέρνουν να διαβάζουν οι τυφλοί συνάνθρωποί μας, και είδαν και επεξεργάστηκαν το πολύ όμορφο παιδικό βιβλίο της Menena Cottin «The black book of colors», γραμμένο στη γραφή Braille!!!

Έπαιξαν το παιχνίδι των αισθήσεων, όπου με κλειστά τα ματιά και ενεργοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, προσπαθούσαν να βρουν το αντικείμενο ή το φρούτο που τους δίνονταν και τέλος έμαθαν το Ελληνικό αλφάβητο Braille και έγραψαν μ’ ευτό το όνομά τους και άλλες αγαπημένες τους φράσεις!!!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» τα παιδιά μέσω αποσπασμάτων διαφόρων βιβλίων όπως “Εξερευνητές του αρχαίου κόσμου”, εκδόσεις Μοντέρνοι καιροί, “Εξερευνητές του κόσμου”, εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί και “Το νησί των θησαυρών” του Ρ. Λ. Στίβενσον, εκδόσεις Ερευνητές ενημερώθηκαν για τα ταξίδια αρχαίων λαών όπως των Αιγυπτίων, οι Φοινίκων και των Αρχαίων Ελλήνων, για τα όργανα ναυτιλίας που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί της εποχής εκείνης καθώς και για την ιστορία της πυξίδας που αποτελεί το κυριότερο όργανο προσανατολισμού ακόμα και στις μέρες μας.

Φυσικά, και από τη σημερινή δράση δε θα μπορούσε να απουσιάζει το παιχνίδι! Τα παιδιά, αφού πρώτα έμαθαν να χρησιμοποιούν την πυξίδα και μέσω αυτής να εντοπίζουν το βορρά, τον νότο, την ανατολή και τη δύση χωρισμένα σε δυο ομάδες των έξι ατόμων έχοντας η κάθε ομάδα από μια πυξίδα και ακολουθώντας τις οδηγίες  που αναγράφονταν σε χαρτάκια που ήταν κρυμμένα σε διάφορα σημεία εντός και εκτός της βιβλιοθήκης εισέπραξαν στο τέλος ο καθένας το δικό του μερίδιο από το θησαυρό που βρισκόταν στον τερματισμό ( μολύβι με ζωάκια, γόμες με ήρωες της Disney, σφραγίδες με διάφορα σχέδια, σφυρίχτρες).

Στο κάθε χαρτάκι αναγραφόταν η πορεία που έπρεπε να ακολουθήσουν χρησιμοποιώντας τα σημεία του ορίζοντα ( βόρια, δυτικά, ανατολικά, νότια, βορειοδυτικά, κ.ό.κ) προκειμένου να ανακαλύψουν το επόμενο χαρτάκι με τις οδηγίες που θα τους οδηγήσει τελικά στο θησαυρό. Στόχος της σημερινής δράσης, ήταν τα παιδιά να αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού. Στη συνέχεια, τα παιδιά εντόπισαν και τα σημεία του ορίζοντα στο χάρτη της Ευρώπης όπου προσπάθησαν να προσδιορίσουν με βάση τα σημεία του ορίζοντα τις χώρες με τις οποίες συνορεύουν η κάθε μία χώρα ξεχωριστά. Τέλος, τα παιδιά χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους χρωμάτισαν διάφορα σχέδια πυξίδων και οι δημιουργίες τους ήταν για μια ακόμα φορά εξαιρετικές!!!

Λογοτεχνικό Twister σήμερα στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» και τα παιδιά παίζοντας γνωρίζουν λογοτεχνικούς ήρωες.Αφού τεντώθηκαν σαν λάστιχα και ισορρόπησαν σαν αράχνες, έφτιαξαν ιστορίες με τους ήρωες που γνώρισαν στο παιχνίδι.

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, συνεχίζεται, με τρεις δράσεις στις παρακάτω βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», Twister – ένα παιχνίδι με σημεία. Μια πρόκληση ισορροπίας και ευλυγισίας με χέρια και πόδια από σημείο σε σημείο.

 Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», Οι σταθμοί ενός ταξιδιού που κράτησε 80 ημέρες. Φτιάχνουμε το δρομολόγιο του Φιλέα Φογκ με ημερομηνίες και ώρες. Προγραμματίζουμε δικά μας ταξίδια και παίζουμε το πιο μεγάλο επιτραπέζιο παιχνίδι της πόλης!!!

 Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού»,  Σημεία συνάντησης – Λογοτεχνικές συναντήσεις από ζώο σε ζώο. Τα ζώα στα βιβλία γίνονται σημείο συνάντησής μας.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών για 60 παιδιά στο Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Μεταπτυχιακό DYNTAR στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας