Ειδήσεις

Βάγια Σαμαρτζή (μεσίτρια) στο Ηχόραμα 100,8: Η Θεσσαλία έχει μεγάλο ενδιαφέρον από το αγοραστικό κοινό


Για τον κλάδο της και το τι επικρατεί στον τομέα των αγοραπωλησιών και των ενοικιάσεων αλλά και για τις προκλήσεις του επαγγέλματός της μίλησε, την Παρασκευή 10 Μαϊου, στο Ηχόραμα 100,8, η μεσίτρια Βάγια Σαμαρτζή που εργάζεται στη Λάρισα. Η κ. Σαμαρτζή ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο», καθημερινά (14:00 – 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και ανέφερε πολλά και ενδιαφέροντα.

Αναλυτικά, η συνέντευξή της στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Είστε μια νέα και δημιουργική γυναίκα που έχετε εισχωρήσει δυναμικά στον μεσιτικό κλάδο. Μιλήστε μας για την πορεία σας και τους λόγους που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Απάντηση: Η ενασχόλησή μου με τον χώρο των ακινήτων ξεκίνησε τυχαία.

Έκανα τα πρώτα μου βήματα σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του real estate στη Λάρισα.

Δεν έχω να σας πω πολλά για τους λόγους που με ώθησαν στο να εισχωρήσω σε αυτό το επάγγελμα.

Όπως σας είπα και προηγουμένως, ήταν τυχαίο. Ήθελα για προσωπικούς λόγους να σταματήσω από την προηγούμενη δουλειά  μου και έψαχνα να βρω ένα μη συμβατικό αντικείμενο. Και το βρήκα!

Μου έγινε πρόταση να παρευρεθώ σε μια ΄΄ενημέρωση΄΄ της εταιρείας και είπα: «Εδώ είμαστε! Πρέπει να το δοκιμάσεις!»

Και τα τελευταία 5 έτη σχεδόν, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως δεν το μετάνιωσα στιγμή.

Ερώτηση: Που μπορεί να σας βρει κάποιος προκειμένου να ζητήσει τις υπηρεσίες σας; Που εδρεύει το γραφείο αλλά και γενικότερα με ποιους τρόπους μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος ενδιαφερόμενος μαζί σας;

Απάντηση: Το γραφείο μου έχει ως έδρα τη Λάρισα και συγκεκριμένα βρίσκεται στην 23ης Οκτωβρίου 101.

Φρόντισα, όταν έψαχνα να βρω τον χώρο, να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και από το κέντρο της πόλης αλλά και με το αυτοκίνητο.

Αν τώρα κάποιος θέλει να επικοινωνήσει πρώτα τηλεφωνικώς μαζί μου, το τηλέφωνο του γραφείου είναι το 2416008577.

Τέλος, μπορεί να με βρει στα social, σε facebook και instragam με το όνομα του γραφείου ΄΄my realty΄΄ real estate.

Ερώτηση: Με ποιους ακριβώς τρόπους μπορεί να βοηθήσεις ένας μεσίτης κάποιον; Ποιο είναι το πεδίο και το εύρος των υπηρεσιών ενός μεσίτη;

Απάντηση: Θα προσπαθήσω να είμαι περιεκτική και να μη σας ΄΄βομβαρδίσω΄΄ με τα θετικά που αποφέρει η συνεργασία με έναν επαγγελματία και νόμιμο(!), το τονίζω,  νόμιμο μεσίτη.

Αρχικά, έχει μόνο θετικά! Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου! Λοιπόν. Αν το δούμε λίγο πιο ρεαλιστικά, ο μεσίτης στην ουσία είναι ο διαμεσολαβητής.

Προσπαθεί να φέρει εις πέρας με επιτυχία μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεριών.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεταξύ αγοραστή και πωλητή και σε κάποιες άλλες μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή.

Αυτό μπορεί να φαντάζει εύκολο, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι.

Πολλές φορές μπαίνει στη μέση το συναίσθημα του ενός και του άλλου και αυτή συνήθως είναι η πιο σημαντική αιτία για να μην ολοκληρωθεί μια συμφωνία.

Εκεί, αναλαμβάνουμε δράση εμείς! Το πώς, δεν θα σας το πω!

Αυτό όμως που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, είναι πως επιδιώκουμε πάντα, μετά το πέρας της συνεργασίας, να είναι ικανοποιημένοι όλοι.

Και για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται λεπτότητα, ευγένεια και σεβασμό, απέναντι στους πελάτες μας.

Ο δεύτερος λόγος, είναι πως δεν χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος, ας πιάσουμε τον πωλητή για παράδειγμα, να ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με την όλη διαδικασία.

Εγώ είμαι εκεί για να τον γλιτώσω από κόπο, χρόνο και χρήμα.

Εγώ θα αναλάβω το κομμάτι προώθησης του ακινήτου, με όλους τους δυνατούς τρόπους, εγώ θα κανονίσω τα ραντεβού και θα κάνω τις υποδείξεις  στο ακίνητο, εγώ θα ασχοληθώ μ όλα τα έντυπα που απαιτείται να συγκεντρωθούν, εγώ θα κάνω τα πάντα.

Ερώτηση: Πάμε τώρα να μιλήσουμε για κάποια θέματα που αφορούν τον κλάδος σας και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για όλους μας. Ακριβότερα ενοίκια, μεγαλύτερη ζήτηση και περισσότερες αγοραπωλησίες είχαμε το 2023. Κάπως έτσι διαγράφεται το σκηνικό; Ποια είναι η εικόνα στον τομέα των αγοροπωλησιών;

Απάντηση: Αν γυρνούσαμε πίσω στο μακρινό 2008 όπου ξεκίνησε η κρίση και κάποιος μας έλεγε τι θα γινόταν το 2023 με τις αγοραπωλησίες και τις εκμισθώσεις των ακινήτων, δυσκολεύομαι να σας πω πως θα τον πιστεύαμε!

Η αγορά κινείται τα τελευταία έτη ανοδικά.

Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην πολύ πολύ πολύ μεγάλη ζήτηση που επικρατεί γύρω από το κομμάτι της στέγης.

Οπότε, ναι! Οι πράξεις οι οποίες σημειώθηκαν το 2023 ήταν πολύ περισσότερες απ ΄ όσες φαντάζεται ο κόσμος.

Ένας επιπλέον λόγος, βέβαια, είναι και η επένδυση. Το ακίνητο προσφέρει ένα παθητικό εισόδημα

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πέραν της ιδιοκατοίκησης, ο κόσμος να αγοράζει για να μισθώσει το ακίνητο, με στόχο όταν θα γίνει η απόσβεση, να έχει ακόμα μια πηγή εισοδήματος.

Ερώτηση: Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, πως έχουν, αυτή τη στιγμή, οι αγοραπωλησίες και πως διαμορφώνεται η μέση τιμή;  Ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερη ζήτηση;

Απάντηση: Η Θεσσαλία και ειδικότερα η Λάρισα, είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον από το αγοραστικό κοινό.

Εκτός του ότι είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, μη ξεχνάμε ότι έχει και τόσους φοιτητές. Το φοιτητικό κοινό έχει στηρίξει και έχει βοηθήσει πολύ τη Λάρισα, όχι μόνο στο κομμάτι των ακινήτων.

Τέλος, μη ξεχνάμε πως είναι μια περιοχή με μια Α ΄ οικονομική άνεση, θα τολμήσω να πω! Γιατί το βλέπω και το ζω καθημερινά στη δουλειά μου.

Τώρα, όσον αφορά τη μέση τιμή, αντιλαμβάνεστε πως για να δοθεί μια σαφής και ολοκληρωμένη απάντηση, είναι ελαφρώς ανέφικτο και αυτό γιατί εξαρτάται από την περιοχή του ακινήτου, την παλαιότητά του, την ανακαίνιση που μπορεί να έχει δεχθεί, τον όροφο και πολλά άλλα.

Οι περιοχές τώρα που έχουν περισσότερη ζήτηση είναι το κέντρο και περιμετρικά αυτό.

Ο κόσμος όμως, πλέον, έχει αρχίσει να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για περιοχές πιο ήρεμες οι οποίες βρίσκονται πιο έξω, όπως είναι η Νεάπολη, για παράδειγμα, ή το Αβέρωφ.

Ερώτηση: Στον τομέα των ενοικιάσεων, πως διαγράφεται η ζήτηση αυτή την περίοδο; Τι αναζητά περισσότερο ο κόσμος και ποια είναι η μέση τιμή; Υπάρχει αύξηση στην τιμή των ενοικίων;

Απάντηση: Το ενοίκιο η αλήθεια είναι πως το γνωρίζω πολύ καλά. Έχω επιλέξει, τουλάχιστον προς το παρόν, να ασχοληθώ περισσότερο με αυτό.

Η ζήτηση είναι τεράστια και εστιάζεται κυρίως στα 2άρια και τα μεγάλα διαμερίσματα.

Δυστυχώς, όμως, οι προσδοκίες των ενοικιαστών δεν συμβαδίζουν με τις υπάρχουσες τιμές.

Λόγω της τόσο μεγάλης ζήτησης, έχουν αυξηθεί κατά πολύ και τα μισθώματα.

Με μια απλή περιήγηση στον Σπιτόγατο, αυτό γίνεται αρκετά αισθητό.

Τα 2άρια κυμαίνονται από 300 ευρώ έως και 500 ευρώ και τα 3άρια ή 4άρια από 500 έως και 800 ευρώ.

Επαναλαμβάνω  πως οι τιμές είναι ενδεικτικές.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματός σας; Ποια θα πρέπει να είναι τα βασικά ΄΄όπλα΄΄ ενός μεσίτη ώστε να πείσει τον ενδιαφερόμενο και τελικά να κλείσει συμφωνία;

Απάντηση: Αυτό που δυσκολεύει περισσότερο έναν συνάδελφο, θεωρώ πως είναι η επικοινωνία με τον κόσμο και η συνέπεια που πρέπει να έχουν απέναντί του.

Γιατί; Ο όγκος των πελατών που έχουμε να εξυπηρετήσουμε είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα τηλέφωνα τα δικά μας χτυπάνε ανελλιπώς κάθε μέρα και ασταμάτητα.

Με μια σωστή οργάνωση, βέβαια, με το να καταχωρούμε όλους τους πελάτες στη βάση δεδομένων που έχουμε δημιουργήσει, με όλα τα στοιχεία του, σημειώνουμε τι ψάχνει ο καθένας. Όλα γίνονται πιο εύκολα. Όμως, και πάλι, κάπου, κάποιος θα χαθεί.

Τώρα, όσον αφορά το ΄΄όπλο΄΄ ενός μεσίτη. Η αλήθεια είναι πως  οι ιδιοκτήτες έχουν αντιληφθεί και από μόνοι τους πως η ζήτηση η οποία υπάρχει είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Όμως,, ο επαγγελματίας δεν παύει να είναι επαγγελματίας. Θα με προσεγγίσει ένας ενδιαφερόμενος γιατί ξέρει ότι έχω πολύ καλή γνώση της αγοράς, μπορώ να τον βοηθήσω να βρει αυτό ακριβώς που ψάχνει.

Ερώτηση: Εσάς προσωπικά, τι σας γοητεύει σε αυτό το επάγγελμα;

Απάντηση: Πάρα πολλά. Ειλικρινά είναι ένα επάγγελμα μαγικό γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι καθημερινά με κόσμο.

Έχω γνωρίσει πάρα πολλούς ανθρώπους μέσα από αυτό το επάγγελμα. Ανθρώπους διαφορετικούς από εμένα, ανθρώπους που μπορεί να μην τους γνώριζα, κι όμως τους έχω γνωρίσει και έχω κρατήσει επαφές μέχρι και τώρα.

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα.

Επίσης, κάθε υπόθεση είναι διαφορετική. Κάθε αγοραπωλησία η οποία ολοκληρώνεται, κάθε εκμίσθωση η οποία ολοκληρώνεται, ολοκληρώνεται με διαφορετικό τρόπο από την προηγούμενη. Είναι όλα διαφορετικά.

Και να τονίσω πως δεν έχουμε να κάνουμε με ακίνητα. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους.

Αυτή είναι η ομορφιά της δουλειάς.

Ερώτηση: Θα θέλατε, κλείνοντας, να μας συστηθείτε και προσωπικά λίγο καλύτερα; Έχετε οικογένεια; Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας; Τι θα θέλατε να προσθέσετε ως επίλογο αυτής της συζήτησης;

Απάντηση: Έχουμε δυο πανέμορφα αγόρια, δύο πάρα πολύ καλά παιδάκια, τον Ανδρέα και τον Μάκη, που είναι ο κόσμος μας όλος.

Είναι ωραίο που προσπαθούμε να συνδυάσουμε τη δουλειά με την οικογένεια.

Κάποιες φορές είναι δύσκολο, και το λέω και σε περίπτωση που μας ακούνε νέες μαμάδες, είναι δύσκολο γιατί έχουμε τύψεις.

Έχουμε τύψεις που αφήνουμε τα παιδιά στους παππούδες, όταν τα αφήνουμε στο σχολείο, στις δραστηριότητες, αλλά νομίζω ότι τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα μέσα από εμάς.

Και είναι ωραίο να βλέπεις τον γονιό σου να παλεύει για κάτι.

Ενδιαφέροντα όπως ο περισσότερος κόσμος, βόλτες, ταξίδια, εκδρομές και έχει προστεθεί και το γυμναστήριο στη ζωή μας, που το είχαμε αφήσει για λίγο λόγω των υποχρεώσεων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων
Επόμενο άρθρο Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας στηρίζει τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις και την αποχή των εργαστηριακών Ιατρών