Ειδήσεις

Βελεστινλής: Το τραγούδι του Ρήγα – Γράφει ο Δημήτρης Ρήτας


Μέρα που είναι σήμερα, μέρα να τιμήσουμε τον συμπατριώτη μας Θεσσαλό Πρωτομάρτυρα της Ελευθερίας Ρήγα Βελεστινλή Φεραίο. Ο Ρήγας γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Μαγνησίας, όπου και η αρχαία πόλη Φεραί, από την οποία απέδωσαν το επώνυμο «Φεραίος». Ο ίδιος υπέγραφε Ρήγας Βελεστινλής Θετταλός. Το 1770 η τσαρίνα Αικατερίνη στέλνει στην Ελλάδα τους αδελφούς Ορλώφ και παρακινούν τους Έλληνες σε εξέγερση, αλλά γρήγορα τους εγκαταλείπει στη μανία των Τούρκων. Από το Βελεστίνο ο Ρήγας με την οικογένειά του για να γλυτώσουν τη σφαγή, μεταβαίνει στη Ζαγορά του Πηλίου και φοιτά στη  Σχολή της. Το 1774 έγινε η συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή που επέτρεπε στους χριστιανούς να φεύγουν και να πάνε όπου ήθελαν. Με την ευκαιρία αυτή, ο Ρήγας μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου μαθαίνει ξένες γλώσσες και γίνεται γραμματικός των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας. Στη συνέχεια εγκαθίσταται στο Βουκουρέστι, όπου ασχολείται και με εμπορικές επιχειρήσεις, από τις οποίες κερδίζει αρκετά χρήματα. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων κυρίως επαναστατικού περιεχομένου. Μεταβαίνει στη Βιέννη, το 1796,  για την έκδοση των βιβλίων του, όπως της «Χάρτας της Ελλάδας», του «Θούριου» κλπ και για την οργάνωση του επαναστατικού του σχεδίου που αποσκοπούσε στον ένοπλο επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Αποφασίζει να κατεβεί στην Ελλάδα, αλλά όταν φτάνει στην Τεργέστη, τελευταία πόλη της επικράτειας της Αυστρίας, συλλαμβάνεται έπειτα από προδοσία ενός Έλληνα εμπόρου. Ανακρίνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται επί έξι μήνες από την αυστριακή αστυνομία και τελικά με σίδερα στα χέρια και στα πόδια μεταφέρεται στο Βελιγράδι, όπου παραδίνεται στους Τούρκους, που τον θανατώνουν μαζί με τους άλλους επτά συντρόφους του στον Πύργο Νεμπόισα, τον Ιούνιο του 1798, και τα πτώματά τους οι Τούρκοι ρίχνουν στον Δούναβη ποταμό.

Στη μνήμη και προς τιμήν του Ρήγα έγραψα το ιστορικό έργο «Ρήγας Βελεστινλής» με θέμα τη ζωή, το έργο και τον μαρτυρικό θάνατο του Πρωτομάρτυρα της Ελευθερίας Ρήγα. Φέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, θα το παρουσιάσω με το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας στους Δήμους της Ελλάδας που θα μας προσκαλέσουν. Τη μουσική και τα τραγούδια του έργου έγραψε ο στενός φίλος και συνεργάτης μου στο τραγούδι Χρήστος Νικολόπουλος. «Το τραγούδι του Ρήγα» είναι το κύριο τραγούδι του έργου. και ένα από τα 14 τραγούδια του CD που έγραψα με τον Νικολόπουλο, έχει τίτλο «ΤΑ Ανθοτραγουδα», τραγουδούν 7 σπουδαίοι τραγουδιστές: Χρόνης Αηδονίδης, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Αρετή Κετιμέ, Αντώνης Κυρίτσης και Παναγιώτης Λάλεζας και κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία «Το ρημα».  Όποιος θέλει να προμηθευτεί το CD αυτό ή όποιος θέλει να μας προσκαλέσει για θεατρική παράσταση με το ιστορικό μου έργο «Ρήγας Βελεστινλής» μπορεί να μας τηλεφωνήσει στο 6976074465, για να το συζητήσουμε.

Το τραγούδι του Ρήγα

Όλα τα Βαλκάνια είναι η πατρίδα μου,

όλη η περηφάνια κι η ελπίδα μου,

από τη Μεσόγειο και την Αδριατική,

πέρα ως τον Εύξεινο και τον Δούναβη.

Επωδός (ρεφρέν)

Ρήγα μου Βελεστινλή, Ρήγα μου Φεραίε,

Έλληνα ωραίε, όμορφα τα λες,

Ρήγα μου Βελεστινλή,

ήρωα κι αντάρτη και επαναστάτη

μέσα στις φωτιές.

Κουπλέ 2ο

Όλα τα Βαλκάνια είναι η αγάπη μου,

φως στα επουράνια και το δάκρυ μου,

Έλληνες και Βούλγαροι, Σέρβοι κι Αλβανοί,

Βλάχοι και Αρμένηδες, όλοι αδερφοί.

 

Γράφει ο Δημήτρης Ρήτας, Φιλόλογος-συγγραφέας-στιχουργός-Δ/ντής Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στον Παλαμά την Παρασκευή 26 Μαρτίου
Επόμενο άρθρο Συνέντευξη Λ. Μπακούρας: Πως η ΕΔΑ ΘΕΣΣ επιτυγχάνει ανάπτυξη, μείωση τιμολογίων και απόδοση για τους μετόχους