Ειδήσεις

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές στη Θεσσαλία


 Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές στη Θεσσαλία», που αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και του ΣΘΕΒ -Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών,τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, στην πόλη της Λάρισας. Στη δράση συμμετέχουν 15 νέοι, απόφοιτοι τεχνολογικής και τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ η κατάρτισή τους διενεργείται από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης (ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ). Είναι η πρώτη φορά που η πρωτοβουλία Skills4Jobs υλοποιείται στην περιφέρεια, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή της στην Αττική.

Με την ευκαιρία της της επίσημης έναρξης των μαθημάτων, πραγματοποιήθηκε τελετή έναρξης την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 και ώρα 19:00, στις εγκαταστάσεις του ΣΘΕΒ. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Γεώργιος Ρουπακιάς, η Διευθύντρια του Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ κα Ντόρα Οικονόμου, ο Διευθυντής Κατάρτισης και Πωλήσεων του ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ κ. Νίκος Ανδρεάδης και η Γεν. Διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα Έλενα Καματέρη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες στο «Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές στη Θεσσαλία» θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα κατάρτισης 144 ωρών, που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης βιομηχανίας, ώστε να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τις εργασίες λειτουργίας, ελέγχου, συντήρησης και επισκευής  των αυτοματοποιημένων βιομηχανικών εγκαταστάσεών τους.Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε επιχειρήσεις-μέλη του ΣΘΕΒ, ενώ στελέχη των επιχειρήσεων αυτών θα παρουσιάσουν πραγματικά παραδείγματα (casestudies) και θα προσφέρουν συμβουλές mentoring.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις-μέλη του ΣΘΕΒ.

Σε δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης επισημαίνει: «Η απόκτηση κρίσιμων γνώσεων από το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας συνιστά προϋπόθεση για τη μετάβαση στην οικονομία του 2030 και αποτελεί μια επένδυση με αξία για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Στόχος μας στον ΣΕΒ, είναι να συνεχίσουμε να  δημιουργούμε προγράμματα και δράσεις που αναπτύσσουν γέφυρες γνώσεων στις δεξιότητες του μέλλοντος για μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επεκτείνουμε τη δράση Skills4Jobs στην περιφέρεια. Με την πολύτιμη συνεργασία του ΣΘΕΒ υλοποιούμε το νέο  πρόγραμμα Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές αυτή τη φορά στη Θεσσαλία. Σε όλους τους συμμετέχοντες ευχόμαστε καλή επιτυχία.»

Η Γενική Διευθύντρια του του ΣΘΕΒ κα Έλενα Καματέρη δήλωσε σχετικά: «Για εμένα αλλά και για όλη την ομάδα στον ΣΘΕΒ αυτή είναι μια σημαντική στιγμή και αυτό γιατί τολμήσαμε  και ενεργήσαμε γρήγορα ώστε να έχουμε την δυνατότητα να εγκαινιάζουμε την πρώτη ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης σε τεχνική ειδικότητα που έχει γίνει στην περιφέρεια χρηματοδοτούμενη αποκλειστικά από ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση για προσωπικό για τεχνικά επαγγέλματα στη βιομηχανία, ειδικότερα, γεγονός που δημιουργεί δυσλειτουργία στην παραγωγική διαδικασία. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, αλλά και να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά σε μία από τις σύγχρονες και οργανωμένες επιχειρήσεις-μέλη του ΣΘΕΒ στην περιοχή της Θεσσαλίας.»

Ο κ. Χάρης Κυριαζής, Πρόεδρος ΔΣ του ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ αναφέρει: «Το ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ είναι μη κερδοσκοπικός φορέας που αποτελεί τον βραχίονα του ΣΕΒ στον τομέα της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Επικεντρώνεται κυρίως στην προσφορά προγραμμάτων κατάρτισης και αντίστοιχων πιστοποιήσεων που δεν διατίθενται από άλλους παρόχους στον βαθμό που τα χρειάζεται η αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα πρότυπη πρωτοβουλία Skills4Jobs σχεδιάζεται για να ανοίξει τον δρόμο για μία συνολικότερη κάλυψη των πραγματικών και επιτακτικών αναγκών της βιομηχανίας και άλλων κλάδων που σήμερα υποφέρουν από την έλλειψη επαρκώς κατηρτισμένου τεχνικού προσωπικού. Η επιτυχία της θα συμβάλλει ουσιαστικά στην άρση ενός από τα εμπόδια για την ανάπτυξη του δυναμικού της παραγωγής στη χώρα μας.»

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Θεματικών Δωρεών του Ιδρύματος Μποδοσάκη και τη χορηγική υποστήριξη των επιχειρήσεων EXALCO Α.Ε., ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΛΛΕΜΠΟΡΙΚΗ Θ. ΜΑΚΡΗΣ Α.Ε., ΜΠΕΤΤΙΝΑ ΑΒΕΕ και ΠΡΟΚΕΛ Α.Ε.

 

Σχετικά με την πρωτοβουλία Skills4Jobs

Πρόκειται για μια νέα δυναμική πρωτοβουλία του ΣΕΒ που έχει στόχο να προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό τις γνώσεις και τις δεξιότητες που ζητούν οι σύγχρονες, οργανωμένες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις και να διασυνδέσει τους νέους της χώρας με την αγορά εργασίας.

 

Το «Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές στη Θεσσαλία» υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΣΘΕΒ, απευθύνεται σε νέες και νέους που έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα από την τεχνολογική και τεχνική εκπαίδευση και περιλαμβάνει:

 

  1. Ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων από το ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ,
  2. Ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (softskills),
  3. Συμβουλευτική &Μentoring, και
  4. Ευκαιρίες απασχόλησης για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών με ανταγωνιστικούς μισθούς σε επιχειρήσεις-μέλη του ΣΘΕΒ.

 

Σχετικά με τον ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει και προωθεί με συνέπεια την ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα από το 1907. Είναι η ανεξάρτητη φωνή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας το 50% περίπου της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Ως κοινωνικός εταίρος, συμμετέχει στον εθνικό και ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει σταθερά και με συνέπεια τη συνεργασία με την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους για την προώθηση και υλοποίηση των κατάλληλων πολιτικών. Ο ΣΕΒ, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, υποστηρίζεται αποκλειστικά από συνδρομές και χορηγίες των μελών του. Τα μέλη του είναι δυναμικές επιχειρήσεις που προέρχονται από όλους τους κλάδους και μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και αντιπροσωπεύουν το 13% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το 37% των εταιρικών κερδών, το 46% των εσόδων από φόρους νομικών προσώπων, το 25% των αμοιβών και το 25% των ασφαλιστικών εισφορών στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.sev.org.gr

 

Σχετικά με τον ΣΘΕΒ

Ο ΣΘΕΒ ιδρύθηκε το 1957 και αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμικό εκπρόσωπο της επιχειρηματικής κοινότητας στη Θεσσαλία. Απαριθμεί 350 Μέλη, εκ των οποίων ορισμένες από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις στην περιοχή, με βασική του αποστολή την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών  προς τις επιχειρήσεις μέλη του και στόχο την άμεση στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Οι υπηρεσίες του ΣΘΕΒ εστιάζονται σε 4 βασικούς πυλώνες:

  • Εκπροσώπηση & Ειδικές Παρεμβάσεις. Ο ΣΘΕΒ εκπροσωπεί τα μέλη του στα όργανα της τοπικής

και εθνικής διακυβέρνησης, προωθώντας τις θέσεις των επιχειρήσεων.

  • Επιχειρηματική Ενημέρωση & Ειδική πληροφόρηση. Ο ΣΘΕΒ παρέχει έγκυρη πληροφόρηση για όλες τις εξελίξεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που επηρεάζουν τη λειτουργία, τις προοπτικές και την ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικής κοινότητας
  • Επιχειρηματική Υποστήριξη & Ανάπτυξη. Ο ΣΘΕΒ υποστηρίζει την περιφερειακή επιχειρηματική δραστηριότητα δημιουργώντας συνέργειες μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και εταιρειών του εξωτερικού, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών οργανισμών.
  • Διασύνδεση Εργασίας και Εκπαίδευση. Ο ΣΘΕΒ λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης αποφοίτων με τις επιχειρήσεις μέλη του συμβάλλοντας καθοριστικά στην κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων για ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την απορρόφηση ατόμων που αναζητούν εργασία

 

Σχετικά με το ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ  

Το ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ αποτελεί τον εκπαιδευτικό βραχίονα του ΣΕΒ στο χώρο της Δια Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης. Από το 1980, παρακολουθώντας συνεχώς τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και σε συνεργασία με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Συμμετέχει ενεργά σε διεθνή δίκτυα  ανταλλαγής τεχνογνωσίας στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης, και έχει έντονη εκπαιδευτική δράση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάζονται σύμφωνα με την πραγματική προσφορά και ζήτηση δεξιοτήτων ανά κλάδο οικονομίας και ανά επάγγελμα, στοχεύοντας στο να υποστηρίξουν τους καταρτιζόμενους να διαμορφώσουν ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό επαγγελματικό προφίλ μέσω της αναβάθμισης και επικαιροποίησης γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων (upskilling/reskilling).Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα:www.ivepe.gr/

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση Δήμου Σοφάδων για την ασφαλή φιλοξενία κατοίκων