Ειδήσεις

Ξεκινούν οι μελέτες για νέες γέφυρες στη Φυλακτή και το ρέμα Καριτσιώτη


Δύο μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, δημοπρατεί  με γρήγορες διαδικασίες η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δρομολογώντας την κατασκευή νέων  γεφυρών  στη Φυλακτή και  στον ποταμό Καριτσιώτη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

«Η εποχή που ζούμε είναι αναθεωρητική και χρειάζεται ταχύτητα, ρυθμό, αυτοματισμό και  απλοποίηση ενεργειών» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με  ολοκληρωμένο σχέδιο, προχωράμε,  με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, στη δημοπράτηση  όλων των απαραίτητων  μελετών που οδηγούν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ασφαλούς προσβασιμότητας στην Τοπική Κοινότητα Φυλακτής και  στο ρέμα Καριτσιώτη, στο δρόμο προς το φράγμα Πλαστήρα. Αποκαθιστούμε τις υποδομές που καταστράφηκαν από τη θεομηνία του αιώνα στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, θωρακίζουμε το περιβάλλον και τις περιουσίες των ανθρώπων, ενισχύουμε την ασφαλή προσβασιμότητα στην περιοχή που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου και συντηρούμε  θέσεις εργασίας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Οι δύο μελέτες

Μετά τις πρωτοφανείς έντονες βροχοπτώσεις παρατηρήθηκαν επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα στα ρέματα της Π.Ε. Καρδίτσας που είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες υλικές ζημιές με καταστροφές υφιστάμενων γεφυρών και τεχνικών έργων, διαβρώσεις εδαφών, κατολισθήσεις πρανών κ.α.

Τα έντονα αυτά φαινόμενα με τόσο μικρή περίοδο επαναφοράς καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινούν οι γρήγορες διαδικασίες που προβλέπονται από το Ν.4412 για τον προσδιορισμό των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής σε δύο κρίσιμες θέσεις και συγκεκριμένα:  κοντά στο χωρίο Φυλακτή και  στο ρέμα Καριτσιώτη, στον δρόμο προς φράγμα.

Η πρώτη γέφυρα   Φυλακτής,  μήκους περίπου 30m   είναι σύμμικτη κατασκευή ενός ανοίγματος από δομικό χάλυβα και σκυρόδεμα,

Η  δεύτερη γέφυρα,   στον ποταμό  Καριτσιώτη,  μήκους περίπου 90m   είναι  σύμμικτη κατασκευή  με  περισσότερα ανοίγματα από δομικό χάλυβα και σκυρόδεμα

Περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες μελέτες (στατικές- τεχνικών έργων, διευθέτησης ποταμού/ρέματος – υδραυλικών έργων, οδοποιίας-συγκοινωνιακών έργων, περιβαλλοντικές) καθώς και οι υποστηρικτικές μελέτες (γεωτεχνικές, τοπογραφικές). Προς επιτάχυνση των διαδικασιών, οι μελέτες θα εκπονηθούν μέχρι το τελευταίο στάδιο, με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες κατασκευής των έργων και περιλαμβάνουν ακόμη και τη σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης.

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Πρόταση για σύσταση δυο εποχικών πυροσβεστικών κλιμακίων στο Νομό Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Β. Τσιάκος: Έχουμε βελτιώσει σημαντικά την εικόνα καθαριότητας στο Δήμο Καρδίτσας