Ειδήσεις

Υδατικό έλλειμμα στη λίμνη Σμοκόβου – Ο Αντιδήμαρχος Γεωργικής Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Σοφάδων Σωτήρης Γιαννακός στο Ηχόραμα 100,8


Ανησυχεί το υδατικό έλλειμμα που παρουσιάζει η λίμνη Σμοκόβου, λίγο πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, και με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την άρδευση και τους παραγωγούς. Για το σοβαρό αυτό θέμα μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Αντιδήμαρχος Γεωργικής Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Σοφάδων Σωτήρης Γιαννακός ο οποίος αναφέρθηκε, επίσης, στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποκατάσταση των ζημιών στα αντλιοστάσια, μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel. Ο κ. Γιαννακός ήταν καλεσμένος, την Τετάρτη 10 Απριλίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη ενώ, με την ιδιότητα και του Αντιπροέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, έθεσε επί τάπητος και τα προβλήματα των αγροτών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γιαννακού στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Το έλλειμμα είναι πάρα πολύ μεγάλο

«Εδώ η ατάκα είναι μία. Πλημμυρίζουμε όταν βρέχει και με τις ανομβρίες αυτές δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το καλοκαίρι.

Είναι δυο πράγματα τα οποία είναι κάθετα αντίθετα και η έλλειψη έργων υποδομής όλα αυτά τα χρόνια έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.

Να είμαστε ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και να μην μπορούν κάποια χωριά, το σύνολο του Δήμου στον κάμπο, να σπείρει και να ποτίσει για να φυτρώσει.

Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η Λίμνη απαριθμεί 128 με 130 κυβικά μέτρα νερού με όριο τα 100. Άρα, έχουμε 30 στη διάθεσή μας.

Ένας μέσος όρος του 2022-2023 ξοδεύτηκε κοντά στα 65 με 70 εκατομμύρια.

Έχοντας ατά τα νούμερα και τα 6 που θα χρειαστεί γιατί τον επόμενο μήνα ευελπιστούμε να λειτουργήσει και το διυλιστήριο. Το πόσιμο νερό, δηλαδή, όπου το μεγάλο αυτό έργο που εγκαινιάστηκε είναι σταματημένο για τεχνικούς λόγος και θα ξαναπάρει μπροστά περίπου σε ένα μήνα. Άρα, χρειαζόμαστε και εκεί κάπου 6 εκατομμύρια».

 

Παραλάβαμε ένα δίκτυο αντλιοστασίων κατεστραμμένο

«Η νέα Δημοτική Αρχή Σοφάδων παρέλαβε ένα δίκτυο αντλιοστασίων και να αντλιών, όπου πάνε τα νερά, άνευ προηγουμένου κατεστραμμένο από τον Daniel.

Επομένως, προσπαθούμε σε τρία μέτωπα. Πρώτον, δεν έχουμε νερό, δεύτερον να γίνουν όλα τα αντλιοστάσια και όταν χρειαστεί να έρθει έστω αυτό το λίγο ώστε να αρχίσουν οι αγρότες να ποτίζουν.

Παλεύουμε αυτή τη στιγμή με τρία συνεργεία και με δυο ηλεκτρολόγους, πέντε συνολικά τα συνεργεία, να αποκαταστήσουμε αυτό.

Και, ήδη, έχουμε αρχίσει να καθαρίζουμε και τα κανάλια όπου θα πέσει το νερό με μια εργολαβία η οποία ξεκίνησε από το χωριό Κυψέλη, θα πάει και στον Δήμο Άρνης, στην Πασχαλίτσα, θα ανέβει παραπάνω στο Νέο Ικόνιο και από εκεί στο Γραμματικό.

Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι 50 με 60 τα χιλιόμετρα των καναλιών που παίρνουν νερό για να ποτίσουν οι αγρότες και είναι βουλωμένα.

Θα καταφέρουμε όμως. Γιατί η αρδευτική περίοδος θα αρχίσει το Μάϊο.

Την Παρασκευή το μεσημέρι θα έχουμε σύσκεψη στο Δημαρχείο με τον ΤΟΕΒ που είναι υπεύθυνος για όλο το Σμόκοβο και διαχειρίζεται αυτά τα πράγματα.

Θα συνιστούσα στους αγρότες, όπου υπάρχει σημείο υδροληψίας, να το εκμεταλλευτούν.

Δεν φθάνει το νερό. Όπως είπα και πριν, είμαστε στη μέση.

Αυτό για το οποίο πασχίζουμε όλοι μας είναι αυτό το νερό που είναι να το μοιράσουμε όλοι μας. Μία φορά θα πάρουμε όλο το καλοκαίρι, δυο θα πάρουμε; Ευελπιστούμε να έχουμε και καμιά καλή βροχή ώστε να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω».

 

Μεγάλο ζήτημα οι κλεμμένοι μετασχηματιστές

«Ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο δημιουργείται είναι ότι είχαμε πάλι κλεμμένους μετασχηματιστές χθες και προχθές. Έχουμε και με τη ΔΕΗ εκεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν τα προλαβαίνει. Και μας λέει και το αυτονόητο. Σας το φτιάξαμε. Αν σας το ξανακλέψουν, τι φταίμε εμείς;

Έχουμε κινηθεί και προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να δημιουργηθεί μια ΟΠΚΕ η οποία να παρακολουθεί όλα αυτά τα ζητήματα με τις κλεψιές.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 7, 8, 10 ακόμα αντλιοστάσια τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί για τον οποιονδήποτε λόγο. Προσπαθούν και αυτοί οι άνθρωποι, το παρακολουθούμε και εμείς από κοντά και πιστεύουμε μέσα στο μήνα, στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου, να έχουμε και από εκεί το ρεύμα».

 

Θα πρέπει το κράτος άμεσα να πληρώσει τους αγρότες

«Θα πρέπει το κράτος άμεσα να πληρώσει τους αγρότες. Εκκρεμούν ακόμα από τον Daniel. Πάρθηκε προκαταβολή στο βαμβάκι στα 140 ευρώ. Δεν δόθηκε ποτέ. Τώρα εξατομικεύτηκε η ζημιά. Δεν τα έγραψαν ακόμα. Να δούμε τι δικαιούται ο καθένας.

Οι συνδεδεμένες πρέπει να δοθούν άμεσα. Γιατί, εφόσον δεν παραδώσαμε κιλά, κινδυνεύουμε να πιστοποιήσει ο ΕΛΓΑ πρώτα ότι έπαθε ζημία και μετά.

Αν είναι έτσι, θα φύγει η συνδεδεμένη για Σεπτέμβριο μήνα.

Αν περιμένουμε, δηλαδή, την εξατομίκευση από τον ΕΛΓΑ, ότι αυτός ο άνθρωπος έπαθε τόση ζημία όπου, όπως είπε ο ΕΛΓΑ, θα δοθεί περί τα τέλη Ιουνίου, τότε θα πάμε πάρα πολύ πίσω.

Άρα, θερμοπαρακαλούμε και από αυτό το βήμα, να προχωρήσει το κράτος και να δώσει στους αγρότες τα χρήματα.

Είναι τα υπόλοιπα της νιτρορύπανσης, είναι για τους κτηνοτρόφους, που πήραν μόνον 125 ευρώ για την κάθε προβατίνα, το Μέτρο 5.2 δεν λειτουργεί τελικά, και έχουνε μείνει και αυτοί στη μέση, είναι η αρωγή, δεν μπορούν να γίνουν τα μαντριά τους, είναι η αρωγή που δεν πληρώθηκαν ακόμα οι αγρότες, τώρα παίρνονται κάποιες προκαταβολές στους φακέλους.

Δηλαδή, έχει ο άλλος κατεστραμμένο το τρακτέρ, το ηλεκτρομοτέρ, την πομόνα του και λοιπά. Που να βρει; Αυτά είναι μια αξία ολόκληρης ζωής για να δημιουργήσει την υποδομή του ο κάθε αγρότης.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι θα πρέπει το κράτος να έρθει και να υποστηρίξει».

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Φωτοβολταϊκά στο χωράφι: Πρώτοι στις αιτήσεις έρχονται οι αγρότες της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Εργαστήρι σύνταξης βιογραφικού σημειώματος στο Παράρτημα Ρομά του Δήμου Σοφάδων