Ειδήσεις

Υποχρεωτικά με μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους οι Καρδιτσιώτες


Νέα μέτρα σε ισχύ από την Παρασκευή 24/12 και οι Καρδιτσιώτες καλούνται και αυτοί να τα εφαρμόσουν, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Το πρωί της Πέμπτης (23/12) λοιπόν, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσαν νέο πλαίσιο μέτρων το οποίο θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις.

Το πρώτο τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή 24ης Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου.

Το δεύτερο θα τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου 2022 και μετά, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής, που θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα σε συνεδρίασή της, την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των όσων γνωστοποιήθηκαν, επιβάλλεται η χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή η μάσκα υψηλής προστασίας (μάσκα ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ως εκ τούτου, για όσους δεν τηρούν τα μέτρα, προβλέπεται και το ανάλογο πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται στα 150 ευρώ, όπως είχε διαμορφωθεί το 2020.

«Τα διοικητικά πρόστιμα υπήρχαν, αλλά τώρα που υπάρχει συγχρωτισμός παντού, είναι υποχρεωτική η μάσκα παντού. Άρα ισχύει κανονικά και το διοικητικό πρόστιμο. Δεν έχει αλλάξει», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας και τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη και αντιμετωπίζεται πλέον ως φορολογική απειλή.

Αυτό σημαίνει πως εάν ο παραβάτης δεν αποπληρώσει το πρόστιμο, η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις, που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.

Αναλυτικά τι ισχύει από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου

  • Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και εκκλησίες (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).
  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)
  • Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει η Δήμοι.
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα κατά τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, καθώς έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζουν συμπτώματα μετά την είσοδό τους και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αντιμετώπιση της διασποράς.
  • Ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Τι θα ισχύει από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα εστιάζουν κυρίως στη διασκέδαση -η επιτροπή εξετάζει διάφορα σενάρια για το ωράριο- τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS.

Επίσης, τόνισε ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν στα σχολεία τα οποία, όπως είπε, θα ανοίξουν κανονικά, αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία.

 

Προηγούμενο άρθρο Ευχές του δημάρχου Μουζακίου Θεοφάνη Στάθη για τα Χριστούγεννα
Επόμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικη Δράση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας