Σπ. Ταλιαδούρος: «Να μην καταργηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Παλαμά Καρδίτσας, καθώς είναι αναγκαία για την πυρασφάλεια της περιοχής»


 Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να μην καταργηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Παλαμά Καρδίτσας γιατί είναι αναγκαία για την πυρασφάλεια της περιοχής.

Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

 «Χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και με μοναδικό κριτήριο το λειτουργικό κόστος, προωθείται το τελευταίο διάστημα η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση θα επιφέρει την κατάργηση  Πυροσβεστικών Σταθμών, όπως του Παλαμά Καρδίτσας, Πυροσβεστικών Κλιμακίων καθώς και την μετατροπή μερικών εξ αυτών σε εποχικά, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του δικτύου πυρασφάλειας της χώρας μας. Οι αποφάσεις αυτές θα προκαλέσουν ένα σοβαρό πλήγμα στον υπάρχον επιχειρησιακό σχεδιασμό που βασίζεται στη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων, κυρίως σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες και η αναγκαιότητα του οποίου είχε προκύψει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της τριετίας 1998-2000.

Πιο συγκεκριμένα, η τυχόν κατάργησή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παλαμά θα προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο για την πυρασφάλεια της περιοχής και η διατήρηση του σταθμού αυτού είναι αναγκαία. Ειδικότερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Παλαμά Καρδίτσας, η οποία άρχισε να λειτουργεί το 1993, έχει στην ευθύνη της συνολικά 321.045 στρέμματα και καλύπτει περιοχές μεγάλης επικινδυνότητας, όπως τη Βιομηχανική Περιοχή Καρδίτσας του Δ.Δ. Γοργοβιτών, τρία μεγάλα εκκοκκιστήρια βάμβακος, τη σιδηροδρομική σήραγγα του Δ.Δ. Ορφανών, πολλές βιοτεχνίες και εμπορικές αποθήκες καθώς και αρκετά πρατήρια υγρών καυσίμων κ.α.. Ήδη η υπηρεσία αυτή έχει επέμβει για το έτος 2010 σε συνολικά 110 συμβάντα και συγκεκριμένα σε 13 αστικές πυρκαγιές, 43 αγροτοδασικές και 54 περιπτώσεις παροχής βοήθειας. Είναι επομένως προφανές ότι η διατήρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παλαμά είναι αναγκαία για την πυρασφάλεια της περιοχής.

         

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ η ο κ. Υπουργός:

-Με ποια κριτήρια θα πραγματοποιηθεί η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος; Έχει ληφθεί υπ’ όψιν ως βασικό κριτήριο η προστασία της πυρασφάλειας της χώρας μας;

-Θα διεξαχθεί ουσιαστικός και διεξοδικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος και μέσα σε ποιό χρονοδιάγραμμα;

-Προτίθεται να προβεί στην κατάργηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παλαμά;»

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Παλαμά
Επόμενο άρθρο «Συνέχεια με τα τιμητικά αφιερώματα στους ηθοποιούς Δημήτρη Πιατά και Στέλιο Μάινα για το 27ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Καρδίτσας»