Πρόταση για εκταμίευση 140 εκ. μ3 από τη λίμνη Πλαστήρα


 Στη σύσταση μιας άτυπης ολιγομελούς επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, εκπρόσωποι των εμπλεκομένων με την άρδευση Δήμων και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου. Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν τα προβλήματα με τα οποία έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι τόσο οι φορείς όσο και οι αγρότες, ενώ τονίστηκε ότι φέτος που υπάρχει αφθονία νερού θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει και πνεύμα οικονομίας. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας η ποσότητα που προτάθηκε να εκταμιευθεί φέτος από τη λίμνη Πλαστήρα αγγίζει τα 140.000.000 κυβικά μέτρα, μέγεθος στο οποίο συμφώνησαν με ικανοποίηση όλοι οι παριστάμενοι.

 Ο κ. Τσιάκος

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, τόνισε τα εξής:

«Σε ένα μήνα περίπου αρχίζει η νέα αρδευτική περίοδος. Γι’ αυτό πραγματοποιείται σήμερα η σύσκεψη αυτή, με όλους εσάς, που έχετε σχέση με τη διαχείριση των νερών των ταμιευτήρων Πλαστήρα και Σμοκόβου.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός όλων των φορέων σε μια κοινή προσπάθεια για την ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού.

Ο στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνο να ικανοποιήσουμε τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών στο σωστό χρόνο που το χρειάζονται, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη την ύδρευση 90.000 ανθρώπων περίπου, που υδρεύονται από τον ταμιευτήρα του Ταυρωπού, τις ενεργειακές ανάγκες, καθώς επίσης τις περιβαλλοντικές και οικολογικές ανάγκες τις περιοχής.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποθέματα που υπάρχουν στους ταμιευτήρες Ταυρωπού και Σμοκόβου και την εκτιμώμενη έκταση των αρδευόμενων καλλιεργειών, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα άρδευσης που να είναι εφικτό και να συμπεριλαμβάνει όλες τις παραπάνω παραμέτρους με πνεύμα σύνεσης, οικονομίας και όχι σπατάλης.

  • 1. ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις που έπεσαν από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, ήταν αρκετές όχι μόνο να αυξήσουν τα αποθέματα των ταμιευτήρων Ταυρωπού και Σμοκόβου σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά, έχουν εμπλουτίσει αρκετά και τον υδροφόρο ορίζοντα, γι’ αυτό και η στάθμη των γεωτρήσεων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Καπνικού σταθμού Καρδίτσας από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έπεσαν 675 χιλ. βροχής που είναι αρκετά παραπάνω του Μ. Ο. της τελευταίας δεκαετίας (Μ. Ο. 10-ετίας 531 χιλ.)

ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΤΑΥΡΩΠΟΥ
Στάθμη την  04.04.2011

791,99 m

Περιεχόμενο εκ.à

298.750.000 m3

Οικολογικό όριο

784,00 m

Περιεχόμενο à

123,000.000 m3

ΔΙΑΦΟΡΑ

 

175.750.000 m3

ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΣΜΟΚΟΒΟΥ
Στάθμη στις  27.03.2011

368,75 m

Περιεχόμενο à

190.000.000 m3

Στάθμη στις  21.10.2011

359,32 m

Περιεχόμενο à

128.000.000 m3

Οικολογικό όριο

100.000.000 m3

  • 2. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ
  • i. Με βαμβάκι 500.000 στρ. (αύξηση περίπου 26%, το 2010 καλλιεργήθηκαν 395.377 στρ).
  • ii. Με αράβόσιτο 40.000 στρ. (αύξηση περίπου 30%, μέσα στο δίκτυο Ταυρωπού. Το 2010 καλλιεργήθηκαν 30.110 στρ).

Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που είχαμε στην περιοχή, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει δυσκολία στη σπορά του αραβοσίτου. Γι’ αυτό ίσως θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η έκταση που θα καλλιεργηθεί με βαμβάκι.

  • iii. Με άλλες αρδευόμενες καλλιέργειες 60.000 στρ. Οι άλλες αρδευόμενες εκτάσεις θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Η αύξηση των καλλιεργειών βαμβακιού και αραβόσιτου κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο οφείλεται κυρίως στους παρακάτω λόγους:

  • i. Στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το φθινόπωρο του 2010 και δεν κατόρθωσαν να σπείρουν τα χειμερινά σιτηρά.
  • ii. Στις πολύ υψηλές τιμές που είχε το σύσπορο βαμβάκι κατά την περσινή περίοδο και στην άνοδο της τιμής του αραβόσιτου.
  • iii. Οι 2.500 περίπου παραγωγοί για τους οποίους έληξε το πρόγραμμα νιτρορύπανσης, αποδεσμεύτηκαν από την υποχρέωση του προγράμματος να καλλιεργήσουν σιτηρά.
  • 3. ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ.
  • 1. Εντός δικτύου Ταυρωπού

85.000 στρ.

  • 2. Εκτός δικτύου Ταυρωπού

200.000 στρ.

  • 3. Εντός δικτύου Σμοκόβου (κλειστό δίκτυο)

23.000 στρ.

  • 4. Εκτός δικτύου

100.000 στρ.

  • 5. Από κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις

200.000 στρ.

  • 4. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΚΡΟΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ.

Στηριζόμενοι λοιπόν στα στατιστικά στοιχεία των παρελθόντων ετών, της ΔΕΗ, της ΔΕΒ, των ΤΟΕΒ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλων υπηρεσιών, καθώς και στην εκτιμώμενη έκταση των αρδευόμενων καλλιεργειών και τα αποθέματα των ταμιευτήριων Ταυρωπού και Σμοκόβου, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα άρδευσης και έγινε μια πρόβλεψη εκροών από τους ταμιευτήρες για την αρδευτική περίοδο.

Ως έναρξη της αρδευτικής περιόδου πρέπει να οριστεί η 1η Μαΐου με απόκλιση ±10 ημέρες, ανάλογα με τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν εκείνη την περίοδο και την εποχή της σποράς.

Θα ληφθεί επίσης μέριμνα για προφυτρωτικά ποτίσματα, εφόσον αυτά απαιτηθούν.

Ως λήξη της αρδευτικής περιόδου πρέπει να οριστεί η 20η Αυγούστου με απόκλιση ±5 ημέρες, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν εκείνη την εποχή και ανάλογα με την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες (πρώιμες ή όψιμες).

Έχει προγραμματιστεί, από την 21η Αυγούστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, να υπάρχει μια μικρή παροχή 100.000 – 200.000 περίπου m3/ημέρα  από τον ταμιευτήρα Ταυρωπού, αφενός για οικολογικούς λόγους και αφετέρου να ικανοποιηθούν οι αρδευτικές ανάγκες των κηπευτικών και άλλων αρδευτικών καλλιεργειών (μηδική κτλ).

Την ευθύνη για τη διαχείριση των νερών την έχει η Αποκεντρωμένη περιφερειακή Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Σε τοπικό επίπεδο η Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχει μόνο συντονιστικό ρόλο. Θα πρέπει λοιπόν να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση της επιτροπής ή του φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και τα προεδρικά διατάγματα.

Σε τοπικό επίπεδο τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι τοπικοί φορείς, οι τοπικές κοινωνίες, γιατί εκείνοι είναι οι μόνοι που γνωρίζουν άριστα τις υδατικές ανάγκες της περιοχής, των εγγειοβελτιωτικών έργων και  των προβλημάτων που υπάρχουν.

Τελειώνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι το νερό δεν είναι άφθονο και ανεξάντλητο και εάν θέλουμε να μιλάμε για οικονομία νερού οι λύσεις είναι κλειστά δίκτυα άρδευσης και πότισμα με σταγόνες, μ’ αυτό τον τρόπο άρδευσης, σύμφωνα με πειράματα που έχουν γίνει, θα έχουμε μια μείωση του νερού άρδευσης που θα φτάνει έως και το 50%».

Μέσω ΑΣΕΠ οι υδρονομείς

Μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ θα επιλέγονται από φέτος οι υδρονομείς στον κάθε δήμο του Νομού, διαδικασία που όπως επεσήμαναν οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι στη χθεσινή σύσκεψη, θα είναι χρονοβόρα, ενώ πιθανότατα να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Οι δήμαρχοι ζήτησαν από το υπουργείο εσωτερικών να επανεξετάσει το ζήτημα.

Προηγούμενο άρθρο ΣΤΑ 52,7 ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - Ερωτηματικά για τη διοίκηση του κ. Βερίλλη
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Σαλαγιάννη για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων όσων άσκησαν κυβερνητική εξουσία