ΣΤΑ 52,7 ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – Ερωτηματικά για τη διοίκηση του κ. Βερίλλη


 Το οικονομικό «άνοιγμα» του Καλλικρατικού Δήμου Καρδίτσας, το οποίο ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις όλων, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός, πλαισιωμένος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαλός τόνισε εξ αρχής ότι η συνέντευξη αυτή δίνεται προκειμένου να γνωρίζουν οι δημότες το χρέος του δήμου και όχι ως απάντηση στη συνέντευξη του πρ. Δημάρχου Καρδίτσας κ. Βερίλλη την προηγούμενη ημέρα και έκανε λόγο για χρέος που καθιστά προβληματική και αδύνατη τη λειτουργία του δήμου, χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται η παρούσα δημοτική αρχή. Στη συνέχεια παρέθεσε αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία, τόσο τα χρέη των συνενούμενων δήμων όσο και τα καθαρά χρέη του δήμου Καρδίτσας που παρέλαβε, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο δήμος Καρδίτσας θα καταφέρει να αποκτήσει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά του απέναντι στους δημότες.  

 Οικονομικά στοιχεία

Ο κ. Παπαλός αναλυτικά ανέφερε: «Τα υπέρογκα χρέη καθιστούν προβληματική έως αδύνατη την βιώσιμη λειτουργία του Δήμου με κίνδυνο ακόμη και την διακοπή των λειτουργικών του υποχρεώσεων. Δυστυχώς, για  τη σημερινή τραγική κατάσταση δεν φέρνουμε ευθύνη, αλλά έτσι την κληρονομήσαμε. Και για του λόγου το αληθές, σας αναφέρω τα εξής:

1ον: Τα Δάνεια του Καλλικρατικού Δήμου ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 38.416.056 ευρώ. Συγκεκριμένα τα Δάνεια του πρώην Δήμου Καρδίτσας ανέρχονται στα 34.525.419 συμπεριλαμβανομένων και των εγγυήσεων και των περιφερειακών Δήμων ανέρχονται στο ποσό των 3.890.636 ευρώ.

2ον: Οφειλές προς Ασφαλιστικά Ταμεία μόνο του πρώην Δήμου Καρδίτσας και ΔΟΥ: 3.545.994 ευρώ. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι προσαυξήσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών (κατά την εκτίμηση των ειδικών θα ανέλθουν στα 2.000.000 ευρώ περίπου). Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλές προς τα Ταμεία θα φθάσουν στα 5.500.000 ευρώ.

3ον: Οφειλές προς τρίτους και συγκεκριμένα σε προμηθευτές και σε έργα, για τα οποία έχουν εκδοθεί παραστατικά -τιμολόγια: 7.500.000 ευρώ

4ον: Οφειλές προς τρίτους χωρίς να έχουν εκδοθεί τα παραστατικά -τιμολόγια και αφορούν έργα, τα οποία έχουν μεν συμβάσεις, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική  διαδικασία και ανέρχονται σε 1.300.000 ευρώ

Άρα το συνολικό χρέος του Δήμου ανέρχεται στο ύψος των 52.716.056  ευρώ.

Όπως αντιλαμβάνεστε η κατάσταση που παραλάβαμε δεν είναι η ευνοϊκότερη για το Δήμο. Σας αναφέρω επιγραμματικά ότι  η επιχορήγηση από τους θεσμοθετημένους πόρους τους λεγόμενους ΚΑΠ, έχει ήδη περικοπή κατά 30% από το Κράτος, καταλήγει στο Δήμο ελλειμματική επιπλέον των ανωτέρω κατά 30% γιατί γίνεται παρακράτηση από τις τράπεζες για τα ΔΑΝΕΙΑ που είχε συνάψει ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια. 

Για παράδειγμα αν ο Δήμος δικαιούνταν 100 ευρώ τελικά θα φθάσουν στα ταμεία του 40 ευρώ περίπου, αφού 30 ευρώ είναι η μείωση πόρων από το κράτος και 30 ευρώ περίπου η εξυπηρέτηση των Δανείων, φθάνουμε τελικά στα 40. Οι θεσμοθετημένοι αυτοί πόροι αφορούν την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Δήμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει τεράστια δυσκολία πληρωμής της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, εάν λάβετε υπ΄ όψη και ότι λόγω του Καλλικράτη έχουν μεταφερθεί στο Δήμο πάρα πολλές αρμοδιότητες, χωρίς να έχει υπάρξει η αντίστοιχη αύξηση των θεσμοθετημένων πόρων (ΚΑΠ).

Νομίζω ότι είναι κατανοητό από όλους σε τι περιβάλλον καλούμαστε σαν νέα Δημοτική Αρχή να λειτουργήσουμε, εν μέσω σημαντικών θεσμικών μεταβολών και μεγάλης οικονομικής κρίσης. Για αυτό σαν Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει ένα βασικό στόχο την ανάκτηση της ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ και ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ του Δήμου. Έχοντας ως προτεραιότητα αυτό τον βασικό στόχο,  ήδη δημιουργούμε  τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Καλλικρατικού Δήμου αλλά ταυτόχρονα να μπορέσει να αποκτήσει ο Δήμος μας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Νομό Καρδίτσας και στη Δυτική Θεσσαλία.

Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τους εργαζόμενους για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Δημοτών χωρίς να αυξήσουμε τα έξοδα των υπηρεσιών. Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι έχει βελτιωθεί αισθητά η εικόνα της πόλης αλλά και η παροχή των υπηρεσιών  προς τους Δημότες από το Δήμο».

Η διοίκηση του κ. Βερίλλη

Όσον αφορά στη διοίκηση του πρώην Δημάρχου Καρδίτσας κ. Βερίλλη, ο κ. Παπαλός, ανέφερε: «Παρεμπιπτόντως όσον αφορά τα έργα και τις ημέρες του κ. Βερίλλη και με αφορμή τα όσα δήλωσε έχω να σας πληροφορήσω για τα εξής.

 Ο κ. Βερίλλης σαν Δήμαρχος υπέγραψε δάνεια ύψους περίπου 20.000.000 ευρώ και συγκεκριμένα:

-στις 22/12/2007 δάνειο ύψους 8.008.333 ευρώ ,

-στις 28/12/2007 δάνειο ύψους 3.284.921,62 ευρώ

-στις 28/12/2007 δάνειο ύψους 2.131.844,83 ευρώ

-στις 28/12/2007 δάνειο ύψους 5.303.150,18 ευρώ

-στις 12/03/2009 δάνειο ύψους 451.345 ευρώ

– και στις 12/03/2009 670.000 ευρώ.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι για όλα τα παραπάνω Δάνεια ο κ. Βερίλλης δεν έχει πληρώσει ούτε μια δόση μεταφέροντας τις πρώτες δόσεις των Δανείων τον Ιούνιο του 2011, υποθηκεύοντας με αυτόν το τρόπο το έργο της νέας Δημοτικής Αρχής.

Σας ενημερώνω ακόμη ότι ο κ. Βερίλλης το 2007, πρώτη χρονιά της Διοίκησης του Δήμου δεν πλήρωσε ασφαλιστικές εισφορές ύψους 760.992,06 ευρώ, το 2008…  675.125 ευρώ, το 2009… 879.758 ευρώ και φυσικά το 2010… 1.230.120 ευρώ. Ακόμη δεν πλήρωσε στην ΠΑΔΥΘ τις οφειλές του 2010 ύψους 500.000 ευρώ με αποτέλεσμα να δεσμεύονται χρήματα που έρχονται από τη ΔΕΗ κάθε μήνα και να δυσχεραίνεται η λειτουργία του Δήμου. Συνεπώς αντιλαμβάνεστε ότι η προηγουμένη Δημοτική Αρχή του κ. Βερίλλη διαχειρίστηκε τα ποσά των δανείων χωρίς να έχει πληρώσει τις δόσεις και αφήνοντας μια σειρά από εκκρεμότητες σε μισθούς υπαλλήλων, προμηθευτές, έργα, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΟΥ κλπ. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο κ. Βερίλλης εισέπραξε επιπλέον 2 δόσεις από παρακρατηθέντες πόρους της Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα 701.925,14 ευρώ το 2009 και 631.732,14 το 2010 δηλαδή 1.333.657,75  ευρώ και 1 εκ ευρώ επιπλέον επιχορήγηση από τον τότε Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φώλια. Με βάση όλα τα παραπάνω θα περίμενε κανείς στα ταμεία του Δήμου στις 31/12/2010 να υπήρχαν κάποια χρηματικά ποσά. Η έκπληξη μας ήταν ότι το ταμειακό υπόλοιπο του ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ήταν ΜΗΔΕΝ.  Για τα έργα στα οποία αναφέρεται ο κ. Βερίλλης σας αναφέρω ότι πλην κάποιων ασφαλτοστρώσεων το μόνο έργο που «παρέδωσε» είναι η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΒΕΡΩΦ»! Τέλος σας ενημερώνω ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου δεν είπαμε ποτέ ότι είναι αδύνατη κάθε αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου όπως ισχυρίζεται ο τέως Δήμαρχος κ. Βερίλλης. Εμείς αναλαμβάνουμε τη διοίκηση του Δήμου σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η οικονομική κατάσταση της κοινωνίας αντανακλά και στην λειτουργία του Δήμου και όλοι μας καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό.

Όλα αυτά όμως δεν μας πτοούν, αλλά μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε για να βγούμε μπροστά ώστε να οδηγήσουμε το Δήμο σε πορεία ανάπτυξης.

Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε όραμα, έχουμε στόχους, έχουμε τη γνώση, έχουμε την εμπειρία να αλλάξουμε την κατηφορική πορεία στην οποία οδηγήθηκε ο Δήμος από την προηγουμένη Δημοτική Αρχή του κ. Βερίλλη. Θέλω να διαβεβαιώσω τους Δημότες του Καλλικρατικού Δήμου ότι  ο Δήμος μας θα γίνει φιλικότερος για όλους, θα γίνει πρότυπο Αειφόρου Ανάπτυξης χωρίς να καταφύγουμε στον εύκολο δρόμο του Δανεισμού».

Προηγούμενο άρθρο Σύλλογος γυναικών Ν. Καρδίτσας: Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη του δήμου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πρόταση για εκταμίευση 140 εκ. μ3 από τη λίμνη Πλαστήρα