Ο κόσμος του Δ. Ιτάμου θα εκφραστεί με δημοψήφισμα


Την πλήρη αντίθεσή του στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση με την οποία όπως τόνισε θα ερημώσουν τα χωριά, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιτάμου κ. Τσαντήλας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, πλαισιωμένος από τους Αντιδημάρχους κ.κ. Κοντογιάννη και Κατσιούλα και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Καροπλεσίου κ. Γιαννουσά. Συγκεκριμένα στη δήλωσή του περί Καποδίστρια ΙΙ ο κ. Τσαντήλας ανέφερε:

          «Έχοντας την εμπειρία λειτουργίας του 1ου «Καποδίστρια», κρίνοντας τα αποτελέσματα και επιπτώσεις στα δέκα χρόνια εφαρμογής του και γνωρίζοντας τις ανάγκες της υπαίθρου και των χωριών, εκφράζω την αντίθεσή μου στο νέο «Καποδίστρια» και κατάργηση του 50 % των Ο.Τ.Α.

          Το ζωντάνεμα της ελληνικής περιφέρειας, η συγκράτηση και απασχόληση των κατοίκων στα χωριά είναι κύριο Οικονομικό Πρόβλημα που λύνεται μόνον με ισχυρή πολιτική βούληση.

          Ο νέος Καποδίστριας, θα κόψει και τους τελευταίους δεσμούς των πολιτών με τους τόπους καταγωγής των, θα γιγαντώσει της πόλεις και θα καταστήσει τα χωριά παραθεριστικά κέντρα 5-10 ημέρες ετησίως.

          Εάν επιθυμούν μια πραγματικά ισχυρή πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορούν:

1.  Να καταστήσουν τους Δήμους και Κοινότητες πραγματικά αυτάρκεις οικονομικά.

2.  Να ενισχύσουν επιπλέον της δομές και το θεσμικό πλαίσιο των Ο.Τ.Α ώστε να μπορούν να αξιοποιούν πόρους και να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες.

3.  Να στελεχώσουν, με το απαραίτητο προσωπικό και να εξοπλίσουν τους Καποδιστριακούς Δήμους.

4.  Να κάνουν πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη και ίση μεταχείριση των Ο.Τ.Α.

5.  Να θεσμοθετήσουν τη λειτουργία ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΔΗΜΩΝ ενόψει του ΕΣΠΑ (2007-2013) με κατάλληλη στελέχωση.

6.  Να στηρίξουν τη λειτουργία των χωριών, που αποτελούν το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. 

Από το Υπ. Εσωτερικών εκπορεύονται πολιτικές που αλληλοσυγκρούονται :

          1ον.     Αποκλείονται οι Δήμοι από τις πιστώσεις του ΕΣΠΑ (4ο Πακέτο) που δεν θα κάνουν πιστοποίηση. Τι χρειάζεται η πιστοποίηση όταν οι Δήμοι καταργούνται;

          2ον.     Μέχρι τέλους του 2008, υποχρεωνόμαστε όλοι οι Δήμοι να μετατρέψουμε τις Δημοτικές Κοινοτικές Επιχειρήσεις σε Ανώνυμες εταιρείες.

          Για ποιόν λόγο επίσης, αφού με την συγχώνευση των Δήμων θα πρέπει να γίνει νέα συγχώνευση των Ανωνύμων Εταιρειών;

            Ως Δήμος Ιτάμου θα προχωρήσουμε στη διενέργεια δημοψηφίσματος, για να εκφραστούν οι πολίτες του Δήμου – αφού πρώτα ενημερωθούν αναλυτικά – εάν συμφωνούν ή όχι με την κατάργηση του Δήμου Ιτάμου.

            Ως τελευταία Δημοτική Αρχή Ιτάμου, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον Δήμο μας ή να συνεργήσουμε σε όσα έχουν αποφασίσει το Ι.Τ.Α. και όσοι έχουν προσβάσεις σ’ αυτό.

          Ο Δήμος Ιτάμου πλήττεται διπλά, αφού πέραν της συγχώνευσης, γίνεται και διάσπαση με το να στέλνονται δυο Δ. Δ. (Καροπλέσι – Καστανιά) στον παραλίμνιο Δήμο, χωρίς να ερωτηθούν οι πολίτες, οι οποίοι αντιδρούν στο σύνολό τους.

          Η Διοικητική Μεταρρύθμιση, είναι απαραίτητες και πρέπει να πετύχει.

          Είμαστε η ουρά της Αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε κυβερνητικό κόμμα, βλέπει την Αυτοδιοίκηση, ως μέσον άσκησης κοντοφθαλμών κ πρόσκαιρων πελατειακών σχέσεων.

            Αυτές οι πολιτικές απέτυχαν.

Η κυβέρνηση και η ΚΕΔΚΕ, ή θα προχωρήσουν σε ουσιαστική Διοικητική μεταρρύθμιση ή θα έχουν συνολικά την ευθύνη για μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια».

 Ο κ. Γιαννουσάς

Τη δική του άποψη περί διοικητικής μεταρρύθμισης, εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Καροπλεσίου κ. Γιαννουσάς, τονίζοντας τα εξής: «Ο Δήμος Ιτάμου πλήττεται διπλά αφού πέραν της συγχώνευσης γίνεται και διάσπαση με το να στέλνονται δύο δ.δ. (Καροπλέσι και Καστανιά) στον παραλίμνιο Δήμο, χωρίς να ερωτηθούν οι πολίτες, οι οποίοι αντιδρούν στο σύνολό τους. Ειδικά για το Καροπλέσι που εκπροσωπώ έχω να εκθέσω τα εξής: Για ειδικούς λόγους το Καροπλέσι δημιούργησε ένα δεύτερο Καροπλέσι στη θέση Παλιάλωνα πάνω από το σιδηροδρομικό σταθμό Καρδίτσας, όπου έχουν εγκατασταθεί οι Καροπλεσίοτες εδώβ και 30 χρόνια περίπου, χωρίς όμως να εγκαταλείψουν το χωριό τους. Στα Παλιάλωνα έχουν πια την κύρια κατοικία τους οι περισσότεροι και ανεβοκατεβαίνοντας στο χωριό προστατεύουν τις περιουσίες τους ή διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις τους. Η επικοινωνία τους γίνεται αποκλειστικά από το δρόμο Καροπλέσι – Ραχούλα – Καλλίθηρο – Καρδίτσα. Ουδεμία επικοινωνία έχουν με τα άλλα παραλίμνια χωριά τα οποία πολλά δεν τα έχουν καν επισκεφθεί στη ζωή τους. Εάν υπαχθούν τώρα στο Δήμο των παραλίμνιων χωριών θα προτιμήσουν να μεταδημοτεύσουν στο Δήμο Καρδίτσας οι περισσότεροι ή σε όποιο δήμο έχουν δεύτερη κατοικία και το δ.δ. θα διαλυθεί. Το Καροπλέσι απέχει περί τα 15 χιλιόμετρα από το φράγμα Πλαστήρα και δεν το συνδέει τίποτα με τα παραλίμνια χωριά».

Προηγούμενο άρθρο Εντάσσονται σε έργα ΣΔΙΤ δύο νέα σχολεία στον Παλαμά και στους Σοφάδες.
Επόμενο άρθρο Λειτουργία των παιδικών βιβλιοθηκών του Δήμου