Ο Θεόδωρος Σδρούλιας επισκέφτηκε την Καρδίτσα – Τα Ρουγκατσια στο κανάλι TRT την Κυριακή 08-01-2012 στην εκπομπή << οι ρίζες μας>> του Θ. Σδρούλια


Ο γνωστός λαογράφος και παραγωγός  του καναλιού TRT Θεόδωρος  Σδρούλιας φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 04-01-2012  στο καφέ-ουζερί ΠΡΟΚΟΠΗΣ καλεσμένος της κ. Μαρίας Κεραμίδα η οποία προσέφερε και τα παραδοσιακά εδέσματα που γεύτηκε με το επιτελείο του και όσους παραβρέθηκαν .Εκεί ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια από επώνυμους και ανώνυμους προσκεκλημένους. Την εμφάνισή του έκανε και ένα μπουλούκι ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ από την Αγία Τριάδα (Μερίχορβο) τα οποία αναβίωσαν το πανάρχαιο έθιμο που έφτασε ως τις μέρες μας και εξακολουθεί να συγκινεί τους πολίτες σε πολλά μέρη τις Ελλάδας όπου ακόμη διατηρείται .

Το λαϊκό δρώμενο των μεταμφιεσμένων του δωδεκαημέρου γνωστό ως ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ ή ΡΟΥΓΚΑΤΣΑΡΙΑ  ξεκινά την Πρωτοχρονιά και τελειώνει την παραμονή των Φώτων  στις 5 του Γενάρη του Σταυρού που αγιάζει ο παπάς τα σπίτια (για να φύγουν τα κακά πνεύματα). Πρόκειται για έθιμο της αγροτικής λαϊκής λατρείας που οι ρίζες του ανάγονται στην προολυμπιακή θρησκεία των δαιμόνων της φύσης . Τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι με το θόρυβο των κουδουνιών ξυπνούν οι δυνάμεις της γης ,οι δυνάμεις της γονιμότητας και της αναπαραγωγής, για να έχουμε γονιμότητα την άνοιξη και ευκαρπία το καλοκαίρι .

Την Κυριακή 08-01-2012 στις 18.30 στην εκπομπή <<οι ρίζες μας>> του Θ. Σδρούλια στο κανάλι  TRT θα έχουμε την ευκαιρία  να παρακολουθήσουμε αυτή τη ζεστή εκδήλωση.

Προηγούμενο άρθρο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ - Καθημερινά μεγαλώνει ο αριθμός των συμπολιτών που αντιστέκονται στην καταβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα της μεταφοράς μαθητών