Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα της μεταφοράς μαθητών


Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών, Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

Διαφάνειας και Αναδιοργάνωσης κ. Νίκος Καραγιάννης ενημερώνοντας για τις εξελίξεις στο θέμα της μεταφοράς μαθητών το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποίησε την Τετάρτη 4/1 τόνισε τα εξής:

 

«Ο Δήμος Καρδίτσας μέχρι σήμερα έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να εξασφαλιστεί  η εύρυθμη μεταφορά των μαθητών. Από τον Αύγουστο του 2011 ετοιμάσαμε και δημοσιεύσαμε την απαιτούμενη προκήρυξη του διαγωνισμού, συνολικού προϋπολογισμού 1.224.677,24 €.  πλέον ΦΠΑ 13% ( 159.210,04 €), ήτοι συνολική δαπάνη 1.383.887,28 €. Στις 24 Οκτωβρίου έγινε ο διαγωνισμός  και στις 31 Οκτωβρίου ο επαναληπτικός. Τα αποτελέσματα  στάλθηκαν για προληπτικό έλεγχο νομιμότητας στο ελεγκτικό συνέδριο στις 13/12/2011 ( Z τμήμα Ελεγκτικού Συνεδρίου), αφού νομιμοποιήθηκαν από την αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας.

Εν τούτοις, αρκετά δρομολόγια (25 δρομολόγια με ταξί – συνολικός αριθμός παιδιών 71, εκ των οποίων 8 με ειδικές ανάγκες) έμειναν άγονα. Επίσης στα παραπάνω δεν συνυπολογίστηκαν τα δρομολόγια που θα προκύψουν από νέες εγγραφές. Αιτία, ο μαθηματικός τύπος του υπουργείου που προβλέπει αρκετά χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα πολλά δρομολόγια του ορεινού και ημιορεινού όγκου του δήμου μας να θεωρούνται ασύμφορα. Επίσης, είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο να μας επιτρέψει να βγει ο διαγωνισμός «πακέτο», ώστε να υποχρεωθούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν όλα τα δρομολόγια  και όχι μόνο όσα τους συμφέρουν. Δεν εισακουστήκαμε.

Έτσι, χωρίς να έχουμε ευθύνη, δεχόμαστε τις έντονες διαμαρτυρίες των γονέων, οι οποίοι δεν μπορούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους και  δεν δέχονται την επιδότηση των 0,35€ ανά χιλιόμετρο που προβλέπει ρητά ο νόμος στις περιπτώσεις που ο διαγωνισμός βγει άγονος.

Ο Δήμος μας επικοινώνησε επανειλημμένως με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών για εξεύρεση συνολικής λύσης δεδομένου ότι  το παραπάνω αποτελεί πρόβλημα όλων των δήμων της Ελλάδας.

Μετά από όλα αυτά , με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στις 31/12/2011, οι συμβάσεις που έχουν συνάψει οι περιφέρειες για τη μεταφορά μαθητών παρατείνονται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2012.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι υπάρχει η σκέψη να αλλάξει ο τύπος υπολογισμού του κόστους. Εμείς θεωρούμε ότι η παράταση θα πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, αλλιώς στο τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να βρεθούμε μπροστά στο ίδιο πρόβλημα.»

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Θεόδωρος Σδρούλιας επισκέφτηκε την Καρδίτσα - Τα Ρουγκατσια στο κανάλι TRT την Κυριακή 08-01-2012 στην εκπομπή << οι ρίζες μας>> του Θ. Σδρούλια
Επόμενο άρθρο Συνάντηση των «ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ» με τους Ρουγκατσάρηδες