Σε συναγερμό όλος ο νομός – Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν, ενώ απειλούνται οικισμοί εάν συνεχιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα


 

Σε συναγερμό βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας όλος ο Νομός Καρδίτσας με τις έντονες βροχοπτώσεις να έχουν πλημμυρίσει πολλές εκτάσεις σε όλους τους δήμους και να ελλοχεύει κίνδυνος να πλημμυρίσουν και σπίτια (αν δεν έχουν ήδη πλημμυρίσει κάποιοι οικισμοί που παρουσίαζαν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έντονο πρόβλημα). Χθες το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος παραχώρησε συνέντευξη τύπου προκειμένου να δώσει τις πρώτες πληροφορίες για το πώς έχει η κατάσταση, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνεδρίασε έκτακτα το Συντονιστικό Όργανο του Νομού για την καταγραφή των προβλημάτων και την επίλυσή τους.

 

 

 

Κινδύνεψαν 4 χειριστές

 

 

 

Πολύωρη ολονύκτια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων χειριστών μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, οι οποίοι επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν δύο φορτηγά που κλείστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Τυμπάνου. Οι 4 υπάλληλοι της Π.Ε. στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν τα φορτηγά κλείστηκαν και οι ίδιοι στον Τύμπανο με αποτέλεσμα η κληθεί η ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό τους, δεδομένου ότι τα μηχανήματα αλλά και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα είχαν σκεπαστεί με χιόνι. Η επιχείρηση τελείωσε επιτυχώς και οι υπάλληλοι επέστρεψαν στην Καρδίτσα στις 6 το πρωί.

 

 

 

Στο μάτι του κυκλώνα ο Νομός

 

 

 

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα όλες οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας αλλά και των δήμων, προσπαθώντας να υλοποιήσουν το ειδικό σχέδιο που έχει συνταχθεί για τέτοιες καταστάσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Τσιάκος, ο νομός μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, αφού η κακοκαιρία έχει απίστευτη ένταση με αποτέλεσμα να δημιουργεί πολλά προβλήματα.  «Θέλω να συστήσω σε όλους τους κατοίκους καταρχήν ψυχραιμία. Η κατάσταση προς το παρόν είναι ελεγχόμενη. Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Καρδίτσας και κύριο μέλημά μας –με τη συνδρομή όλων των μηχανημάτων που έχουμε, δικά μας και μισθωμένα- είναι να μην παροχετεύεται και εκτονώνεται το νερό μέσα σε οικισμούς. Μέχρι στιγμής το έχουμε καταφέρει αυτό. Κύριο μέλημά μας επίσης είναι η διασφάλιση των ανθρωπίνων ζωών. Σ’αυτή την προσπάθεια έχουμε τη βοήθεια της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, ενώ είμαστε σε συνεχή επαφή και με τους Δήμους του Νομού. Έχουμε ζητήσει και τη συνδρομή της ΕΜΑΚ η οποία εφόσον χρειαστεί θα έρθει στην περιοχή μας με ειδικό κλιμάκιο», δήλωνε μέχρι χθες το μεσημέρι  ο ίδιος.

 

 

 

Υψηλές οι στάθμες των ποταμών

 

 

 

Σε αρκετά επικίνδυνο ύψος βρίσκονταν μέχρι χθες το απόγευμα οι στάθμες των ποταμών της Καρδίτσας (Καλέντζης, Καράμπαλη, Μέγας, Ιταλικός, Λείψιμος), ωστόσο –όπως επισημάνθηκε- δεν είχαν αυξητική τάση. Αυτό που προβλημάτισε ιδιαίτερα τόσο τον κ. Τσιάκο, όσο και το ΣΝΟ στην απογευματινή του συνεδρίαση, ήταν το «φούσκωμα» του Πηνειού το οποίο θα είχε δυσάρεστα αποτελέσματα για τις γειτνιάζουσες περιοχές.

 

 

 

Προβλήματα σε χωριά

 

 

 

Πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν από το βράδυ της Δευτέρας στο δ.δ. Γεωργικού, όπου με την άμεση παρέμβαση ενός μισθωμένου μηχανήματος αντιμετωπίστηκε έγκαιρα. Ιδιαίτερα δύσκολες ήταν και οι καταστάσεις σε Παλαιοκκλήσι, Ριζοβούνι, Μακρυχώρι, Καρποχώρι, Σοφάδες, Αγ. Παντελεήμονα, Μαύρικα και σε πολλές άλλες περιοχές όπου υπήρχαν ποιμνιοστάσια, εργοστάσια και βιοτεχνίες. «Προσπαθούμε να παρέμβουμε σε όλες τις περιπτώσεις με όλα τα μηχανήματα που διαθέτουμε. Υπάρχουν μισθωμένοι φορτωτές και φορτηγά προμηθευμένα με αμμοχάλικο σε περίπτωση που χρειαστεί να φτιάξουμε αναχώματα», τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη Μαύρικα που αναγκάστηκαν –σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας- να μεταφέρουν τους τσιγγάνους στο Κλειστό της Καρδίτσας.

 

 

 

Οδικό δίκτυο

 

 

 

Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, αυτό παρέμεινε ανοικτό σε όλο το πεδινό δίκτυο, σε αντίθεση με το ορεινό, από το δ.δ. Νεοχωρίου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και πάνω μέχρι το φράγμα, όπως και στην πλευρά των αυχένων Τυμπάνου και Αγ. Νικολάου, καθώς και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις το χιόνι ξεπερνούσε το 1 μέτρο. Ο δρόμος από Μοσχάτο έως Καστανιά ήταν ανοιχτός, ο δρόμος προς Κέδρο μέχρι τα όρια του Ν. Ευρυτανίας παρέμεινε κλειστός, ενώ στο Πευκόφυτο είχε πέσει μια κολώνα της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτροδότηση στην ευρύτερη περιοχή. Πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση αντιμετώπιζε και η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα από τις 11 το βράδυ της Δευτέρας και για όλη σχεδόν τη χθεσινή ημέρα.

 

 

 

Η συνεδρίαση του ΣΝΟ

 

 

 

Με το άκουσμα των προγνωστικών της ΕΜΥ για ακόμη πιο έντονα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της (χθεσινής) νύχτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο του Νομού προκειμένου να αποφασίσουν όλοι μαζί για το πώς θα χειριστούν την κατάσταση. Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι χρειάζεται άψογος συντονισμός, αλληλοενημέρωση, καθώς και προσεκτικές παρεμβάσεις ώστε να μην επιλύονται κάποια προβλήματα σε βάρος άλλων. Ο κ. Τσιάκος ευχήθηκε να υπάρξουν περισσότερα χιόνια παρά βροχές, ώστε να μην ζήσουμε στιγμές του ’94. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός αναφέρθηκε στις περιοχές που παρουσιάζονται περισσότερα προβλήματα (Αγ. Θεόδωρο, Σταυρός, Αρτεσιανό και Καρποχώρι), τονίζοντας πως ειδικά το Καρποχώρι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, ενώ αναφέρθηκε και στην παρέμβαση που έγινε στη γέφυρα του Ε65 (έσπασαν κομμάτι του δρόμου) προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τον Αγ. Θεόδωρο. Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός εστίασε το πρόβλημα στην έλλειψη ηλεκτροδότησης στα ορεινά, στις έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά οι οποίες αναγκάζουν πολλά μηχανήματα να βρίσκονται στις εκεί περιοχές και τέλος στο οικονομικό πρόβλημα, αφού –όπως είπε- καθημερινά ο Δήμος Μουζακίου χρειάζεται το ποσό των 10.000 ευρώ για τα μισθωμένα μηχανήματα, ποσό το οποίο είναι απαγορευτικό με τη δεδομένη οικονομική κατάσταση. Με 15 μηχανήματα, μισθωμένα και ιδιόκτητα, προσπαθεί ο Δήμος Παλαμά να καθαρίσει τις κοίτες των ποταμών, αφού κινδυνεύουν άμεσα τα χωριά Ψαθοχώρα και Μεταμόρφωση από τη διαρροή νερού που υπάρχει. Όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Πατσιαλής ήδη έχουν πλημμυρίσει 15.000 στρέμματα σε Γοργοβίτες, Πέτρινο και Φύλλο, ενώ αν ανέβει περισσότερο η στάθμη των ποταμών θα πλημμυρίσουν και κοινότητες. Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλές χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένα, αρκετές επιχειρήσεις που απειλήθηκαν, ενώ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν στην Κυψέλη (με πιθανή την περίπτωση σπασίματος του δρόμου). Ο Αντιδήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Γώγουλος αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα στην περιοχή (ηλεκτροδότηση, ύψος χιονιού κλπ), ενώ εστίασε στην πτώση ελάτων στο δρόμο μεταξύ Νεοχωρίου και Μπελεκομύτη, με αποτέλεσμα να υπάρξει εγκλωβισμός χειριστού μηχανήματος του Δήμου.

 

 

 

Να εκκενωθούν οικισμοί

 

 

 

Να εκκενωθούν οικισμοί όπου χρειαστεί, ενέργεια που πρέπει να γίνει έγκαιρα και με τη συνεργασία όλων, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας στο τέλος της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου του Νομού. Ζήτησε να γίνει «βραδινό πλάνο» και να μείνουν όλοι (δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, πρόεδροι κοινοτήτων) ξάγρυπνοι ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όλα τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν. Ακολούθως εξήρε τη συμμετοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, οι οποίες βρίσκονται επί ποδός τα τελευταία 24ωρα και συνδράμουν καταλυτικά το έργο των υπηρεσιών.

 

 

 

Πνίγηκαν όλα τα ζώα του

 

 

 

Όλα του τα ζώα έχασε ο κ. Βασίλης Αθανασόπουλος, κτηνοτρόφος από την περιοχή Τσαπόχα του Δήμου Καρδίτσας. Αγανακτισμένος για την καταστροφή που υπέστη, κατέφθασε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας όπου συνεδρίαζε χθες το απόγευμα το ΣΝΟ και επέρριψε ευθύνες για αυτή την κατάσταση στον μη καθαρισμό των αποστραγγιστικών δικτύων όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει στην περιοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο από τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η 4η πανελλήνια συνάντηση σχολικών χορωδιών - Αρχίζει σήμερα Τετάρτη στις 7:00 μ.μ. στα ΤΕΙ