Επεισόδια στη αγροτική κινητοποίηση


Με αφορμή ένα «ατυχές» περιστατικό .

Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής επί των Αγωνιζομένων Αγροτών τα τρακτέρ μεταφέρθηκαν στο Δέλτα Καρδίτσας όπου και θα παραμείνουν έως ότου οριστεί ραντεβού με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ένα «ατυχές» περιστατικό -όπως χαρακτηρίστηκε αργότερα με δελτίο τύπου της ΕΟΑΣΚ προς τον τοπικό τύπο-, σκίασε τη κινητοποίηση των αγροτών του Νομού, στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Ενώ φαινομενικά, όπως είχαμε γράψει στο ρεπορτάζ της Δευτέρας, συμφώνησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας με την Ένωση Νέων Αγροτών Καρδίτσας να κατέβουν σε κοινό αγώνα, με τη διαφορά της συμμετοχής τρακτέρ από τη μία πλευρά και της μη συμμετοχής αγροτικών μηχανημάτων από την άλλη, ουσιαστικά υπήρξαν αντεγκλήσεις από τα συμφωνηθέντα. Ενώ στη συγκέντρωση της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας η ΕΟΑΣΚ υποσχέθηκε ότι θα δώσει το λόγο και στην Ένωση Νέων Αγροτών να καταθέσει τις απόψεις της στο συλλαλητήριο, δημιουργήθηκε θέμα για το περιεχόμενο της ομιλίας του Προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Βάσκου. Ο κ. Βάσκος στην ομιλία του κατέληγε με κάλεσμα των αγροτών στη σημερινή πανθεσσαλική κινητοποίηση στον Πλατύκαμπο Λάρισας, γεγονός που δυσαρέστησε τη Διοίκηση της ΕΟΑΣΚ, η οποία ζήτησε να μην ειπωθεί κάτι τέτοιο, αφού η συγκεκριμένη κινητοποίηση -όπως υπογραμμίστηκε- γινόταν με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΚ. Παρ’όλα αυτά, ο κ. Βάσκος κλήθηκε πρώτος με την ομιλία του να ανοίξει την αγροτική κινητοποίηση. Φτάνοντας λοιπόν στο τέλος της ομιλίας και συγκεκριμένα στο σημείο που καλούσε τους αγρότες για τη σημερινή πανθεσσαλική κινητοποίηση, ένας αγρότης από τους συγκεντρωμένους τού αφαίρεσε το μικρόφωνο, δημιουργώντας αναστάτωση και εκνευρισμό στα μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών Καρδίτσας. Η ένταση διήρκησε λίγα λεπτά, ωστόσο ήταν αρκετά για να πιαστούν στα χέρια κάποιοι αγρότες, ενώ κατευνάστηκε μετά την παρέμβαση του Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκου και άλλων παρευρισκομένων.

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης

Μετά την ομιλία του κ. Βάσκου, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Μπούτας, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα των αγροτών, στις λύσεις που προκρίνει η Ενωτική Ομοσπονδία και κάλεσε όλους για συνέχιση των αγώνων, ενώ με το τέλος του συλλαλητηρίου επέδωσε το ψήφισμα στο Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκο προκειμένου να το αποστείλει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό και να ζητήσει ραντεβού μαζί του και συναντήθηκε με όλους τους αγρότες που κατέβηκαν από τα χωριά τους με τα τρακτέρ στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, για να αποφασίσουν την πορεία του αγώνα. Λίγη ώρα μετά, αποφασίστηκε να μεταφερθούν όλα τα αγροτικά μηχανήματα στο Δέλτα Καρδίτσας και να παραμείνουν εκεί έως ότου «κλειστεί» το ραντεβού με τον Υπουργό.

Ο κ. Βάσκος

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Καρδίτσας κ. Δημήτρης Βάσκος, σημείωσε στην ομιλία του τα εξής: «Θα ήταν μάλλον περιττό να επαναλάβουμε ότι οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται σε κρίση. Βιώνουμε καθημερινά την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής, από τη μια μεριά και την κατακόρυφη πτώση των τιμών των προϊόντων μας από την άλλη. Το εισόδημά μας μηδενίζεται. Η απαξίωση των προϊόντων που παράγουμε είναι πρωτοφανής. Ποτέ στα τελευταία 30 χρόνια δε βιώσαμε τέτοια φαινόμενα. Το σιτάρι παραμένει στις αποθήκες και η τιμή του κατρακυλάει καθημερινά, Το βαμβάκι το παραδώσαμε στα εκκοκκιστήρια αλλά δεν ξέρουμε πόσο το πουλήσαμε – και αν το πουλήσαμε. Γίναμε έρμαια των εμπορικών πρακτικών των μεσαζόντων που φορτώσανε σε εμάς τους αγρότες το επιχειρηματικό τους ρίσκο, αφού η τιμή διαμορφώνεται σύμφωνα με την απόφαση του εμπόρου να πουλήσει και όχι με μια ξεκάθαρη και αντιπροσωπευτική αξία την ημέρα παράδοσης του προϊόντος. Είναι σε όλους σας γνωστή η εφεύρεση των ανοιχτών τιμών. Ποτέ μέχρι τώρα όταν εφαρμόστηκαν δεν λειτούργησαν προς το συμφέρον του παραγωγού – φέτος τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η κτηνοτροφία από την άλλη μεριά πλήττεται από τα οργανωμένα συμφέροντα (καρτέλ) και οδηγείται σε κατάρρευση. Αυτά που παρατηρούμε είναι πρωτοφανή. Από τη μια μεριά η φέτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν αυξημένες πωλήσεις και από την άλλη οι εταιρείες η μια μετά την άλλη διακόπτουν τις συνεργασίες τους με τις κτηνοτροφικές μονάδες.  Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική προστασία του παραγωγού από τις αμφιβόλου αξιοπιστίας εισαγωγές (ελληνοποιήσεις) προϊόντων γάλακτος και κρέατος. Την ίδια βέβαια στιγμή, οι καταναλωτές λόγω των καρτέλ σε όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα διατροφής, αγοράζουν τα προϊόντα σε πολύ υψηλές τιμές. Οι μηχανισμοί παρέμβασης (συνεταιρισμοί) παραμένουν αδρανείς και αδύναμοι, όταν θέλουν να αντιδράσουν. Η εφαρμογή των προγραμμάτων για τις επενδύσεις των αγροτών καθυστερεί αδικαιολόγητα. Δύο χρόνια μετά το τέλος του τρίτου κοινοτικού πλαισίου δεν έχουμε προκηρύξεις νέων προγραμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον αδιευκρίνιστο τρόπο ένταξης στα μίνι σχέδια βελτίωσης, την καθυστέρηση στην προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών και άλλα. Ο καθοδηγητικός ρόλος του κράτους είναι ανύπαρκτος. Οι περίφημες μελέτες για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών που εκπόνησε το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης πρακτικά δεν οδήγησαν σε χειροπιαστά αποτελέσματα και παραμένουν στα συρτάρια. Δεν ξέρουμε τι να παράγουμε ούτε την επόμενη χρονιά! Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε τρομακτικό κίνδυνο η Ελλάδα να γίνει χώρα που δεν θα παράγει τίποτα. Απαιτείται συνεπώς κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα. Ένα άλλο σχέδια για μια νέα αγροτική παραγωγή προσανατολισμένη πρώτα απ’όλα στις ανάγκες των αγροτών που παράγουν και των καταναλωτών και όχι στην κερδοσκοπία. Όμως πάνω από όλα απαιτούνται άμεσες λύσεις. Απαιτούνται κινήσεις τολμηρές και ξεκάθαρες. Οι προτάσεις μας επιγραμματικά είναι:

1. Να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα για τα προιόντα που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα διάθεσης και τιμής. Είναι εθνικό καθήκον η στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Η ελληνική γεωργία, όπως και η γεωργία κάθε άλλης χώρας, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στήριξη.

2. Απαλλαγή φόρου πετρελαίου ανά καλλιέργεια στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφους.

3. Αύξηση της επιστροφής φόρου στα πραγματικά παραγόμενα αγροτικά προϊόντα.

4. Αύξηση της προστασίας του παραγωγού από τους εμπόρους με έλεγχο της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

5. Να αποδοθεί το σύνολο της επιδότησης του καπνού στους παραγωγούς μέχρι και το 2013 και όχι να πάει στον Β΄ Πυλώνα.

6. Να βελτιωθούν ή να δημιουργηθούν υποδομές, κυρίως στην άρδευση.

7. Πάγωμα των γεωργικών δανείων για δύο χρόνια.

8. Ειδικό υποπρόγραμμα στα σχέδια βελτίωσης για την προμήθεια με σύντομες διαδικασίες από γεωργούς στάγδην άρδευσης. Μέτρο που θα μειώσει το κόστος άρδευσης και την χρήση νερού.

9. Άμεσες λύσεις στα θέματα κτηνοτροφίας σχετικά με τον τρόπο ένταξης στα μίνι σχέδια βελτίωσης, την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων, τον τρόπο κατανομής ποιοτικού παρακρατήματος (κρέας-γάλα), τον τρόπο ονομασίας προϊόντος (ελληνικού-ξένου) και τον τρόπο κατανομής βοσκοτόπων.

10. Να επιταχυνθούν οι εγκρίσεις και οι πληρωμές των υλοποιούμενων επενδυτικών προγραμμάτων των αγροτών (σχέδια βελτίωσης κλπ) για να μην βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η πρότασή μας δεν έχει αντιπολιτευτικό ή συμπολιτευτικό χρώμα. Έχει το χρώμα της ανάγκης της επιβίωσής μας ως αγρότες σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Έχει ενσωματωμένη την ανάγκη να μας δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουμε στην ύπαιθρο και να παράγουμε. Να παράγουμε προϊόντα και πλούτο -όχι απλώς να διαχειριζόμαστε επιδοτήσεις.

Όλοι μαζί για την αγροτική ανάπτυξη.

Όλοι μαζί για το νομό μας.

Όλοι μαζί αύρια 4 Δεκεμβρίου έξω από τα εκκοκκιστήρια Καφαντάρη και ώρα 9 το πρωί για να μεταβούμε στον κόμβο Πλατυκάμπου για το Πανθεσσαλικό Συλλαλητήριο».

Ψήφισμα

Εμείς οι αγρότες του Ν. Καρδίτσας που συγκεντρωθήκαμε με τα τρακτέρ σήμερα Τετάρτη 3-12-08 μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας αφού ακούσαμε τους ομιλητές καταλήγουμε στα παρακάτω: Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε οικονομική κατάρρευση. Σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες πληρώνουν τα αποτελέσματα της νέας ΚΑΠ και ακόμα τα δύσκολα και χειρότερα τα έχουμε μπροστά μας με την πρόσφατη αναθεώρηση στα πλα΄σιαι του «Τσε-Καπ υγείας» της ΚΑΠ. Ευθύνη για αυτή την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μικρομεσαία αγροτιά έχουν όλοι όσοι ψήφισαν, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν την κοινή αγροτική πολιτική, όπως και όσοι συνδικαλιστικά στήριξαν και στηρίζουν την ΚΑΠ, όπως ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΕΑΣ. Η τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ στα πλαίσια του λεγόμενου «Τσε-Καπ υγείας» πάρθηκαν αντιαγροτικά μέτρα που θα φέρουν σε πιο δύσκολη θέση την μικρομεσαία αγροτιά. Και όλα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη του Έλληνα Υπουργού Γεωργίας. Οι αγρότες «στέγνωσαν» οικονομικά με την πολιτική της κυβέρνησης. Τα προϊόντα πουλιούνται -όσα πουλιούνται- σε εξευτελιστικές τιμές, άλλα δεν πωλούνται καθόλου όπως το σιτάρι, το βαμβάκι παραδόθηκε ή παραδίδεται ακόμα και σήμερα χωρίς τιμή. Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη με τις αυξήσεις σε λιπάσματα, σπόρους, καύσιμα, μηχανήματα, ανταλλακτικά κλπ. Η οικονομική κρίση χτυπάει την μικρομεσαία αγροτιά. Αντιστεκόμαστε και αντιπαλεύουμε την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης. Διεκδικούμε:

1. Αναπλήρωση εισοδήματος για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα για τη χρονιά που πέρασε.

2. Εγγυημένες κατώτερες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προιόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Βαμβάκι 0,60, σιτάρι 0,40, καλαμπόκι 0,27, γάλα πρόβειο 1,40, γάλα αγελαδινό 0,70.

3. Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση στα μέσα και εφόδια, με επιτόκια στην ΑΤΕ όσο και ο πληθωρισμός με κατάργηση το ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο.

4. Αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο στο ύψος του πληθωρισμού.

5. Προστασία της ντόπιας αγροτικής παραγωγής από τις εισαγωγές με μέτρα της κυβέρνησης.

6. Εκδημοκρατισμό και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

7. Αποζημίωση στο 100% των καλλιεργειών που επλήγησαν από την ξηρασία, ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ και πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου.

8. Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, πάγωμα για τρία χρόνια και να αποδίδεται το 100% της ενιαίας ενίσχυσης.

9. Εκτέλεση των βασικών έργων υποδομής που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας με έργα στο δίκτυο Σμοκόβου, επιδότηση για στάγδην άρδευση σε όλα τα δίκτυα, κατασκευή των φραγμάτων Αχελώου, Μουζακίου και κατασκευή λιμνοδεξαμενών.

10. Άτοκα δάνεια για κατασκευή πρώτης κατοικίας στα νέα ζευγάρια.

11. Να καταβληθούν τώρα οι επιδοτήσεις για τα προγράμματα και τα σχέδια βελτίωσης των νέων αγροτών.

12. Τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρούς και μεσαίους αγρότες.

13. Να μην περικοπούν οι επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών.

14. Να διπλασιαστούν οι αγροτικές συντάξεις και οι άνδρες να βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 και οι γυναίκες στα 55 χρόνια.

15. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια, άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα.

Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί στον Υπουργό Γεωργίας, στα κόμματα της Βουλής και να δημοσιευθεί στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο».

Προηγούμενο άρθρο Η αρμοδιότητα για τις μελέτες
Επόμενο άρθρο Τοποθέτηση Ευάγγελου Κατσαρού στο Νομαρχιακό Συμβούλιο