Πρωτοσέλιδο

Νέος χώρος φιλοξενίας αδέσποτων ζώων στην Καρδίτσα


Συνεχής και συστηματική είναι η προσπάθεια του Δήμου Καρδίτσας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων με την ανάληψη και νέων πρωτοβουλιών που έρχονται να προστεθούν στις υπόλοιπες δράσεις που υλοποιούνται σε σταθερή βάση και τα μέτρα που λαμβάνονται γι’ αυτό το σκοπό σε συνεργασία και με τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος πλαισιωμένος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Παν. Μαντζιάρα και την Πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας κ. Εύη Θάνου αναφέρθηκε στις νέες πρωτοβουλίες υπογραμμίζοντας πάντως οτι απαιτείται η συνεργασία όλων των δημοτών για να σταματήσει η “παραγωγή”  νέων αδέσποτων για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

“Ως Δήμος κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε αξιοποιώντας πλήρως τα χρήματα των δημοτών. Τεράστια είναι η προσπάθεια που καταβάλουν επίσης σε εθελοντική βάση τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης.  Αν δεν έχουμε όμως τη συνεργασία  όλων των δημοτών για να περιορίσουμε το φαινόμενο της εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων ή τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες τους, ο αριθμός των αδέσποτων δεν θα μειωθεί στον επιθυμητό βαθμό.” τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

 

Δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση

Ειδικότερα ο κ. Αλεξάκος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Δήμου να προσφέρει εντελώς δωρεάν από 20/7 έως τέλος Σεπτεμβρίου την παροχή της ηλεκτρονικής σήμανσης στα ζώα συντροφιάς που κατέχουν δημότες που είναι Α.Μ.Ε.Α. με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και διαβιούντες με το επίδομα της Πρόνοιας.

Οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να σημάνουν ηλεκτρονικά τα ζώα τους, θα μπορούν να προσέρχονται σε συνεννόηση με το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου  στο Κτηνιατρικό Γραφείο Καρδίτσας, τέρμα 25ης Μαρτίου, στην Καρδίτσα (στο Αθλητικό πάρκο) κάθε Τρίτη και Πέμπτη 09:00 π.μ. – 12:30 μ.μ. έχοντας μαζί τους επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, (π.χ. κάρτα ανεργίας, πολυτέκνου, τριτέκνου κ.λ.π.), την ταυτότητά τους και το βιβλιάριο του ζώου.

           

Νέο καταφύγιο ζώων

Ο Δήμος σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας που εξασφάλισε τη δωρεάν παραχώρηση ενός χώρου διαμόρφωσε ένα νέο καταφύγιο για αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται από κεντρικά σημεία της πόλης με δυνατότητα φιλοξενίας 50 ζώων (ήδη έχουν περισυλλεγεί τις τελευταίες ημέρες 15 ζώα)

           

Ενημερωτική εκστρατεία στα Δημοτικά Σχολεία

Ο Δήμος πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες της σχολικής χρονιάς μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία, ενημερώνοντας συνολικά πάνω από 2500 μαθητές με στόχο την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα διαχείρισης δεσποζόμενων, αλλά και αδέσποτων ζώων.

 

Συνεχίζονται όλες οι δράσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται όμως και όλες οι δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος

Ειδικότερα:

– Συνεχίζεται η συνεργασία με  φιλοζωικό σωματείο της Γερμανίας, όπου δίνονται για υιοθεσία 100-120 αδέσποτα σκυλιά σε ετήσια βάση

– Συνεχίζεται το πρόγραμμα στείρωσης, εμβολιασμού και αποπαρασίτοσης. Την περσινή χρονιά ο αριθμός των στειρώσεων- εμβολιασμών ξεπέρασε τα 200

– Συνεχίζεται το πρόγραμμα για τη σίτιση αδέσποτων στις 10 ταΐστρες που έχουν τοπθετηθεί σε διάφορα σημεία με στόχο να μειωθεί η επιθετικότητά τους. Για ζωοτροφές διατίθενται περίπου 20000 € σε ετήσια βάση.

– Γίνονται ευθανασίες σε ζώα που η σχετική Επιτροπή κρίνει ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Ματζιάρας αναφέρθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στις παραπάνω δράσεις και ζήτησε από τους δημότες να καλούν για αδέσποτα ζώα στο τηλ. 2441076000, ώστε να καταγράφονται όλα τα περιστατικά και να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ όπως ανέφερε βοηθάει πολύ το έργο του εντοπισμού και περισυλλογής του σκυλιού που εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά,  η ύπαρξη φωτογραφίας από κινητό τηλέφωνο.

Η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας κ. Εύη Θάνου αναφέρθηκε στο νέο καταφύγιο ζώων που διαμορφώθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών και την συνεχή συνεργασία του σωματείο με το φιλοζωικό σωματείο της Γερμανίας στο οποί στέλνονται για υιοθεσίες αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται από την πόλη.

Η κ. Θάνου αναγνώρισε την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρδίτσας και συμφώνησε πλήρως με την επισήμανση του Δημάρχου οτι απαιτείται η συνεργασία όλων των δημοτών  για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

 

Προηγούμενο άρθρο Απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο 1ο τουρνουά φιλίας ποδοσφαίρου 5Χ5