Ειδήσεις

Άμεσα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας ζητάει το ΕΒΕ


Η πανδημία του Κορωναιού COVID-19 έχει προκαλέσει ανάμεσα στις άλλες σοβαρές συνέπειες και σημαντικά προβλήματα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αφουγκραζόμαστε τα μέτρα, της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων , τα οποία είναι προς την σωστή κατεύθυνση και είμαστε αρωγοί της προσπάθειας που καταβάλλεται, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τα μέτρα όχι μόνον τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, αλλά και εκείνες που παραμένουν ανοιχτές με τραγική μείωση του τζίρου τους.

Πέρα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και προτάσσουμε τα παρακάτω:
Ειδικά για τη χώρα μας:

  1. Πρέπει να παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του χρόνου.
  2. Μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη, από 24% σε 19% και ειδικότερα στον κλάδο εστίασης
  3. Αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών επιπλέον.
  4. Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΦΚΑ για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών και μείωση στις εργοδοτικές εισφορές
  5. Άμεση μείωση ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα, που είχαν εξαιρεθεί από την περυσινή μείωση που αφορούσε μόνο στα φυσικά πρόσωπα.
    6. θα πρέπει άμεσα να μηδενιστούν η να μειωθούν οι χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές με POS, Επειδή λόγου COVID 19 προωθούνται οι συναλλαγές με κάρτες.
    7. Με δεδομένο ότι εισερχόμαστε σε νέο κύκλο ύφεσης, η καταβολή του μειωμένου ποσοστού για την ενοικίαση επαγγελματικού χώρου είναι αναγκαίο να παραταθεί χρονικά, ακόμα και για 1 έτος. Μέχρι δηλαδή να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Για τους περισσότερους επαγγελματικούς τομείς θα αποτελέσει πολύτιμη «ανάσα» ενώ για ορισμένους όπως για το εμπόριο και την εστίαση είναι καθοριστικός παράγοντας συνέχισης της λειτουργίας τους.
    8. Διευκόλυνση για τη δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) που βρίσκονται σε ώριμη φάση. Πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο για αυτή την εκταμίευση αλλά παρατηρείται καθυστέρηση εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών. Στην παρούσα φάση, κάθε ημέρα που περνά είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Και όπως είναι γνωστό, οι έκτακτες περιπτώσεις απατούν και έκτακτες λύσεις.
    9. Χορήγηση εγγυημένων δανείων και επιδοτήσεων, σε επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν επιταχυντές της ανάπτυξης.
    10. Επανεξέταση του θέματος της άτοκης χρηματοδότησης των εκδοτών των μεταχρονολογημένων επιταγών.
    11. Ενίσχυση και ανάπτυξη παραγωγικών κλάδων, διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, με ταυτόχρονη δημιουργία κλίματος ανάληψης ευθύνης και ρίσκου από όλα τα μέρη, Πολιτεία, επιχειρηματικό κόσμο, τραπεζικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, κοινωνία εν γένει και αποφυγή της σπατάλης πόρων.
    12. Έμφαση στους παραγωγικούς κλάδους, που σχετίζονται με διασφαλισμένη παγκόσμια ζήτηση στο άμεσο αλλά και απώτερο μέλλον και αφορούν τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προστασίας της δημόσιας υγείας, τεχνολογιών πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης.
    13. Διαφορετικό φορολογικό καθεστώς για όσους παράγουν στην Ελλάδα και επιστρέφουν οφέλη στην κοινωνία .
  6. Απελευθέρωση σε μεγάλη κλίμακα της ρευστότητας της ΕΕ, ώστε να φτάσει σε όλες ανεξαιρέτως τις πληττόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλες τις χώρες – μέλη.
    15. Να επιταχυνθούν οι ψηφιακές διαδικασίες σε τελωνεία, εφορίες, δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη με ενεργοποίηση της Συμφωνίας του Ταλίν του 2017, για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
    16. Αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού για την παροχή ακόμη υψηλότερων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις.
    Ειδικότερα για τον Τουρισμό της περιοχής του Ν. Καρδιτσας .
    • Καμπάνια προβολής της Περιφέρειας στο εσωτερικό και εξωτερικό με έμφαση στην υγειονομική ασφάλεια.
    • Οι εποχιακές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται με απόφαση ένταξης σε πρόγραμμα Αναπτυξιακου νομου ή σε ΕΣΠΑ, με απλή διαδικασία αίτησης να λαμβάνουν το 50% του επιχορηγούμενου ποσού ως προκαταβολή.
    • Να δύναται στις εποχιακές επιχειρήσεις που δεν έχουν αρνητικά στοιχεία (σφραγισμένες επιταγές και δανειακά ενήμερες μέχρι 31/12/2019) η καταβολή από τις τράπεζες δανείου κίνησης ισόποσου των επιταγών που απαιτείται για την κάλυψη τους στο προσεχές τετράμηνο με μηδενικό επιτόκιο και η αποπληρωμή να πραγματοποιείται στα επόμενα δυο έτη.
    • Προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό ώστε να μην χαθεί το εποχικό επίδομα λόγω λιγότερων ενσήμων, από όσων απαιτούνται από τη νομοθεσία για τη λήψη του.
    • Προστασία για όσους δεν καταφέρουν να εργαστούν φέτος στον κλάδο, προσφέροντας στους εποχικούς εργαζόμενους παρατεταμένο επίδομα ανεργίας.
    • Ιδιαίτερα τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία και οι δημοσιονομικές διευκολύνσεις της ΕΕ να στηρίξουν τον τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις και μέτρα για τους εργαζόμενους. Μείωση ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στο χαμηλότερο συντελεστή.
    • Moratorium χρονικού διαστήματος ενός τουλάχιστον έτους, με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που αφορά σε δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες μικρών, μεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ή είναι εξαρτώμενες εποχιακά από αυτόν, οι οποίες προ του χαρακτηρισμού της κατάστασης ως πανδημίας ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους .
    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο μέτρο που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το νέο πρόγραμμα παροχής δανείων με επιδότηση επιτοκίου . Ήταν προς την κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού. Όμως από την ανακοίνωση μέχρι την υλοποίηση του μεσολαβεί μία τεράστια απόσταση, όπως με πόνο αντιλαμβάνονται όσοι επιχειρούν να υπαχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κοινή γραμμή κυβέρνησης και τραπεζών, με αποτέλεσμα να είναι ένα μέτρο εξαιρετικά περιορισμένης εφαρμογής.
    Κανείς όμως δεν πρέπει να εξαιρεθεί από τα μέτρα στήριξης. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που είναι αναγκαία η παροχή ρευστότητας σε όλη την αγορά με οριζόντιες παρεμβάσεις και χωρίς περιορισμούς προκειμένου να αντέξουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, παρατηρούνται σημαντικές δυσλειτουργίες στην υλοποίηση μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνέχιση προστασίας των καλλιεργειών βαμβακιού και αραβοσίτου
Επόμενο άρθρο Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που στοχοποιεί και αποδομεί τα ΕΠΑΛ