Άμεση αλλαγή του Νόμου Παπακωνσταντίνου ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος


Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη, ζητά την αλλαγή του Νόμου Παπακωνσταντίνου του 2011, ώστε η παρακράτηση του ΕΝΦΙΑ ή άλλων αγροτικών χρεών, να γίνεται μόνο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών και όχι για τα βεβαιωθέντα χρέη.

Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται σε τραγική κατάσταση αφού καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με απροειδοποίητες παρακρατήσεις των χρημάτων που αναμένουν να εισπράξουν από το κράτος συνέπεια της εγκυκλίου προς τις ΔΟΥ, σχετικά με την παρακράτηση ασφαλιστικών τους εισφορών και άλλων χρεών, από την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.

Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνει χώρα και ο συμψηφισμός του συνόλου του ΕΝΦΙΑ με τις επιστροφές φόρων, και δη του ΦΠΑ, που προβαίνουν οι ΔΟΥ, σύμφωνα με το Νόμο του Γ. Παπακωνσταντίνου, του 2011, καθώς παρακρατούνται τα βεβαιωθέντα χρέη και όχι τα ληξιπρόθεσμα, με αποτέλεσμα από την επιστροφή ΦΠΑ των αγροτών να παρακρατείται το σύνολο του βεβαιωθέντος ποσού του ΕΝΦΙΑ.

Καθώς πολλοί αγρότες έχουν ήδη εισπράξει την επιστροφή ΦΠΑ, δίχως καμία κράτηση και καθώς οι αγρότες στερούνται του δικαιώματος που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους Έλληνες πολίτες της αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις, με την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 το αίτημα της τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης εντός και έναντι του νόμου είναι επιτακτικό και δίκαιο. Για το λόγο αυτό οι αγρότες ζητούν την αλλαγή του Νόμου του Παπακωνσταντίνου, αφαιρώντας τη λέξη «βεβαιωμένα», έτσι ώστε η παρακράτηση του ΕΝΦΙΑ ή άλλων χρεών να γίνεται μόνο για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Κατόπιν αυτών Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αλλάξετε τον Νόμο Παπακωνσταντίνου του 2011, αφαιρώντας τη λέξη «βεβαιωμένα», έτσι ώστε η παρακράτηση του ΕΝΦΙΑ ή άλλων χρεών για τους αγρότες, να γίνεται μόνο για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή τα ληξιπρόθεσμα χρέη;»

Προηγούμενο άρθρο Για ορειβασία στην Πολωνία τρεις Θεσσαλοί
Επόμενο άρθρο Δύο συνεδριάσεις για το Δ.Σ. Λίμνης Πλαστήρα