Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2009


Επιφυλάξεις για τα έσοδα.

Εν μέσω αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας το νέο έτος, ξεκίνησε το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Για το επόμενο έτος το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι η αύξηση των εσόδων θα προέλθει εν μέρει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και ειδικότερα και από τις εισπράξεις φόρων από όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ, όσους έχουν 2-3 δουλειές, όσους δηλώνουν εισοδήματα κάτω των τεκμηρίων διαβίωσης κτλ.

Και αυτό, ενώ το 2008 οι στόχοι για τα φορολογικά έσοδα «έπεσαν έξω».

Εφέτος τα φορολογικά έσοδα φθάνουν στα 53.820 εκατ. ευρώ και για το 2009 προβλέπεται (από την κυβέρνηση και μόνον) ότι τα έσοδα αυτά θα φθάσουν στα 60.915 εκατ. ευρώ.

Όσο για τα έσοδα ειδικά από την άμεση φορολογία, προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε 26.720 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το 2008. Ενώ, όμως, ο προϋπολογισμός υπερεκτιμά τις εισπράξεις από έσοδα, ταυτόχρονα υποεκτιμά τις δαπάνες, οι οποίες θα είναι υψηλότερες λόγω των δυσμενέστερων όρων δανεισμού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή στις 15:00 έξω από τη Βουλή, για τον προϋπολογισμό. Επίσης, για την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:30 έως τη λήξη του ωραρίου.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι είναι αναξιόπιστος γιατί βασίζεται σε ψευδή στοιχεία και επικίνδυνος γιατί θα επιβαρύνει την ελληνική οικονομία.

«Ο προϋπολογισμός διευρύνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, προχωρά σε άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών και άνιση ‘κατανομή’ των επιπτώσεων της κρίσης» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

* Σε έκθεση της Citigroup προβλέπεται αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 4,5% του ΑΕΠ το 2009 και επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,5%.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 104,5% του ΑΕΠ το 2009 και 108,5% το 2010.

Προηγούμενο άρθρο Καμπάνια στήριξης της τοπικής αγοράς
Επόμενο άρθρο H Ελεγχόμενη στάθμευση, το κυκλοφοριακό και η Δημοτική αρχή