– ΈΒΡΕΞΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ – Πλημμύρισαν σπίτια, αποθήκες καθώς και δεκάδες αγροτικές εκτάσεις


 Μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές του Νομού αλλά και στις μετακινήσεις προκάλεσε η ξαφνική νεροποντή το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής) θέτοντας επί ποδός τόσο τις δημοτικές υπηρεσίες όσο και την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Λεύκη, η Κυψέλη, η Πασχαλίτσα, το Φράγκο, το Σταυρό και η Καρδιτσομαγούλα, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις και στις δύο ορεινές περιοχές του νομού μας, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

 Συνέντευξη Τσιάκου

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την ξαφνική βροχόπτωση, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος παραχώρησε συνέντευξη τύπου, αφού πρώτα περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να σχηματίσει τη δική του γνώμη για την έκταση αυτών.. Ο κ. Τσιάκος, αναλυτικά ανέφερε:

«Σε δεκάδες περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας, για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που δημιούργησε η ξαφνική νεροποντή,  η οποία έπληξε πολλές περιοχές της Καρδίτσας, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η έντονη βροχόπτωση, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις σε πολλές περιοχές όπως στην Κυψέλη, στην Πασχαλίτσα, στη Λεύκη και αλλού, όπου υπάρχει ζήτημα με τις καλλιέργειες, καθώς προκλήθηκαν ζημιές. Επίσης πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε οικισμούς όπως στο Σταυρό, στην Καρδιτσομαγούλα και στο Φράγκο, ενώ καταγράφηκε εισροή νερών  σε κάποια σπίτια και αποθήκες. Πολλές κατολισθήσεις σημειώθηκαν στον ορεινό όγκο τόσο της λίμνης Πλαστήρα, όσο και ευρύτερα των Αγράφων και της Αργιθέας. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπήρχε διακοπή συγκοινωνίας εξ αιτίας των κατολισθήσεων, η Π.Ε. έστειλε μηχανήματα και αποκατέστησε τη βατότητα των δρόμων». Ο αντιπεριφερειάρχης κ Βασίλης Τσιάκος επεσήμανε πως ειδικά για τους αγρότες, θα πρέπει άμεσα ο ΕΛ.ΓΑ να στείλει εκτιμητές, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς. Να σημειωθεί ότι στην Πασχαλίτσα βρέθηκε ανταποκριτής του ΕΛΓΑ, ο οποίος προχώρησε άμεσα στην καταγραφή των ζημιών. «Οι αγρότες ήδη βρίσκονται σε δύσκολη θέση και δεν μπορούν να αντέξουν νέα χτυπήματα, χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας» τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο μηχανολογικός εξοπλισμός της Π.Ε., έκανε ότι ήταν δυνατό, για να αποσυμφορηθούν από τα νερά, τα αρδευτικά κανάλια, τα οποία βρίσκονται στην αρμοδιότητα των ΤΟΕΒ, με στόχο να εκτονωθούν το συντομότερο δυνατό τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράπονα για το νερό

Της νεροποντής πάντως, προηγήθηκαν παράπονα ορισμένων αγροτών προς τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, για το γεγονός ότι δεν έφτανε το νερό στα καταληκτικά σημεία, ζητώντας επιτακτικά την αύξηση της ροής η οποία στην παρούσα φάση φτάνει τα 500.000 κ. την εβδομάδα. Παρά την επιμονή των παραπάνω ο κ. Τσιάκος δεν έδωσε εντολή για αύξηση της ροής, πράξη η οποία τον δικαίωσε.

Βροχερός καιρός μέχρι την Δευτέρα

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται για το Σαββατοκύριακο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ ο βροχερός καιρός θα κρατήσει έως τη Δευτέρα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση.  Την Κυριακή θα συνεχιστούν οι βροχές στη βόρεια Ελλάδα ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν κυρίως νεφώσεις και η θερμοκρασία θα πέσει στα βόρεια και θα ανέβει στα νότια της χώρας. Χωρίς αξιόλογη καιρική μεταβολή θα κυλήσει και η Δευτέρα κι αναμένεται βελτίωση από την Τρίτη.  

Προηγούμενο άρθρο Ο κ. Ρόβλιας στο Συμβούλιο των Υπουργών στις Βρυξέλες για την Ανταγωνιστικότητα
Επόμενο άρθρο Μεγαλώνει η λίστα με τις υπογραφές