Έκδοση αδειών χρήσης νερού για όλες τις πηγές υδροληψίας


Στα πλαίσια εφαρμογής της ΚΥΑ 150559/10-06-2011 (ΦΕΚ 1440/Β/16-6-2011) «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού», όπως αυτή τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ 160143/8-12-2011 (ΦΕΚ 2834/Β/15-12-2011), πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Καρδίτσας που εδρεύει στο Σταυρό, σύσκεψη με την συμμετοχή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υδάτων Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γρηγόρη Σουλιώτη, του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Αξιοποίησης ΑΠΕ κ. Θανάση Μαρκινού και Υπηρεσιακών στελεχών.
Ειδικότερα, κ. Σουλιώτης προχώρησε σε εμπεριστατωμένη ενημέρωση γύρω από τις νέες διατάξεις της προαναφερόμενης κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ έδωσε και διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με τις διασικασίες χορήγησης αδειών για υφιστάμενες χρήσεις νερού – που προϋφίστανται όμως της 20ης-12-2005 – οπότε και θεμελιώνονται δικαιώματα κτήσης αδειών.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα έκδοσης αδειών για τις δημοτικές υδροληψίες τόσο για τα επιφανειακά, όσο και για τα υπόγεια ύδατα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους δημότες για ύδρευση, άρδευση κλπ.
Όσο για τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, αφορούσαν κυρίως την πληρότητα των φακέλων που πρόκειται να κατατεθούν, τα περιβαλλοντικά και χαρτογραφικά στοιχεία, καθώς και τα δεδομένα διάρθρωσης των καλλιεργειών σε συνάρτηση με τις απολήψιμες ποσότητες νερού για άρδευση.
Τέλος εξετάστηκαν και θέματα σχετικά με τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης ορισμένων υδροληψιών, τη λήψη γενικής άδειας χρήσης νερού για το Δήμο Καρδίτσας από τις διαθέσιμες απολήψεις π.χ. από τη λίμνη Ταυρωπού, το διαχειριστικό καθεστώς των διαθέσιμων υδροληψιών μετά τη λήψη των αδειών,  καθώς και την αναγκαιότητα έκδοσης αδειών νερού ως απαίτηση για την κατασκευή έργων υποδομής στο μέλλον (π.χ. ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ 2007-2013 κλπ.), με χρονικό ορίζοντα υποβολής των φακέλων για τη λήψη των αδειών την 16η-6-2012.

Προηγούμενο άρθρο Κομματικός ρόλος κλειδί για τον N. Σαλαγγιάννη
Επόμενο άρθρο Βιβλιοπαρουσίαση στην παιδική βιβλιοθήκη Παυσιλύπου