Βιβλιοπαρουσίαση στην παιδική βιβλιοθήκη Παυσιλύπου


Την Τρίτη 27 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα, στην παιδική βιβλιοθήκη Παυσιλύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 2 Απριλίου (Ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν), οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.,  έχουν τη χαρά να φιλοξενούν τη πολυγραφότατη συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου.
Η Έλενα Αρτζανίδου γεννήθηκε στη Δ. Γερμανία. Τα χρόνια του παιχνιδιού και της ανεμελιάς τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 1981 τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής.
Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή χρονογραφημάτων αλλά και άρθρων που αφορούν τον πολιτισμό για την εφημερίδα Θεσσαλονίκη-Μακεδονία.
Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Τα βιβλία της “Ένα ζευγάρι κόκκινα αθλητικά παπούτσια” και “Κόκκινα χρυσά παπούτσια” διασκευάστηκαν από το Αριστοτέλειο Κολέγιο Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης το 2004.
Τα θέματα που προβάλει στα βιβλία της η Έλενα Ατζανίδου, δημιουργούν προβληματισμούς σε παιδιά και γονείς και αναπτύσσουν  πολλές κοινωνικές αξίες.
Έχει γράψει πάνω από 20 βιβλία, κυρίως για παιδιά, μέσα από τη στήλη μας σήμερα, θα παρουσιάσουμε κάποια χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς της.

«Δεν έφταιγα εγώ!» – Εικονογράφηση: Λιάνα Δανεζάκη – Εκδόσεις Ψυχογιός

“Ποτέ δε βάζω τρικλοποδιές, ξέρω πως είναι επικίνδυνο… ξαφνικά ο Χρήστος μου πέταξε άμμο στα μάτια… τότε τον έσπρωξα και τον έριξα κάτω… Μα, δε φταίω, εγώ, δεν ξεκίνησα πρώτος”, λέει ο Αλέξανδρος.
Όμως ποιος φταίει; Πώς τελειώνει μια φασαρία στην τάξη του Νηπιαγωγείου; Διαβάστε τη συνέχεια και θα καταλάβετε.

«Τα σιδεράκια της Φαρφιρώς» – Εικονογράφηση: Βασιλική Λαμπίτση – Εκδόσεις Ψυχογιός

Φαρφιρώ, Φαρφιρώ με τον κόκκινο στρατό. Φαρφιρώ, Φαρφιρώ πρόσεξε μην πεις το “ρρρο” και τρομάξεις τον εχθρό! Επιτέλους η Φαρφιρώ αποφάσισε να πάει μαζί με τη μαμά της στον ορθοδοντικό και να φορέσει τα κόκκινα σιδεράκια της. Γιατί μόνο έτσι θα ίσιωναν τα δοντάκια της.
Όμως ένα πράγμα τη βασάνιζε. Θα άρεσε στους φίλους της, τον Πρόδρομο, την Ελευθερία και τον Κύρο; Ή θα την κορόιδευαν και θα γελούσαν μαζί της όλοι οι συμμαθητές της;

«Ο φίλος μου ο Τζίμης» – Εικονογράφηση: Μαρία Πεπόνη – Εκδόσεις Ψυχογιός

O Δημήτρης από πολύ μικρός παίζει, μιλά και κάνει συνεχώς παρέα με τον Τζίμη, τον καλύτερο φίλο του. Ακόμη και στο σχολείο πηγαίνουν μαζί. Τα άλλα παιδιά, όμως, δε βλέπουν τον Τζίμη. Μόνο τον Δημήτρη βλέπουν στην αυλή να είναι μόνος του και να μιλά μόνος του.
Όλοι πιστεύουν πως η παρέα του είναι… η σκιά του και τον αποφεύγουν. Μέχρι τη στιγμή που ο Άλκης του προτείνει να γίνουν αληθινοί φίλοι. Άραγε ο Τζίμης θα συμφωνήσει;

«Μυστικά και ψέματα» – Εικονογράφηση: Λιάνα Δανεζάκη – Εκδόσεις Βιβλιόφωνο

Η Κίτη και η Ματίνα είναι αχώριστες φίλες. Τους αρέσει να ντύνονται και να συμπεριφέρονται όπως οι πριγκίπισσες των βιβλίων που διαβάζουν.
Όμως αυτή η επιλογή τους είναι αλλόκοτη για τον Κωνσταντίνο και γι’ αυτό κάνει τη ζωή των κοριτσιών δύσκολη. Μέχρι που στο σχολείο φτάνουν η Αραβέλλα και ο Αντώνης και τα κορίτσια αναστατώνονται. Τότε αρχίζουν τα μυστικά και τα ψέματα. Όλοι έχουν ένα μυστικό που τους οδηγεί σε κάποιο ψέμα, ακόμα και οι γονείς. Ποια θα είναι η κατάληξη της παρέας; Θα τους διαλύσουν τα μυστικά ή για κάποιο λόγο θα φέρουν την απομακρυσμένη ομάδα πολύ κοντά;
Μια ιστορία για τη φιλία, που περνά από μυστικά και ψέματα, που άλλοτε είναι αθώα και άλλοτε απαγορευτικά.

«Φίλοι σε ξένο τόπο» – Εικονογράφηση: Λιάνα Δανεζάκη – Εκδόσεις Διάπλαση

Ο Λάντι και Γκέντι, έρχονται μικρά παιδιά στην Ελλάδα, το μόνο που τους συνδέει στην αρχή είναι η ίδια πατρίδα, η Αλβανία. Τα δυο παιδιά μεγαλώνουν στην ίδια γειτονιά με τον Γκέντι, να κάνει ότι του ζητά ο Λάντι, αρκεί ο μεγαλόσωμος ήρωας να του χαρίζει τη φιλία του.
“Θα πηγαίνεις όπου σε στέλνω, θα μιλάς μόνο όταν σου το επιτρέπω, επίσης σπόρε, θα κάνεις στις παρέες μου ότι σου λέω”, του ζητά ο Λάντι και ο Γκέντι, έχοντας ανάγκη τη φιλία του, δέχεται αυτή την πρότασή του και αδύναμος δεν αντιδρά.
Μέχρι πότε όμως!
Διαβάστε το “Φίλοι σε ξένο τόπο” και μην το αφήσετε ασχολίαστο.
Τι θα γινόταν αν η φιλία στηριζόταν στην πλήρη υποταγή του ενός στον άλλο! Τι θα γινόταν αν ο ψυχικός εκβιασμός επηρέαζε μόνιμα τις σχέσεις των φίλων!

«Τα γυαλάκια της Μαλένας» – Εικονογράφηση: Κατερίνα Χρυσοχόου – Εκδόσεις Ψυχογιός

Κίτρινα σαν το λεμόνι, κίτρινα σαν καναρίνι. Τι είναι άραγε αυτά; Της Μαλένας τα γυαλιά.
Η Μαλένα είναι ένα γλυκό κοριτσάκι με όμορφα καστανοπράσινα μάτια. Όλα τα παιδιά, όμως, στο σχολείο τη φωνάζουν “στραβούλιακα” και “μπουκαλοματού” γιατί φοράει γυαλάκια. Η Μαλένα ντρέπεται και θυμώνει και στενοχωριέται.
Μέχρι τη στιγμή που μια συγγραφέας θα τους επισκεφτεί για να τους διαβάσει το βιβλίο της.
Τι έκπληξη! Η παραμυθού φοράει γυαλάκια σαν της Μαλένας…

«Τα 95 φεγγάρια του κόσμου μας» – Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας – Εκδόσεις Ωρίων

Μια νύχτα ο Αλέξανδρος εντυπωσιάζεσαι από το ολόγιομο φεγγάρι. Η Πανσέληνος θα του δημιουργήσει αμέτρητα ερωτήματα για το μικρό, αχώριστο σύντροφο της Γης.
Γιατί βλέπουμε τη Σελήνη άλλοτε μισή και άλλοτε ολόκληρη; Ποιοι και πώς την επισκέφτηκαν;
Η μεγάλη του αδελφή, η Αφροδίτη, όχι μόνο λύνει απορίες του αλλά τον ταξιδεύει -με τα φτερά της φαντασίας και στα υπόλοιπα φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος.
Τελικά θα τον εντυπωσιάσει με τις γνώσεις της. Μείνετε κοντά τους και ακολουθήστε τα δύο
αδέλφια σε αυτό το διαστημικό ταξίδι!
Το λογοτεχνικό κείμενο υποστηρίζεται -για τους εκπαιδευτικούς προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας- με ιδέες εργασίας που αφορούν στις γνωστικές περιοχές της Γλώσσας, της Λογοτεχνίας, των Εικαστικών, της Δραματοποίησησ (με θεατρικό δρώμενο πάνω σε διασκευασμένη νέα ιστορία).
Προτείνονται, επίσης, τρόποι αφήγησης και δημιουργίας ερωτήσεων αλλά και προβληματισμών με την υποστήριξη και την ανάδειξη της μικρής ομάδας εργασίας παιδιών.

Άλλα βιβλία της Έλενας Αρτζανίδου:

(2012) Δεν ντρέπομαι πια – Ψυχογιός,
(2012) Ο κρυμμένος θησαυρός της τσέπης – Ψυχογιός(2011)
(2009) Με παιχνίδι γράφω λέξη και στην Πρώτη πιάνω θέση – Διάπλαση
(2008) Η οικογένεια – Ψυχογιός
(2007) Βοήθεια! Σκουπίδια… Σώστε με! – Ωρίων
(2007) Η πόλη του βασιλιά – Διάπλαση
(2007) Ο γίγαντας κοιμάται! – Ωρίων
(2007) Ο ποταμός ξεχείλισε – Ωρίων
(2007) Ο Φωκίων είναι παλικάρι – Μίλητος
(2007) Το δέντρο της ευτυχίας – Μίλητος
(2007) Το ταξίδι των κύκνων – Διάπλαση
(2006) Με λένε Πρόμις – Ψυχογιός
(2006) Ο Ίππο και η παρέα του – Σύγχρονοι Ορίζοντες
(2004) Κόκκινα χρυσά παπούτσια – Μίλητος
(2003) Ένα ζευγάρι κόκκινα αθλητικά παπούτσια – Μίλητος
(2003) Στην αγκαλιά της θάλασσας – Ελληνικά Γράμματα
(2002) Η χαδιάρα φώκια – Παρατηρητής
(2002) Τέλος φθινοπώρου – Ιανός
(2002) Φεγγαροχριστούγεννα – Μίλητος
(2000) Στο μισό του ουρανού – Πατάκης
(1997) Φιλαρέτη και Πάτης – Πατάκης

Προηγούμενο άρθρο Έκδοση αδειών χρήσης νερού για όλες τις πηγές υδροληψίας
Επόμενο άρθρο Επιστολή περιφερειάρχη Θεσσαλίας στους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα