Έκκληση Αντωνίου για συμμόρφωση των πολιτών με τον νέο κανονισμό καθαριότητας


 Τη συμπόρευση όλων των πολιτών της Καρδίτσας προκειμένου η πόλη μας να διατηρείται καθαρή, ζήτησε χθες ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Σωτήρης Αντωνίου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος ταυτόχρονα και στον νέο κανονισμό καθαριότητας. Ο κ. Αντωνίου απάντησε παράλληλα σε όσους κατηγορούν τον ίδιο αλλά και την υπηρεσία για μη ανταπόκριση στα καθήκοντά τους, και συγκεκριμένα ανέφερε:

Τις τελευταίες μέρες πολλά λέγονται και γράφονται για την καθαριότητα και το πράσινο με συνέπεια να διαμορφώνεται η κάθε υποκειμενική άποψη στους συμπολίτες.

Επανειλημμένα έχουμε τονίσει την ανάγκη συμπόρευσης των δημοτών με τις υπηρεσίες του δήμου για να πετύχουμε τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την καθαριότητα της πόλης.

Παρά το ότι αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες λόγω έλλειψης προσωπικού και των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων, καταφέρνουμε να διατηρούμε την καθαριότητα της πόλης σε υποφερτά επίπεδα. Αν η ανταπόκριση του κόσμου γίνει πιο μεγάλη, σαφώς και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Ο κανονισμός καθαριότητας αποτελεί πλέον κανονιστική απόφαση και αν η συμμόρφωση των συμπολιτών δε γίνει σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του καθένα, τότε θα αναγκαστούμε να επιβάλλουμε τα πρόστιμα, που προβλέπονται στον κανονισμό.

Μετά το ενημερωτικό φυλλάδιο με τις γενικές χρήσιμες συμβουλές θα υπάρξει άμεση ενημέρωση όλων των καταστηματαρχών (εμπορικά, υγειονομικού ενδιαφέροντος, σούπερ μάρκετ) αλλά και των πωλητών λαϊκών αγορών με σκοπό να πετύχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό το στόχο μας.

Ενημερωτικά οφείλουμε να αναφέρουμε πως καθημερινά όλα τα οχήματα του δήμου (απορριμματοφόρα, πλυντήρια, σκούπες, υδροφόρες) βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία όπως και τα καρότσια.

Πρόβλημα εντοπίζεται στην καθαριότητα των χόρτων, επειδή όσα οικόπεδα κόβονται τα χόρτα εναποτίθενται στα πεζοδρόμια.

Σύμφωνα με τον κανονισμό οι δημότες οφείλουν να συνεννοούνται πρώτα με την υπηρεσία καθαριότητας και μετά να τα βγάζουν στα πεζοδρόμια. Φυσικά, σε καμιά περίπτωση δε ρίχνουμε το κομμένα χόρτα μέσα στους κάδους.

Είναι γεγονός πως μετά από συστάσεις αρκετά ιδιωτικά οικόπεδα έχουν καθαριστεί, όμως περιμένουμε μεγαλύτερη ευαισθησία και από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες οικοπέδων.

Στον τομέα του πρασίνου οι δυνατότητές μας περιορίζονται λόγω έλλειψης προσωπικού. Αξίζει να αναφέρουμε πως η περιφέρεια Θεσσαλίας απέρριψε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για πρόσληψη (15) διμηνιτών τον Ιούνιο και Ιούλιο.

Το αίτημα για την πρόσληψη πέντε ατόμων με πεντάμηνη σύμβαση καθυστερεί στην τριμελή εξ υπουργών επιτροπή και οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού καθυστερούν γιατί δεν υπογράφτηκαν ακόμα από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ. Επιπλέον δε μας δίνεται η δυνατότητα μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ  να προσλάβουμε εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, καθώς το «μια αρχή μια ευκαιρία», που απευθύνεται σε νέους μέχρι είκοσι έξι ετών, περνά ανεκμετάλλευτο.

Συγκριτικά με  προηγούμενους χρόνους το 2007 στο τμήμα πρασίνου με διάφορες συμβάσεις απασχολούνταν  κατά το μήνες  Ιούνιο-Ιούλιο, 34 και 40 αντίστοιχα, το 2008,28-33 και το 2009, 19 με φθίνουσα πορεία τον Ιούλιο. 

Η πόλη μας και τα δημοτικά διαμερίσματα έχουν πάνω από σαράντα πλατείες με συνέπεια το έργο των λιγοστών υπαλλήλων του τμήματος πρασίνου να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Με τα λιγοστά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την καλύτερη λειτουργία και αυτού του τμήματος.

Θέλουμε να παρακαλέσουμε τους συμπολίτες για άλλη μια φορά να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, αποδεικνύοντας την ενεργοποίησή τους με την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας για να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση επιβολής προστίμων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα αποκομιδής και η λειτουργία των μηχανημάτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.
ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Α. Αποκομιδή απορριμμάτων

  1. Πόλη της Καρδίτσας

Είναι χωρισμένη σε έξι (6) τομείς:

Κέντρο, καμινάδες, Αγ. Νικόλαος, Αγ. Παρασκευή, Αγ. Γεώργιος, Βλαχομαχαλάς

Η αποκομιδή στο κέντρο της πόλης πραγματοποιείται 2 φορές το 24ωρο.

Η πρώτη από τις 12:00 το βράδυ έως το πρωί και η δεύτερη από της 15:00 έως το βράδυ.

Επιπλέον τις νυχτερινές ώρες πραγματοποιείται αποκομιδή με δορυφορικό στα στενά όπου δεν μπορεί να μπει το μεγάλο απορριμματοφόρο, καθημερινά τις πρωινές ώρες βγαίνουν δύο δορυφορικά στην πόλη και καθαρίζουν ό,τι δεν μπορούν τα μεγάλα απορριμματοφόρα.

Στους υπόλοιπους τομείς η αποκομιδή πραγματοποιείται από τις 7:00 έως και το μεσημέρι.

Το Σάββατο βγαίνουν στον τομέα του κέντρου 2 απορριμματοφόρα, ένα το πρωί και ένα το απόγευμα.

Την Κυριακή βγαίνουν στον τομέα του κέντρου 1 απορριμματοφόρο το πρωί και δύο δορυφορικά ανακύκλωσης.

  1. Δημοτικά Διαμερίσματα

Για την αποκομιδή των απορριμματοφόρων στα δημοτικά διαμερίσματα απασχολείται καθημερινά ένα απορριμματοφόρο για όλη την εβδομάδα με το εξής πρόγραμμα:

Δευτέρα: Καρδιτσομαγούλα – Αρτεσιανό

Τρίτη: Αγιοπηγή – Ρούσσο – Παλαιοκκλήσι

Τετάρτη: Καρδιτσομαγούλα – Αρτεσιανό

Πέμπτη: Αγιοπηγή – Ρούσσο – Παλαιοκκλήσι

Παρασκευή: Καρδιτσομαγούλα – Αρτεσιανό

Β. Ανακύκλωση

Χωρίζεται σε πέντε (5) τομείς της πόλης και τα Δημοτικά Διαμερίσματα:

  1. Κέντρο αποκομιδή ένα πλήρωμα το πρωί και ένα πλήρωμα το απόγευμα.
  2. Καμινάδες αποκομιδή Δευτέρα – Πέμπτη
  3. Βλαχομαχαλάς αποκομιδή Δευτέρα – Πέμπτη
  4. Αγ. Νικόλαος αποκομιδή Τρίτη – Παρασκευή
  5. Αγ. Παρασκευή αποκομιδή Τρίτη – Παρασκευή
  6. Ρούσσο – Αγιοπηγή – Παλαιοκκλήσι αποκομιδή Τετάρτη
  7. Καρδιτσομαγούλα – Αρτεσιανό αποκομιδή Τετάρτη

Γ. Πλύσιμο κάδων

Καλοκαιρινούς μήνες 2 φορές την εβδομάδα

Χειμερινούς μήνες 1 φορά την εβδομάδα

Δ. Μηχανοκίνητα σάρωθρα

Καθαρισμοί τις νυχτερινές ώρες 12 π.μ. έως 6:30 π.μ.

Η μεγάλη μηχανική σκούπα περιφερειακά στις συνοικίες

Η μικρή απορροφητική σκούπα στο κέντρο της πόλης

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Δημάρχου Καρδίτσας με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Αναγέννηση