Έκκληση Νομάρχη στους αγρότες: Προσοχή στην καύση σιτοκαλαμιών


Με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο θα εφαρμοστούν φέτος τα μέτρα για την αποφυγή της καύσης σιτοκαλαμιών προειδοποιεί η Νομαρχία Καρδίτσας όλο τον αγροτικό κόσμο του νομού, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες για όσους δεν συμμορφωθούν θα είναι πολύ αυστηρές. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι βάσει του κανονισμού περί πολλαπλής συμμόρφωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται αυστηρά η καύση σιτοκαλαμιών στα αγροτεμάχια, καθώς η πρακτική θεωρείται ιδιαίτερη ρυπογόνα, αντιοικολογική ενώ ενέχει και κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών. Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος τόνισε πως οι αγρότες θα πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής τους και έπειτα από σχετική άδεια να προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες, ενώ συνέστησε οι όποιες φωτιές να μπαίνουν κατά τις πρωινές ώρες.

Παράλληλα τονίζονται τα εξής: Η μη συμμόρφωση με τις οδηγίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεπάγεται τη μείωση των επιδοτήσεων από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι αγρότες πρέπει να ξέρουν ότι η Ε.Ε ελέγχει πλέον μέσω δορυφόρων για το αν τηρούνται οι δεσμεύσεις από τους γεωργούς και επιβάλλει περικοπές στις ενισχύσεις στους τυχόν παραβάτες. Για τα υπολείμματα των καλλιεργειών οι γεωργοί μπορούν να επιλέξουν μια από τις παρακάτω τρεις εναλλακτικές προτάσεις της Ε.Ε. :

– ενσωμάτωση στο έδαφος

– βόσκηση της καλαμιάς και

– κοπή και κάλυψη του εδάφους με τα υπολείμματα και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος την

επόμενη άνοιξη. Οι γεωργοί καλούνται να δημιουργήσουν ζώνες πυρασφάλειας περιμετρικά των χωραφιών τους προς αποφυγή μετάδοσης τυχόν πυρκαγιάς από οιαδήποτε αιτία (λ.χ αναμμένα τσιγάρα). Καλούνται ακόμη, για αγροτεμάχια με κλίση πάνω από 10%, να φροντίζουν ώστε να υπάρχει φυτική κάλυψη, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων μέχρι την προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη σπορά, ανάλογα με την καλλιέργεια. Ειδικά για τα εδάφη που κινδυνεύουν από διάβρωση επιβάλλεται να δημιουργούν σταθερές ακαλλιέργητες λωρίδες ως ζώνες ανάσχεσης καθώς επίσης να μην ακολουθούν κατά την άρδευση τη μέθοδο της κατάκλισης. Παράλληλα οφείλουν να μην καταστρέφουν τις αναβαθμίδες, τις ξερολιθιές τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων, καθώς επίσης να καλλιεργούν και να ενσωματώνουν στο έδαφος ψυχανθή, συμπληρωματικά προς την κύρια καλλιέργεια, στο 20% της καλλιεργούμενης έκτασης της εκμετάλλευσης κατά έτος.

Προηγούμενο άρθρο 2μερο εορτασμού της ευρωπαϊκής ημέρας μουσικής από το Δ.Ω.Κ.
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ