Έναρξη σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την ΠΚΠ


Ξεκίνησαν την Τρίτη 4.11.2014 τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας σε συνεργασία με την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού . Ο τίτλος των σεμιναρίων είναι: «Εφηβεία και εξαρτήσεις. Εθισμός στο Διαδίκτυο. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη».

Τα συγκεκριμένα σεμινάρια θα τα παρακολουθήσουν τέσσερις ομάδες εκπαιδευτικών 22 ατόμων η καθεμιά. Οι δύο πρώτες  ομάδες ξεκίνησαν την 4η Νοεμβρίου ενώ οι άλλες δύο θα ξεκινήσουν στις αρχές του νέου έτους.

Στην έναρξη του σεμιναρίου παρευρέθηκαν ο Δ/ντης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κος Θωμάς Καρανίκας και η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Κα Σταυρούλα Αλογάριαστου.

Η κα Αλογάριαστου ευχαρίστησε τόσο τον κο Καρανίκα για την πολυετή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους, όσο και τους εκπαιδευτικούς για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο Κέντρο Πρόληψης συμμετέχοντας εκ νέου στα σεμινάρια που υλοποιεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σκεπτικό που τους οδήγησε στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου σεμιναρίου. Λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην κοινωνία μας την τελευταία τριετία, παρατηρείται μια έξαρση στο κομμάτι που αφορά τις εξαρτησιογόνες ουσίες ( κυρίως κάπνισμα και αλκοόλ ). Παράλληλα η νέα κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα διαμορφώνει ιδιαίτερες συνθήκες αναφορικά με τις επιλογές διασκέδασης αλλά και τις ευκαιρίες εκτόνωσης που δίνονται στους εφήβους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της προσκόλλησης στο Διαδίκτυο. Όλα αυτά λοιπόν σε συνδυασμό με τις ανάγκες των εκπαιδευτικών όπως αυτές αποτυπώθηκαν στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι ίδιοι στη διάρκεια άλλων βιωματικών σεμιναρίων που παρακολούθησαν, τους οδήγησαν στην σκέψη να υλοποιήσουν κύκλους σεμιναρίων που να απαντούν στην συγκεκριμένη εκπαιδευτική ανάγκη.

Ο κος Καρανίκας με τη σειρά του αναφέρθηκε στην επί σειρά ετών συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  και στη συνέχεια συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο σεμινάριο. Τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί του νομού δείχνουν διαχρονικά το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε εκπαιδεύσεις που έχουν ως τελικό αποδέκτη το παιδί. Παρόλο λοιπόν που και οι ίδιοι ως άνθρωποι βιώνουν δυσκολίες, ωστόσο συνεχίζουν να δίνουν το παρόν σε εκπαιδεύσεις και να δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο προληπτικά απέναντι στα παιδιά. Εξάλλου, ειδικά στις μέρες μας,  πέρα από την μετάδοση των γνώσεων έχουν κι ένα έντονα παιδαγωγικό ρόλο να επιτελέσουν προς όφελος των μαθητών τους.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 30 ώρες ( μια φορά την εβδομάδα για ένα δίωρο, απογευματινές ώρες στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης ).

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν, έχουν την ευκαιρία να επεξεργασθούν θέματα όπως:

  • Αναπτυξιακά γνωρίσματα εφηβείας
  • Εφηβεία – μια κρίση ταυτότητας
  • Διαταραχές συμπεριφοράς στην εφηβεία
  • Εξαρτητικές συμπεριφορές
  • Κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου
  • Ο ρόλος του εκπαιδευτικού

Τις ομάδες συντονίζει ο κος Δημήτρης Παρλαβάντζας, Κλινικός Ψυχολόγος, Επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης

 

 

Προηγούμενο άρθρο «Να μην εισπράττονται με αναγκαστικό τρόπο οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές» ζητάει η Ασημίνα Σκόνδρα
Επόμενο άρθρο Επισκέφτηκαν το κάστρο Φαναρίου οι μαθητές των 1ου& 12ου δημοτικών σχολείων Καρδίτσας