Ειδήσεις

Ένα νέο, ενδιαφέρον μάθημα για την αναγνώριση ξύλου


Ένα νέο, ενδιαφέρον προαιρετικό μάθημα  για την  αναγνώριση ξύλου (wood identification) διδάσκεται και φέτος στο ΤΕΙ Θεσσαλίας / Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, από τον Καθ. Γεώργιο Μαντάνη. Είναι εργαστηριακό κατά βάση μάθημα, και χωρίζεται σε τρεις συνοπτικές ενότητες (προέλευση, ονοματολογία, ταυτοποίηση). Το παρακολουθούν 14 «μεγάλοι φίλοι του ξύλου» – φοιτητές του τμήματος, που έχουν στην πλειονότητά τους ιδιαίτερη αγάπη για το υλικό αυτό.

Η  αναγνώριση ως κλάδος της επιστήμης ξύλου δεν έχει μόνο επιστημονική σημασία, μπορεί συνάμα ή ανεξάρτητα να έχει εμπορική & οικονομική σημασία, ιστορική σημασία σε επιστήμες όπως αρχαιολογία, παλαιοντολογία και δενδροκλιματολογία, ή τεχνική σημασία για συντηρητές ξύλου και κατασκευών (παλαιά έπιπλα, τέμπλα κ.α.). Επίσης, μπορεί να έχει εκπαιδευτική σημασία για μηχανικούς (πολιτικούς, αρχιτέκτονες), τεχνολόγους ή σχεδιαστές που  χρησιμοποιούν το ξύλο ως δομικό και κατασκευαστικό υλικό.

Στο μάθημα αυτό, διδάσκεται αρχικά η δομή του ξύλου, τα ανατομικά στοιχεία, και στη συνέχεια υπάρχει εξάσκηση των φοιτητών, μακροσκοπική και μικροσκοπική. Επίσης παρέχονται και πολλά στοιχεία και πληροφορίες που σχετίζονται με το μάθημα, και αναλύονται μελέτες-περίπτωσης και πραγματογνωμοσύνες, που έχουν εκπονηθεί.

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν γιατί έγραφαν συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα