Ένταση στην Εξεταστική κατά την προβολή του επίμαχου βίντεο


Μεγάλη ένταση επικράτησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, στη διάρκεια της προβολής του επίμαχου βίντεο. Η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγη ώρα, ενώ σημειώθηκε και φραστικό επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη και της βουλευτού της ΝΔ Φ.Πατριανάκου.

Το απόγευμα αναμένεται να καταθέσει στην Εξεταστική το δεύτερο πρόσωπο που εμφανίζεται στο επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και ο δικηγόρος Δημήτρης Πελέκης, αδελφός της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο δικηγόρος να ζητά ανταλλάγματα από τον επιχειρηματία, προκειμένου να προβεί σε χειραγώγηση της υπόθεσης των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού.

Mεταξύ των μελών της Επιτροπής υπήρξε διχογνωμία για το αν θα πρέπει το υλικό να παρουσιαστεί παρουσία των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Μετά από διαβουλεύσεις και διαξιφισμούς για το εάν η προβολή θίγει προσωπικά δεδομένα ή όχι και κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, αποφασίστηκε η προβολή παρουσία και των δημοσιογράφων.

Το βίντεο είχε διάρκεια οκτώ λεπτών και όχι 13, όπως είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ο επιχειρηματίας Πάπιστας.

Από το βράδυ της Δευτέρας ο πρωταγωνιστής του βίντεο Μ.Κουκοβίνος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης με υψηλή πίεση και καρδιακό άλγος.

Ο Π.Ψωμιάδης επανήλθε στο θέμα του βίντεο δηλώνοντας δικαιωμένος: «Όσα ακούγονται από την κ. Σωτηροπούλου είναι σενάρια Τζέιμς Μποντ. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις της κας Κάνου. Αετοί, όπως είναι ο Καραμανλής και ο Ψωμιάδης, πετούν ψηλά. Δεν τους πιάνουν τα σκάγια.»

Ο νομάρχης είπε ακόμα ότι υπάρχουν εκατοντάδες έγγραφα στις υπηρεσίες του που γράφουν «με απόφαση του Νομάρχη» και φέρουν την υπογραφή μόνο του διευθυντή της υπηρεσίας. Όσον αφορά το επίμαχο έγγραφο για τις ανταλλαγές γης, εξήγησε: «Πρέπει να σας πω ότι η εξουσιοδότηση προς τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης δεν δόθηκε από μένα, δόθηκε από τον προηγούμενο Νομάρχη το 1998. Αρα πέφτετε σε μεγάλη πλάνη.»

To θέμα του βίντεο επικράτησε για μια ακόμα μέρα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Eρωτηθείς για τις επιστολές του νομάρχη Θεσσαλονικής Παναγιώτη Ψωμιάδη προς το γραφείο του πρωθυπουργού ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως όλα αυτά έχουν απαντηθεί.

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο βίντεο που προβλήθηκε στα μέλη της Εξεταστικής, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως ισχύουν απολύτως όλες οι τοποθετήσεις που έκανε ο ίδιος και ο κ. Παυλόπουλος.  «Δεν υπάρχει τίποτα αναληθέστερο από αυτό» απάντησε σε άλλη ερώτηση για το αν η κυβέρνηση αμφισβητεί την αξιοπιστία της Εξεταστικής.

Η εισαγγελική έρευνα

Το κατώφλι του γραφείου του εισαγγελικού λειτουργού που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για το αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απόπειρας εκβιασμού στην υπόθεση, πέρασαν τέσσερις ακτήμονες της Νέας Ραιδεστού-πελάτες της δικηγόρου Σταματίας Σωτηροπούλου, που διεκδικούσαν ακίνητα τα οποία κατέληξαν τελικά στην Μονή Βατοπαιδίου.

Προηγήθηκε η κατάθεση του πρώην προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Βόλη, που υπέγραψε το έγγραφο με το οποίο οι εκτάσεις, που προορίζονταν για τους ακτήμονες της Νέας Ραιδεστού, περιήλθαν στο Δημόσιο.

Κατά τη διάρκεια της σχεδόν ωριαίας κατάθεσής του φέρεται να υπεραμύνθηκε όλων των ενεργειών του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, διαψεύδοντας, παράλληλα, τον ισχυρισμό που ανέπτυξε στην κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η Στ.Σωτηροπούλου.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ευάγγελου Μαδεμλή, ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τον εκβιασμό στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται στα εργαστήρια του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης η ψηφιακή επεξεργασία του επίμαχου βίντεο και εντός των επόμενων ημερών θα βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα.

Απορρίφθηκε πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ

Την πρόθεση του Δημοσίου να παραστεί στη επικείμενη δίκη της Ξάνθης για την κυριότητα των επίμαχων εκτάσεων της Βιστωνίδας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντ. Μπέζας, στο πλαίσιο επεξεργασίας πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, για τη «ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την κυριότητα της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων, την ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου». Η πρόταση απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα πρακτικά των συνεδριάσεων της ΚΕΔ, από τα οποία προκύπτει συμμετοχή των μοναχών της Μονής σε συσκέψεις.

Την 21η Ιουλίου 2005, οπότε συζητήθηκε το αίτημα της Μονής για ανταλλαγή εκτάσεων, όπως επίσης και η θετική εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης που συστήθηκε για να εξετάσει την πρόταση, δύο εκπρόσωποι της Μονής, συμμετείχαν στη σύσκεψη, μεταξύ των οποίων ο μοναχός Αρσένιος

Τέσσερις μήνες αργότερα, ο Αρσένιος παρευρίσκεται σε νέα συνεδρίαση όπου διαπιστώνεται πως οι υπηρεσιακές εκτιμήσεις σχετικά με τα ακίνητα που θα παραχωρηθούν στη Μονή στη Θεσσαλονίκη, υπολείπονται αρκετά εκείνων του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.

ΛΑΟΣ: Να καταθέσει ο πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης ζήτησε να κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και επανέλαβε την πρότασή για προανακριτική.

«Δεν με ενδιαφέρουν οι ψευδομάρτυρες, με ενδιαφέρει η μαρτυρία εκείνων που έχουν να πουν κάτι σοβαρό. Και ανάμεσα σε αυτούς που έχουν να πουν κάτι σοβαρό, είναι και ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, στον οποίον απευθύνθηκε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης με έγγραφό του και εκείνος από εκεί και πέρα φαίνεται να έδειξε μια ανοχή. Εγώ θα ήθελα να εξηγήσει ο κ. Καραμανλής, στην Εξεταστική, τα πραγματικά περιστατικά που τον εμπόδισαν να ενεργήσει», πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης»

Προηγούμενο άρθρο Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης και οι στόχοι του
Επόμενο άρθρο ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ!!!!