Έντονη ανησυχία για τους μεγάλους οδικούς άξονες – Εκφράζουν τεχνικές εταιρίες στο Υπ. Ανάπτυξης


Μπορεί να θεωρούνται ως τα πιο σημαντικά έργα υποδομής για την χώρα, όμως η διαδικασία επανεκκίνησής τους φαίνεται ότι βρίσκει περισσότερα εμπόδια απ’ όσα υπολόγιζαν όλοι στην αρχή.
Ο λόγος βέβαια, για τους υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμους Ιόνια Οδός και Ε65.
Ο προβληματισμός για την εξέλιξη των έργων γίνεται ακόμη πιο έντονος μετά την επιστολή του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ) προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, υπάρχει έντονη ανησυχία για την επανεκκίνηση των έργων, αφού – σύμφωνα με τις εταιρίες-, υπάρχουν ήδη μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και πολυδαίδαλες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμποδίζουν την υπογραφή συμβάσεων.
Μάλιστα, οι εταιρίες αναφερόμενες και σε άλλα μεγάλα έργα (όχι μόνο στους αυτοκινητόδρομους δηλαδή) ζητούν τον συντονισμό των υπηρεσιών, καθώς και συγχώνευση διαδικασιών για να μην χαθούν άλλοι πόροι. «Συνεχώς καθιερώνεται κάποιος νέος έλεγχος ή διαδικασία, που έρχεται να προστεθεί στα  προηγούμενα, με αποτέλεσμα τις τεράστιες  καθυστερήσεις στην υπογραφή των  συμβάσεων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Οι τράπεζες…

Να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι ο στόχος που έχει τεθεί για έναρξη εργασιών τον Απρίλιο δεν έχει αλλάξει, κάτι όμως που οι τεχνικές εταιρίες αμφισβητούν. Παράλληλα, στελέχη των ελληνικών τραπεζών θεωρούν πολύ δύσκολη την άμεση εκταμίευση πόρων, εάν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα έργα και αν δεν βάλουν, χρήματα τόσο το δημόσιο, όσο και οι παραχωρησιούχοι.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αναλάβει να καλύψει μέσω δανείου, το υπόλοιπο της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου στα έργα και την υποκατάσταση των τραπεζών που θα εγκαταλείψουν την χρηματοδότηση, όμως είναι χαρακτηριστικό (σύμφωνα και με το protothema.gr), ότι και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Β. Χόγερ, εξακολουθεί να μιλά για πολύπλοκα προβλήματα!
Τέλος, στην επιστολή των τεχνικών εταιριών αναφέρεται πως «μόνο η ταχύτατη ολοκλήρωση των συμβασιοποιήσεων και ο παραμερισμός των εμποδίων που σταματούν τα έργα, θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό»…

 

Προηγούμενο άρθρο Ζεστό χρήμα σε Δήμους του Νομού για τα ληξιπρόθεσμα
Επόμενο άρθρο Εντυπωσιακά σχόλια απέσπασε η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Καρδίτσας