Πρωτοσέλιδο

Έργα 400 εκ. ευρώ για το περιβάλλον στη Θεσσαλία


Η Θεσσαλία είναι από τις περιφέρειες με το πιο πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη χώρα. Με στρατηγικό σχεδιασμό και σε συνεργασία με  δήμους και φορείς  σχεδιάσαμε, χρηματοδοτήσαμε και υλοποιήσαμε 234 έργα για το περιβάλλον με προϋπολογισμό 399 εκατ. ευρώ: Έργα  βραβευμένα και αναγνωρισμένα διεθνώς, όπως η  ανασύσταση της Κάρλας, ένα από τα μεγαλύτερα  περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη. Έργα αντιπλημμυρικά και  αρδευτικά, για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής (λιμνοδεξαμενές σε Ξηριά, Γλαύκη, Καστρί, υπογειοποιήσεις αγωγών κ.α.)  και έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού, όπως το φράγμα στο Μαυρομάτι, το φράγμα στο Ληθαίο, στη Γυρτώνη αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης και νέα έργα ύδρευσης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» περιφέρεια της χώρας με ούτε έναν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) ενεργό, με τρεις ΧΥΤΑ (Βόλου, Λάρισας Τρικάλων) οι οποίοι επεκτάθηκαν πρόσφατα και χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντάξαμε με  31,3 εκατ. ευρώ το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, πρωτοπορώντας έτσι όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και στην Ελλάδα. Ανάλογες Μονάδες δρομολογούνται  σε Λάρισα και Βόλο. Όλες οι υποδομές είναι δημόσιες που σημαίνει ότι δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Ακόμη, το  σύνολο των οικισμών με πληθυσμό 2.000-15.000 κατοίκους καλύπτεται με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, δηλαδή αποκτούν όλοι, Βιολογικό Καθαρισμό.

Παράλληλα, για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων εντάξαμε  έργα 11 εκατ. ευρώ, ενώ επίκειται πρόσκληση για την επιδότηση με 50% της χρήσης  φυσικού αερίου στα νοικοκυριά, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.

Πράσινο περιβαλλοντικό  αποτύπωμα  έχουν εξάλλου οι ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη  στις πρωτεύουσες της Θεσσαλίας, με 45 έργα προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ. Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και οι  υπόλοιπες παρεμβάσεις που υλοποιούνται ήδη  σε Λάρισα, Βόλο και  ξεκινούν σε  Τρίκαλα και  Καρδίτσα, συμβάλλουν αποφασιστικά  στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και την ποιοτική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

Ενώ περιβαλλοντική ελάφρυνση φέρνει το έργο της ηλεκτροκίνησης  του Θεσσαλικού σιδηροδρόμου και συγκεκριμένα του  προαστιακού  σιδηροδρόμου  Παλαιοφάρσαλα – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με 57,7 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή του η  Θεσσαλία θα είναι η  πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που θα έχει προαστιακό με ηλεκτροκίνηση.

Στην Π.Ε. Καρδίτσας, χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιούνται έργα περιβάλλοντος όπως:

Κατασκευή Αντιπλημμυρικού Αντλιοστασίου ΠΕ Καρδίτσας, Κατασκευή Αντιπλημμυρικού Αντλιοστασίου στην Περιοχή της Μεταμόρφωσης, Καθαρισμός Συλλεκτών Π.Ε. Καρδίτσας, Βελτίωση-Συντήρηση-Καθαρισμός Ποταμών Π.Ε. Καρδίτσας, Αντιπλημμυρικά Έργα στον Ποταμό Μέγα Π.Ε. Καρδίτσας, Διευθέτηση Ρεμάτων Δ.Δ. Μουζακίου, Προστασία Διευθέτηση Κοίτης Σοφαδίτη Ποταμού, Καθαρισμός Κοίτης Ενιπέα Ποταμού στην Περιοχή του Δήμου Παλαμά, Προστασία Κοίτης και Αναχωμάτων Πάμισου Ποταμού στην Περιοχή Δ.Δ. Μουζακίου και Προστασία Κοίτης Πηνειού Ποταμού σε Σποραδικές Θέσεις, Κατασκευή δυο Αντιπλημμυρικών Αντλιοστασίων στο Δήμο Μουζακίου, Καθαρισμός Ποταμών και Συλλεκτήρων ΠΕ Καρδίτσας, Προμήθεια Υλικών για Συντηρήσεις Αντιπλημμυρικών Έργων, Προστασία των Πρανών του Σαρανταποριτη Ποταμού στη Τ.Κ. Σαρανταπόρου Π.Ε Καρδίτσας, Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλίας, Καθαρισμός Συλλεκτήρα Τ3 (Βουβουλίνα), Αποκατάσταση Κοίτης Δεξιού Δανειοτάφρου Πηνειού, Αποκατάσταση Αναχωμάτων, Σχέδιο Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενεργείας στο Υφιστάμενο Σχολικό Κτίριο του 2ου-5ου Γυμνασίου – 2ου Λυκείου Καρδίτσας, Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημαρχείου Παλαμά, Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Αγναντερού, Καταπολέμηση Κουνουπιών, Καθαρισμός Ποταμού Εννιπέα Π.Ε. Καρδίτσας, Καθαρισμος Ποταμου Καλεντζη Π.Ε. Καρδίτσας, Καθαρισμός Ποταμού Καραμπαλη Π.Ε. Καρδίτσας, Καθαρισμός Συλλεκτήρα Κακκάρας Π.Ε. Καρδίτσας, Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Ποταμών και Πλημμυρικών Παροχών Π.Ε. Καρδίτσας

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ευκαιρία να χτίσουμε μια πιο δίκαιη Ευρώπη και ισχυρή Ελλάδα - Του Ιωσήφ Χρούμπ
Επόμενο άρθρο Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης καταστηματαρχών εστίασης & αναψυχής