Έργο μεγάλης σημασίας η παράκαμψη Νεοχωρίου και Μπελοκομύτη


Το έργο «Παράκαμψη Νεοχωρίου – Μπελοκομύτη οδικού κυκλώματος λίμνης Πλαστήρα» επισκέφθηκε συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος. Ο κ. Τσιάκος διαπίστωσε την ικανοποιητική μέχρι σήμερα πρόοδο των εργασιών. Στη συνέχεια δήλωσε: Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα αλλά και το σύνολο της Περ. Ενότητας. Η ολοκλήρωση του θα δώσει μεγάλη ώθησε στην επισκεψιμότητα της περιοχής και θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν διευκολύνοντας την πρόσβαση των επισκεπτών μας. Παράλληλα θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά το Νεοχώρι και τον Μπελοκομύτη, που είναι γνωστό ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Είναι ένα έργο υπηρετεί με συνέπεια τις κατευθύνσεις που μας έδωσε από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης μας κ. Αγοραστός για την ταχεία υλοποίηση έργων που προσθέτουν στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία. Το έργο θα το παρακολουθούμε μέχρι το τελικό στάδιο ολοκλήρωσης ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις.

 

Στοιχεία για το έργο

 

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέας χάραξης σε τμήμα της παλαιάς επαρχιακής οδού, που αποτελεί μέρος του οδικού κυκλώματος λίμνης Πλαστήρα. Η νέα χάραξη παρακάμπτει τους οικισμούς Νεοχωρίου και Μπελοκομύτη και έχει συνολικό μήκος 6.086,29μ. Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή τριών ισόπεδων κόμβων.

Η κύρια οδός έχει μήκος 6,00χλμ., λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 4,00μ. ανά κατεύθυνση και επενδεδυμένη τριγωνική τάφρο πλάτους 1,20μ. σε όλο το μήκος της οδού.

Επίσης προβλέπεται η κατασκευή των παρακάτω κόμβων :

Κόμβος προς Νεοχώρι (Χ.Θ.0+350) & προσβάσεις μήκους 437,40μ.

Κόμβος προς Μπελοκομύτη (Χ.Θ.3+618) & προσβάσεις μήκους 563,14μ.

Κόμβος προς Καρίτσα – Μπελοκομύτη  (Χ.Θ.5+898) & προσβάσεις μήκους 205,28μ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 6.336.050 € με Φ.Π.Α. 23%.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 28-12-2011.

Η σκοπιμότητα του έργου

 

Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο κατασκευάσθηκε το 1960. Τα γεωμετρικά στοιχεία της υφισταμένης χάραξης (πλάτος δρόμου 5,5 μ. , οφιοειδής χάραξη, διέλευση από οικισμούς κ.λπ.) δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες ανάπτυξης της περιοχής. Ο ορεινός όγκος των Αγράφων, που περικλείει την Λίμνη Πλαστήρα, είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και προσελκύει καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η περιοχή ήδη έχει γίνει πόλος έλξης μικροεπενδυτών διότι είναι περιοχή εφαρμογής των προγραμμάτων LEADER, LEADER PLUS αλλά και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων. Από τα προγράμματα, έχουν επιδοτηθεί τόσο τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχειακά καταλύματα, κέντρα εστίασης, τουριστικά εκθετήρια τοπικών προϊόντων κ.λ.π.) όσο και λοιπές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ξυλουργεία, σιδηρουργεία, παρασκευής ειδών ζαχαροπλαστικής, αρτοσκευασμάτων κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος της περιοχής.

Σκοπός της κατασκευής του προτεινόμενου οδικού τμήματος είναι η εξασφάλιση ασφαλέστερης, άνετης, γρήγορης αλλά και οικονομικότερης πρόσβασης στο Φράγμα και στους παραλίμνιους οικισμούς. Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, θα επιτευχθεί η αναβάθμιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και θα ενισχυθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της περιοχής.

Η ολοκλήρωση του οδικού τμήματος θα διευκολύνει την λειτουργία των εγκατεστημένων επενδύσεων, την προσέλκυση νέων επενδυτών (δημιουργία νέων θέσεων εργασίας), την προσέλκυση των επισκεπτών, την μείωση του κόστους παραγωγής και την διακίνηση των τοπικών προϊόντων,  με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής  και των επισκεπτών.

Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί μέρος των χωματουργικών εργασιών σε μήκος 2 χλμ ενώ παράλληλα ξεκίνησε η κατασκευή 6 υδραυλικών τεχνικών έργων

Προηγούμενο άρθρο Καθαρισμός χώρων από προϊόντα εκσκαφής και μπάζα
Επόμενο άρθρο Σε τροχιά υλοποίησης το αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Καρδίτσας