«Έφυγε από τη ζωή ο φωτογράφος Τάκης Σπάνιας»


 Πλήρης ημερών έφυγε πρόσφατα από τη ζωή ο φωτογράφος Δημήτρης (Τάκης) Σπάνιας, ένας από τους «παλιούς καλούς φωτογράφους» της Καρδίτσας.

 Ποιος ήταν ο Τάκης Σπάνιας

Ο Τ. Σπάνιας ήταν ένας μάλλον αυτοδίδακτος φωτογράφος ο οποίος όμως κατέκτησε με επιμονή και υπομονή τη φωτογραφική τέχνη. Πρώτος δάσκαλός του στη φωτογραφία υπήρξε ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου ο οποίος υπηρετούσε εκείνη την εποχή τη στρατιωτική του θητεία και  για ένα διάστημα ήταν και στην Καρδίτσα.

Επαγγελματικά, ξεκίνησε αρχικά (και πολύ νωρίς) δουλεύοντας ως πλανόδιος στα τέλη του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου όταν, σε ηλικία 16 ετών, απέκτησε μια αρκετά προηγμένη για την εποχή φωτογραφική μηχανή. Αρχικά έστελνε τα φιλμ που τραβούσε για εμφάνιση στο γνωστό φωτογράφο της Λάρισας Τ. Τλούπα, καθώς και σε άλλους επαγγελματίες στο Βόλο.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, ο Τ. Σπάνιας, μικρός ακόμη, εκτός των άλλων, φωτογράφιζε και τα φυλάκια με τους στρατιώτες, γύρω από την πόλη της Καρδίτσας.

Μετά τον Εμφύλιο, αφού δούλεψε για ένα σύντομο διάστημα στην Καρδίτσα, συνέχισε στην Αθήνα ως φωτορεπόρτερ και τελικά επιστρέφει μόνιμα στην Καρδίτσα όπου ανοίγει ένα μοντέρνο φωτογραφείο, στο οποίο διέθετε και εκθεσιακό χώρο, στην οδό Υψηλάντου και αργότερα στην οδό Ταλιαδούρου το οποίο διατήρησε έως το 1996, έτος συνταξιοδότησής του.

Στη μακριά του σταδιοδρομία ο Τάκης, εκτός από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, φωτογράφιζε πολύ και για προσωπική του ευχαρίστηση και δημιουργία, αποτυπώνοντας με το φακό του σχεδόν κάθε γωνιά της πόλης της Καρδίτσας και του νομού μας γενικότερα. Το πλούσιο φωτογραφικό του αρχείο, παραμένει από τότε (1996) αναξιοποίητο.

Σχεδόν όλοι οι Καρδιτσιώτες έχουν να θυμούνται κάτι από τον Τάκη, πολλοί από τους οποίους έχουν εμπιστευτεί στα χέρια του, τη φωτογράφηση τους ή την εμφάνιση των φωτογραφιών τους.

          Τα λίγα έργα του που βρίσκονται στο αρχείο του ΦωτοΚινηματογραφικού Μουσείου της ΛΕΦΚΚ, θα μας θυμίζουν την προσφορά του στην εξιστόρηση της καθημερινής ζωής της Καρδίτσας.

          Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

για το ΔΣ της ΛΕΦΚΚ, Ηλίας Παγανός

Προηγούμενο άρθρο «Συνέχεια με τα τιμητικά αφιερώματα στους ηθοποιούς Δημήτρη Πιατά και Στέλιο Μάινα για το 27ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Καρδίτσας»
Επόμενο άρθρο Πραγματοποιείται «Ημερίδα-Βιωματικό Σεμινάριο» στην Καρδίτσα