Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διευκόλυνση των Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών στα Τελωνεία


Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης σε απάντηση Αναφοράς που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σ. Ταλιαδούρος σχετικά με  τα προβλήματα που προκύπτουν από το κλείσιμο των Τελωνείων για τους Αμβυκούχους Αμπελοκαλλιεργητές αναφέρει ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη διευκόλυνση των παραγωγών όπως η ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η δυνατότητα έκδοσης ομαδικής άδειας απόσταξης, αλλά και η διαμεσολάβηση εκπροσώπου των οικείων Συλλόγων Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών στα Τελωνεία.

 

Ειδικότερα η απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη έχει ως εξής:

 

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 1605/25.9.2014 αναφοράς που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ. Ταλιαδούρος με βάση την ενημέρωση από τη Γεν. Γραμματεία Δημ. Εσόδων, σας γνωρίζουμε τα εξής:

  1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 Ε του ν.2969/01 «Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα» οι αμπελοκαλλιεργητές ή οι παραγωγοί των άλλων επιτρεπομένων υλών επιτρέπεται να αποστάζουν τις πρώτες ύλες της παραγωγής τους με απλούς άμβυκες χωρητικότητας μέχρι 130 λίτρων ή με πήλινους άμβυκες χωρητικότητας μέχρι 40 λίτρων, μέσα σε ένα δίμηνο χρονικό διάστημα που καθορίζεται από την οικεία Τελωνειακή Περιφέρεια και για την απόσταξη απαιτείται άδεια από το Τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου είναι εγκατεστημένος ο άμβυκας, όπου θα διενεργηθεί η απόσταξη.
  2. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 82 και 109 του ν.2960/01 «Εθνικός Τελωνειακός κώδικας» το παραγόμενο από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) προϊόν (τσίπουρο/ τσικουδιά) υπόκειται σε φόρο πενήντα εννέα λεπτών του ευρώ ανά χιλιόγραμμο ετοίμου προϊόντος, η βεβαίωση και είσπραξη του οποίου πραγματοποιείται με την υποβολή Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Επισημαίνεται ότι η καταβολή του φόρου γίνεται κατά την έκδοση της άδειας απόσταξης.
  3. Με τη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ICISnet) και μετά από την υπ’ αριθμ. Δ ΕΦΚΓ 5022241 ΕΞ 2014/19.09.2014 ΕΔΥΟ, η εν λόγω Δήλωση υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά με μοναδική εξαίρεση για την τρέχουσα αποστακτική περίοδο (2014-2015) την περίπτωση που υπάρχει αντικειμενική αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής, κατά την οποία γίνεται αποδεκτή η έντυπη ΔΕΦΚ.
  4. Τέλος, προς διευκόλυνση των παραγωγών, με τις υπ’ αριθμ. Φ.588/332/17.10.1997 (παρ. 1 και 2) και Φ.774/534/15.09.1998 (ΠΑΡ Α2) ΕΔΥΟ παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης ομαδικής άδειας απόσταξης, τις διατυπώσεις για τη χορήγηση της οποίας τηρεί ο κάτοχος του αποστακτικού μηχανήματος, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η απόσταξη, ενώ με την υπ’ αριθμ. Φ.787/477/10.8.1999 ΕΔΥΟ επιτρέπεται η διαμεσολάβηση στα Τελωνεία των οικείων Συλλόγων Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών με υπάλληλο ή εκπρόσωπό τους για την τήρηση των διατυπώσεων έκδοσης των αδειών απόσταξης των μελών τους.»

 

Προηγούμενο άρθρο Αποκατάσταση των απολυμένων της ΑΓΡΟΓΗΣ Α.Ε ζητά η Α. Σκόνδρα
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ