Ειδήσεις

Αγροτικός Σύλλογος Γραμματικού – Παλεύουμε για την επιβίωσή μας


ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γραμματικού καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού, μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα των χωριών να πάρουν μέρος μαζικά με τα τρακτέρ στο στήσιμο του μπλόκου στη Νίκαια, την Πέμπτη 26 Γενάρη. Η κινητοποίηση γίνεται στα πλαίσια των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και μετά από συνελεύσεις της ΕΟΑΣΚ με τους αγροτικούς συλλόγους του νομού μας.

Για μας είναι αγώνας επιβίωσης, γιατί δεχόμαστε άγρια επίθεση στο εισόδημά μας από τις πολιτικές που εφαρμόζονται όλα τα τελευταία χρόνια. Μετά τις περικοπές στις επιδοτήσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό τερατούργημα, μαζί με νέα και παλιά χαράτσια και το υψηλό κόστος παραγωγής, θα μας οδηγήσουν σε μαζικό ξεκλήρισμα.

Να μην επιτρέψουμε  να περάσει η μοιρολατρία, η απογοήτευση και το «δεν γίνεται τίποτα». Με τον περσινό αγώνα κερδίσαμε το κουτσουρεμένο αφορολόγητο, δεν μας το χάρισε καμία κυβέρνηση, είχαμε 40 μερόνυχτα στο δρόμο.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που καθημερινά δίνει συνεντεύξεις, λένε ψέματα. Θέλουν, απ’ τη μια μεριά, να μην στηθούν μπλόκα, να μην γίνουν αγώνες και από την άλλη, να βάλουν μπροστά τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να μην υπάρξει συμπαράσταση, κοινή συμπόρευση με τα άλλα λαϊκά στρώματα στον αγώνα. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως και τα άλλα λαϊκά στρώματα συνολικά, πλήττονται από τις πολιτικές που εφαρμόζουν για να κερδίζουν οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες, οι επιχειρήσεις κλπ που λυμαίνονται τον ιδρώτα και τον κόπο μας, απ’ αυτούς να τα πάρουν.

Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση και ο υπουργός είναι πως το αφορολόγητο που κυμαίνεται από 8.500 έως 9.500 € είναι μόνο για τους «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες, δηλαδή, γύρω στις 300.000 από τις 800.000, που κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Επίσης ο κ. Αποστόλου δεν λέει πως το φορολογικό άλλαξε από το 2015 που παίρνει ως αναφορά, και ο συντελεστής φορολόγησης από 13% πήγε στο 22% και με φορολόγηση του 70%  του «τσεκ» (βασική ενίσχυση) για πρώτη φορά,  το ποσό της φορολόγησης θα είναι αρκετά μεγαλύτερο απ’ αυτό που επικαλείται στις τοποθετήσεις του. Μετά υπάρχουν τα τεκμήρια διαβίωσης και για όσους έχουν οικογένεια – σπίτι – αυτοκίνητο το λιγότερο φορολογητέο εισόδημα είναι 12.000 €, μεγαλύτερο δηλαδή το φορολογητέο τεκμαρτό από το αφορολόγητο. Για να προσθέσουμε εδώ και το τέλος επιτηδεύματος και το κοστολόγιο με την τήρηση βιβλίων που ξεπερνάει τα 1000 €. Επίσης για όποιον ξεπεράσει τα 12.000 € από συνδεδεμένες – εξισωτικές  και το «πρασίνισμα» του τσεκ και εκεί  θα φορολογηθεί το επιπλέον ποσό με 22%.  Επίσης δυσβάσταχτη θα είναι η φορολόγηση με 22%  των γεωργικών εισοδημάτων για τους συνταξιούχους αγρότες των 400 €, και τους ετεροεπαγγελματίες που προσπαθούν να κάνουν και ένα μεροκάματο, αφού τα 20, 30 ή 50 στρέμματα δεν φτάνουν για να ζήσουν.

Για το ασφαλιστικό θα πληρώσουμε από φέτος με συντελεστή 21,2% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, με κατώτερο ποσό πληρωμής τα 1044 € και 87 € ανά μήνα και ας έχουμε μηδενικό εισόδημα, ενώ έως πριν ένα χρόνο στην κατώτερη κατηγορία πληρώναμε λιγότερο από 800 € το χρόνο. Το 2022 το κατώτερο ποσό θα φτάσει τα 1339 € και ανά μήνα 112 €. Ένας που έχει τώρα καθαρά εισοδήματα 10.000 € θα πληρώνει 2.120 € για το 2017 και 2.720 € το 2022, και ανά μήνα: 177 € το 2017 και  227 € το 2022. Να κατανοήσουμε επίσης πως  όταν  τώρα το 50% των αγροτοκτηνοτρόφων δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ασφαλιστικές εισφορές, τι θα γίνει με τον διπλασιασμό – τριπλασιασμό τους.

Να προσθέσουμε τον ΕΝΦΙΑ που θα ονομαστεί  περιουσιολόγιο  και θα αυξηθούν κατακόρυφα τα χαράτσια; Να προσθέσουμε το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής; ΦΠΑ – Πετρέλαιο – Ρεύμα – Εφόδια – Ζωοτροφές κλπ ; Τις τιμές, που δεν υπάρχουν στα προϊόντα για αρκετούς μήνες, ή είναι πολύ χαμηλές, ή ότι είμαστε απροστάτευτοι στα «κανόνια» που βαράνε οι επιχειρήσεις; Τον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει και μόνο ως ανταποδοτικός φορομπηχτικός μηχανισμός δουλεύει; Και πολλά άλλα ζητήματα που έχουμε στα αιτήματα και το πλαίσιο πάλης.

Συνεπώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ότι κατακτήθηκε, μόνο με τον αγώνα έγινε. Το μόνο που ζητάμε, σ’ αυτή τη φάση, είναι να μην μας πάρουν και άλλα. Να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Θέλουμε να μείνουμε στα χωριά μας, να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας.

Να μην τους επιτρέψουμε να μας εξαθλιώσουν, να μας ξεκληρίσουν. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης γι’ αυτό όλοι την Πέμπτη 26 Γενάρη να στήσουμε το δικό μας μπλόκο, μαζί με τους αγρότες από τη Λάρισα και τα Τρίκαλα στη Νίκαια.

 

Για το Δ.Σ. του Α.Σ. Γραμματικού

                        Γ. ΤΣΙΟΥΤΡΑΣ  –  ΗΛ. ΚΑΡΑΜΟΥΛΑΣ

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας: Ανοιχτή επιστολή προς τη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εξιχνίαση κλοπής – Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού