Αγώνας για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για επαρκή αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων


Αντιπροσωπεία της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αστέρη Χαλάτση μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και τον Σωτήρη Στουρνάρα μέλος της ΤΕ πόλης Καρδίτσας επισκέφτηκε τα δυο τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας στην Καρδίτσα. (Τεχνολογίας Ξύλου και Τεχνολογίας Τροφίμων).

Συζήτησε με το εκπαιδευτικό προσωπικό για την κατάσταση στην παιδεία και ειδικότερα στα ΤΕΙ της Καρδίτσας. Ανέπτυξε τόσο την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ γενικά και ιδιαίτερα για την παιδεία, όσο και τις θέσεις του για όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας  και τις παρεμβάσεις που κάνει.

Από την ενημέρωση  τόσο από τον κ Δεληγιάννη  όσο από τον κ Σκαρβέλη προέδρους των τμημάτων αντίστοιχα, διαπιστώθηκε η οξύτητα των προβλημάτων που ταλανίζουν και αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πρόκειται για προβλήματα  που απορρέουν  από την εφαρμογή  των αντιλαϊκών αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων (νόμος πλαίσιο, σχέδιο ΑΘΗΝΑ, κ.λπ.)  με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει στην ΕΕ και σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της στην Ελλάδα.

Το  «πάγωμα» των προσλήψεων  και η μείωση του αριθμού των εκτάκτων εξαιτίας της υποχρηματοδότησης  δυσχεραίνει τη λειτουργία των τμημάτων και υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Καταγράφονται ελλείψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων ή παραιτήσεων.

Παράλληλα μεγάλος αριθμός σπουδαστών δεν παρακολουθεί τα μαθήματα και παίρνει μέρος στις εξετάσεις αφού τα οικονομικά προβλήματα των  οικογενειών  σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στις εστίες δεν τους επιτρέπουν να  φοιτούν,  ιδιαίτερα όταν ο τόπος καταγωγής είναι σχετικά μακριά από την Καρδίτσα. Έτσι φθίνει και ο αριθμός των πτυχιούχων, αν και έχει αποδειχτεί ότι πρόκειται για ειδικότητες χρήσιμες και αναγκαίες για την κοινωνία.

Είναι γνωστό πως η  κυβέρνηση με βάση πρόταση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.) ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κλείσιμο 49 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ πανελλαδικά. Η αιτιολογία είναι ότι δεν πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης γιατί διαθέτουν λίγους καθηγητές. Σ’ αυτά τα τμήματα συγκαταλέγονται και  τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα.

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε πως το ΚΚΕ δεν βλέπει τους σπουδαστές στα τμήματα της περιοχής μας, ως πελάτες δηλαδή σαν ευρώ ή ως ευκαιριακούς τουρίστες. Τους βλέπει σαν σπουδαστές που έχουν δικαίωμα στη δωρεάν μόρφωση, σε δωρεάν παρεχόμενους χώρους φοίτησης και διαμονής και με ανάλογα εξοπλισμένες σχολές τόσο σε προσωπικό όσο και υλικοτεχνική υποδομή.

Θα συμβάλει με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που διαθέτει όχι μόνο να αναδειχτούν τα προβλήματα αλλά  για να λυθούν. Επισημάνθηκε πως η λύση περνά από τον μαζικό και σωστά προσανατολισμένο αγώνα των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών,  των σπουδαστών, των καθηγητών και εργαζόμενων στα ΤΕΙ. Περνά από τον   κοινό αγώνα για την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων, για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, για επαρκή αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων στο ύψος των αναγκών.
Το ΚΚΕ όπως είναι γνωστό με την κοινοβουλευτική του ομάδα, έχει ήδη κάνει επερώτηση στη βουλή για όλα  αυτά τα ζητήματα, συμμετέχει στηρίζει τους αγώνες των σπουδαστών, καθηγητών και του υπόλοιπου προσωπικού.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επισκέφτηκαν το κάστρο Φαναρίου οι μαθητές των 1ου& 12ου δημοτικών σχολείων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στον Κίσσαβο βρέθηκε ο ΕΟΣΚ