Ανάγκη για περαιτέρω αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού Καρδίτσας


  μετά την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ι. Ραγκούση, στην ερώτηση, που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Σπύρος Ταλιαδούρος

Διάβημα του Σ. Ταλιαδούρου στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Μπατζελή για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Ταμασίου

Σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος σχετικά με την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ι. Ραγκούση, σχετικά με τη διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό Καρδίτσας, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ι. Ραγκούσης στην απάντηση του αναφέρεται στα ενταγμένα ήδη έργα και στην επιχορήγηση που χορηγήθηκε από το Υπουργείο το 2009 αλλά δεν αναφέρεται σε νέα έργα.

Ειδικότερα η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία του Ν. Καρδίτσας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο μας, οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ χρηματοδοτούνται για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων , στις οποίες εμπίπτουν και τα πάσης φύσεων έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμα «Θησέας» του Υπουργείου, με βάση την τυπική και προγραμματική κατανομή των πόρων του Προγράμματος, για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ του Ν. Καρδίτσας εντάχθηκαν 22 έργα που αφορούν στην εκτέλεση εγγειοβελτιωτικών  – αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 4.840.168,00 €. Επίσης, από την κατανομή της ΣΑΤΑ έτους 2009, οι ΟΤΑ του Ν. Καρδίτσας χρηματοδοτήθηκαν με το ποσό των 8.156.851,00 € ενώ από τους ΚΑΠ έτους 2009 η Ν.Α. Καρδίτσας χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 3.082.596,00 € για επενδυτικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να ενισχύσει τους πρωτοβάθμιοιους ΟΤΑ στους τομείς της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, της πυροπροστασίας των δασών, της εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων κλπ. Έχει εντάξει ειδικές δράσεις που αφορούν στην Πολιτική Προστασία στα προγράμματα ΣΑΤΑ και ΣΑΕ που διαχειρίζεται.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον τομέα της αποκατάστασης των υποδομών των δήμων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και της εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, το Υπουργείο επιχορήγησε τους Δήμους και τις Κοινότητες του Ν. Καρδίτσας με το ποσό του 1.025.000,00 € κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.»

Στην απάντηση του κυρίου Υπουργού ο κ. Ταλιαδούρος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε έναν περαιτέρω σχεδιασμό των δράσεων κυρίως για τον τακτικό καθαρισμό, τη συντήρηση και τη διάνοιξη των ποταμών και των χειμάρρων. Μόνο έτσι θα υπάρξει επαρκής αντιπλημμυρική προστασία στο Νομό Καρδίτσας»

Τέλος ανάλογο διάβημα για τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας του Δ. Ταμασίου υπέβαλε ο κ. Σπύρος Ταλιαδούρος προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Μπατζελή.

Το κείμενο του διαβήματος έχει ως εξής:

«        Οι αγρότες του Δήμου Ταμασίου μετά τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αρχόμενης από 10/12/09, έως σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι καταστροφές από την υπερχείλιση της Κακάρας, Μούρτεμη, Ξηρόρεμα και Ίτολης είναι μεγάλες.

          Συγκεκριμένα έχουν πλημμυρίσει πάνω από 15.000 στρέμματα με διάφορες καλλιέργειες (τριφύλλια, σιτάρια, κα) και έχουν υποστεί ζημιές στις γεωτρήσεις και τις εγκαταστάσεις αυτών.

          Αιτία όλων των παραπάνω είναι η μη σωστή λειτουργία των αποστραγγιστικών έργων της Κακάρας και των παραπάνω καναλιών, τα οποία έχουν να καθαριστούν από την κατασκευή τους (1956).

Ως εκ τούτου, κυρία Υπουργέ, παρακαλώ θερμά όπως μεριμνήσετε για:

  • την άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και
  • την άμεση χρηματοδότηση των αποστραγγιστικών έργων της Κακάρας, για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον
  • την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα καλύπτει τους αγρότες από όλες τις φυσικές καταστροφές 100 % καθώς και
  • την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ σε πάγιες εγκαταστάσεις και όχι τη μεταφορά τους στα ΠΣΕΑ.

Τέλος, μεταξύ των άλλων, θα ήθελα να σας επισημάνω, κυρία Υπουργέ, ότι η ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων της Λίμνης Σμοκόβου είναι καθοριστικής σημασίας για το Νομό μας.»

Προηγούμενο άρθρο Απόψεις τις μείζονος μειοψηφίας για τον ισολογισμό του 2008 της ΔΗΚΕΚ
Επόμενο άρθρο Ανέλαβε καθήκοντα Αντιδημάρχου ο κ. Απόστολος Καπράνας