Ανάπλαση των δημοσίων κοινοχρήστων χώρων της πόλης


Υπεγράφη σύμβαση μεταξύ Δήμου Καρδίτσας και Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, για τη δημιουργία ενός οργανωμένου πλαισίου για την αστική ανάπτυξη, την προστασία και την ανάδειξη των κοινόχρηστων χώρων και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών, είναι διαρκής και αφορά το σύνολο του διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας. Ένα τέτοιο βήμα έγινε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Ιουνίου 2008, στην οποία ο Δήμος Καρδίτσας προχώρησε στην έγκριση της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καρδίτσας και του Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα, που αφορά τη διερεύνηση της πολεοδομικής και λειτουργικής σκοπιμότητας – εφικτότητας παρεμβάσεων ανάπλασης στο δημόσιο κοινόχρηστο χώρο της Καρδίτσας.

Στόχοι του προγράμματος, είναι η οριοθέτηση και στοιχειοθέτηση του τεχνικού αντικειμένου έργων και παρεμβάσεων, ώστε να ενισχυθεί η ταυτότητα και η ανταγωνιστικότητα του επιχειρηματικού κέντρου της πόλης μας. Ταυτόχρονα, μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδίου που θα εκπονηθεί, θα εξυπηρετηθούν οι παρακάτω άξονες:

  • Η βελτίωση της προσπέλασης, του περιβάλλοντος και της αισθητικής πολιτισμικής ταυτότητας του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου.
  • Η ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας με πρότυπα διαμόρφωσης και εξοπλισμού για ήπιες παρεμβάσεις ανάπλασης.
  • Η συνολική αντιμετώπιση για την εξυπηρέτηση των λειτουργιών της καθημερινής ζωής, της κίνησης των επισκεπτών και η ενίσχυση της ελκυστικότητας του κέντρου της πόλης.
  • Η ανάδειξη θεματικών διαδρομών για την προβολή του επιχειρηματικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
  • Η δημιουργία ενός πλαισίου ποιοτικής και οικονομικής αξιολόγησης προτάσεων από τις υπηρεσίες του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος για το οποίο ο Δήμος Καρδίτσας σύναψε προγραμματική σύμβαση με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης και αξιοποίησης των κοινόχρηστων χώρων. Μέχρι σήμερα, οι παρεμβάσεις στο αστικό κέντρο γινόντουσαν αποσπασματικά, χωρίς ένα οργανωμένο σχέδιο και ένα πρότυπο παρέμβασης. Με αυτό τον τρόπο, ο Δήμος Καρδίτσας θα έχει για τις επόμενες δεκαετίες, ένα πολύτιμο εργαλείο που θα επιτρέψει τη βελτίωση της πρόσβασης στο κέντρο της πόλης, την οργάνωση και την προστασία του δημόσιου χώρου ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα των καταλήψεων, τη χωροθέτηση των σημείων προβολής και διαφήμισης, αλλά και θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο έργων και παρεμβάσεων, που συνολικά θα τονώσουν την επισκεψιμότητα της Καρδίτσας και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε στα χέρια μας μια χρήσιμη μελέτη, που θα επιτρέψει στο Δήμο να προγραμματίσει και να σχεδιάσει τις παρεμβάσεις του, ιδιαίτερα ενόψει της 4ης προγραμματικής περιόδου, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε έργα και παρεμβάσεις που θα έχουν το μέγιστο δυνατό όφελος για την τοπική κοινωνία», τόνισε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα.

Προηγούμενο άρθρο Η 1η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το ΕΣΠΑ 2007-2013
Επόμενο άρθρο Αυλαία αύριο για το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ