Αναγκαία η επέκταση του ΓΠΣ σε όλους τους (πρώην) δήμους του σημερινού Δήμου Καρδίτσας


Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας η συμβασιοποίηση στο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργο «Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας», προϋπολογισμού 447.484,71 ευρώ. Είναι και αυτό ένα από τα μεγάλα και σημαντικά έργα τα οποία η προηγούμενη δημοτική αρχή προετοίμασε, ολοκλήρωσε όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες και προκήρυξε τη μελέτη αφού εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και όχι από τα έσοδα του Δήμου.

Ο σχετικός φάκελος του έργου συντάχθηκε από την Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και τελικά υποβλήθηκε και εντάχθηκε στον Άξονα 4 (ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ). Το αντικείμενο όμως του παρόντος έργου είναι η σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου  (ΓΠΣ) εντός των διοικητικών ορίων του διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας του Νομού Καρδίτσας, όπως αυτά καθορίστηκαν με το Ν. 2539/97 (Ν. Καποδίστρια), σε εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τη βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη (Ν. 2508/97).

Είναι μια μελέτη χρήσιμη και αναγκαία αλλά αφορά μόνο τον πρώην Δήμο Καρδίτσας και δεν περιλαμβάνει τις υπόλοιπες περιοχές των πρώην Δήμων Κάμπου, Ιτάμου, Μητρόπολης και Καλλιφωνίου. Το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι ζωτικής σημασίας για το Δήμο καθώς αφορά τη θεσμοθέτηση χρήσεων γης και ζωνών προστασίας. Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή δε θα έπρεπε να μείνει μόνο στη μελέτη για τον πρώην Δήμο Καρδίτσας αλλά να επεκταθεί σε όλη την έκταση του Δήμου με δεδομένο ότι το παραπάνω έργο βοηθά:

  • Την προστασία και την ανάδειξη του χαρακτήρα της περιοχής (φυσικού και πολιτιστικού), μέσω της καλύτερης οργάνωσης των χρήσεων γης.
  • Την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος.
  • Την υποστήριξη – μέσω των ρυθμίσεων του χώρου – νέων ευκαιριών απασχόλησης και συγκράτησης του πληθυσμού.

Έστω και τώρα λοιπόν θα πρέπει  να συμπεριληφθούν όλες οι περιοχές του νέου Καλλικράτειου Δήμου Καρδίτσας.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Κατά τη θητεία μας στη διοίκηση του Δήμου θέσαμε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση χρόνιων εκκρεμοτήτων που αφορούσαν σε πολεοδομικά ζητήματα και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, εκτιμώντας ότι η ολοκληρωμένη αστική οργάνωση και ανάπλαση αποτελούν βασικό άξονα για την ανάπτυξη του Δήμου Καρδίτσας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί το επιστέγασμα της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλαμε ως η πρώην Δημοτική Αρχή καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας:

  1. Προκηρύξαμε μελέτες για την ένταξη περίπου 800 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης, που δημιουργούν νέες συνθήκες στην οικιστική ανάπτυξη της Καρδίτσας.
  2. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και οι πράξεις εφαρμογής για την πολεοδόμηση στις περιοχές Αγ. Μηνά, Αγ. Παντελεήμονα, Αγ. Νικολάου και Καμινάδων.
  3. Σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκπονήθηκε μελέτη για την συνολική ανάπλαση της νότιας ζώνης της πόλης με κύριο άξονα τη δημιουργία ενός νέου πάρκου στην περιοχή του στρατοπέδου Λουμάκη έκτασης 50 στρεμμάτων.
  4. Δώσαμε οριστική λύση στο θέμα της πολεοδόμησης των στρατοπέδων που ήδη σταδιακά περνούν στη χρήση της πόλης.
  5. Με σχεδιασμό και ταχύτητα, πετύχαμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ανάπλασης των γειτονιών της πόλης προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρών, το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην ιστορία της πόλης.
  6. Ολοκληρώσαμε την υλοποίηση έργων ανάπλασης πεζοδρομίων στο κέντρο της Καρδίτσας, καθώς και την κατασκευή νέων πεζοδρόμων.
  7. Διαμορφώσαμε νέους χώρους πρασίνου στις γειτονιές της πόλης και τα τοπικά διαμερίσματα.

 

Δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε τη βαθιά μας ικανοποίηση για το έργο αυτό. Προετοιμάσαμε το μέλλον του Δήμου για τις επόμενες δεκαετίες και αφήσαμε μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη στη σημερινή Δημοτική Αρχή. Απομένει να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και μια τελευταία επισήμανση: εδώ και 2 χρόνια η σημερινή δημοτική αρχή διαφημίζει μέσω του τοπικού Τύπου έργα ή μελέτες του ΕΣΠΑ που αφορούν το δήμο μας. Μόνον που «ξεχνά» να αναφέρει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε εντάχθηκαν είτε δημοπρατήθηκαν είτε προετοιμάστηκαν στη δική μας θητεία και μάλιστα κατά τη διάρκεια του 2010 που ουσιαστικά «άνοιξε» το ΕΣΠΑ.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Βερίλλης Δομήνικος

Γεννάδιος Γιάννης

Καρκαλέτση Δώρα

Ντελής Γιάννης

Ντούρλιας Δημήτρης

Σουφλάκος Βασίλης

Προηγούμενο άρθρο Απόφαση της Δ. Ε. ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας για την αναγκαιότητα η σύναψης Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Τεχνικό Κλάδο
Επόμενο άρθρο Μουσική βραδιά στο παυσίλυπο με το μουσικό σχήμα «ΑΠΟΗΧΟΣ»