Απόφαση της Δ. Ε. ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας για την αναγκαιότητα η σύναψης Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Τεχνικό Κλάδο


Ο τεχνικός κλάδος, τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί ισχυρή επίθεση σε όλα τα επίπεδα.

Η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η ραγδαία μείωση του ΠΔΕ, η καθυστέρηση καταβολής από το δημόσιο των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις, οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά τους ταμεία και ιδιαίτερα στο ΤΣΜΕΔΕ, τα παιχνίδια με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και του ΤΕΕ είναι ορισμένες πτυχές της δύσκολης πραγματικότητας.

 

Η   ενότητα   των   συντελεστών   του   κλάδου,   εργαζόμενων,   επιχειρηματιών   και ελ. επαγγελματιών αποτελεί προϋπόθεση για να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για την υπέρβαση της σημερινής κατάστασης και τη σηματοδότηση της ανάπτυξης.

 

Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συνομολογούν ΟΣΕΤΕΕ, ΣΤΥΕ, με τους ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΣΕΓΜ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΕΚΚΕ στον Τεχνικό Κλάδο σηματοδοτούσε μία ισορροπία εργασιακής ειρήνης και υψηλής παραγωγικότητας.

 

Η καταγγελία της από τους εργοδοτικούς φορείς μετά τη δυνατότητα που έδωσε το δεύτερο μνημόνιο, έχει δημιουργήσει νέα επικίνδυνα δεδομένα στον κλάδο, καθώς η σκοπιμότητα της αδιαλλαξίας από την πλευρά των επιχειρηματιών έχει οδηγήσει σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και σε είσοδο των νέων εργαζομένων με βάση διαπραγμάτευσης τα 520 ευρώ μεικτά, άρα π.χ. για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς με  τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές γύρω στα 200-250 ευρώ καθαρά!

 

Δεν θα επιτρέψουμε τον, εκ των έσω, εξευτελισμό των συναδέλφων τεχνικών υπαλλήλων, αλλά και του συνόλου του τεχνικού κόσμου και την επιβολή ενός κράτους, αναξιοπρέπειας, δουλείας και εργασιακού μεσαίωνα από τους επιχειρηματίες του κλάδου με τα εξοντωτικά εργαλεία που τους έχουν οπλίσει τα δύο μνημόνια.

 

Δε θα επιτρέψουμε σε καμία σκοπιμότητα να παίξει με τις ζωές των συναδέλφων μας.

Απαιτούμε την απόσυρση της καταγγελίας της ΕΚΣΣΕ και την έναρξη του διαλόγου υπό ίσους όρους για την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής και κοινά αποδεκτής λύσης για υπογραφή νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

 

Η σύμβαση που συνομολογήθηκε μεταξύ ΣΤΥΕ-ΟΣΕΤΕΕ και ΠΕΔΜΗΕΔΕ στις 28/09/12 ανοίγει το δρόμο για την υπέρβαση σκληρών και αδιάλλακτων στάσεων.

 

Και στην κατεύθυνση αυτή, στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων των φορέων των μηχανικών που οφείλουν να κατοχυρώσουν, με την επίτευξη μίας συμφωνίας, την αξιοπρεπή θέση των μηχανικών.

 

Με το ΤΕΕ να πρέπει να διαδραματίσει με το κύρος του, τον σημαντικό ρόλο του στην υπόθεση αυτή.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παραιτήθηκε από βοηθός προπονητή του ΑΟΚ ο Γιάννης Παφλιάς
Επόμενο άρθρο Αναγκαία η επέκταση του ΓΠΣ σε όλους τους (πρώην) δήμους του σημερινού Δήμου Καρδίτσας