Αναφορά της Μ. Θεοχάρη: Συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ ζητούν οι Δήμοι Καρδίτσας, Παλαμά, Μουζακίου


 Αναφορά κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα το αίτημα συνεργασίας των Δημάρχων Παλαμά, Καρδίτσας και Μουζακίου με το ΕΘΙΑΓΕ, με στόχο την ανάπτυξη του Νομού.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

«Το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτική Έρευνας αναπτύσσει εδώ και πολλά χρόνια σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες που στηρίζουν σημαντικά την αγροτική παραγωγή σε διάφορες περιοχές του Ν. Καρδίτσας, μεταξύ των οποίων και μία έκταση 300 περίπου στρεμμάτων στον Δήμο Παλαμά.

Το συγκεκριμένο αγρόκτημα, που πριν την δημιουργία του ΕΘΙΑΓΕ ανήκε στο Υπ. Γεωργίας,  έχει συνδεθεί στενά με την ιστορία της περιοχής, καθώς κατά καιρούς εργάζονταν εκεί περίπου 200 συμπολίτες μας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι δραστηριότητες του Ιδρύματος μειώθηκαν για διάφορους λόγους.

Οι Δήμοι Καρδίτσας, Παλαμά και Μουζακίου, θεωρώντας ότι η υπάρχουσα ερευνητική υποδομή και στελεχικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας μπορούν, με τη βοήθεια του ΕΘΙΑΓΕ, να συμβάλλουν στην τόνωση της γεωργίας της περιοχής, θέτουν υπόψη του Ιδρύματος και του ΥΠΑΑΤ τους στόχους τους σε ό,τι αφορά την προώθηση και ανάπτυξη γεωργικών δραστηριοτήτων:

  • 1. Η υποδομή που υπάρχει στην Καρδίτσα για την καλλιέργεια βάμβακος επιβάλλει τη συγκέντρωση των βασικότερων δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης καλλιέργειας, που είναι πρωτίστης σημασίας για τη Θεσσαλία, στον Νομό μας.
  • 2. Η καλλιέργεια καπνού ανακτά τη δυναμική της και προβλέπεται να δημιουργήσει σημαντική προοπτική για αγρότες της περιοχής. Η εμπειρία στην παραγωγή πολλαπλαστιαστικού υλικού (καπνόσπορου) μπορεί να συνεχίσει να αποφέρει οικονομικά οφέλη για το ΕΘΙΑΓΕ.
  • 3. Μπορεί να ανασυσταθεί το φυτώριο αμπέλου που βρίσκεται στον Σταθμό Ερεύνης Παλαμά, αλλά και να αναπτυχθεί φυτώριο δενδροκομικών καλλιεργειών.
  • 4. Τέλος, σημαντικά οφέλη μπορεί να αποφέρει η καλλιέργεια στέβιας και βιολογικών προϊόντων.

Είναι προφανές ότι η ύπαρξη ινστιτούτου που καλύπτει ερευνητικά τους σημαντικούς παράγοντες της πρωτογενούς παραγωγής (έδαφος-νερό) συμβάλλει πολύ θετικά στους παραπάνω στόχους.

Κατόπιν αυτών, οι Δήμαρχοι των τριών Δήμων (Καρδίτσας, Παλαμά και Μουζακίου) ζητούν από το ΕΘΙΑΓΕ τις απόψεις του επί των ανωτέρω, προκειμένου να προχωρήσουν σε ουσιαστικό και λεπτομερή διάλογο για την υλοποίηση των στόχων αυτών, στους οποίους οι Δήμαρχοι διευκρινίζουν ότι είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν με ίδιους οικονομικούς πόρους.»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου με θέμα: «Διατροφή και Περιβάλλον»
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Τουλάχιστον η κα Διαμαντοπούλου ήταν ειλικρινής και φυσικά η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη…»