Ειδήσεις

Ανοιχτή επιστολή Π. Χαρίτου για άμεση χρηματοδότηση του Δ. Σοφάδων


Αξιότιμη κ. Κ. Γιάντσιου  στο πλαίσιο προσπάθειας ένταξης και στήριξης δημοτών Ρομά στον κοινωνικό ιστό της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Σοφάδων  και  την συμμετοχής μας  στην αμέσως επόμενη προγραμματισμένη περίοδο του ΕΣΠΑ 2015-2020. Η στρατηγική της Ελλάδας υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και για τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος παρακολούθησης. Σας ενημερώνουμε για την υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στους Τσιγγάνικους Οικισμούς Ρομά του Δήμου Σοφάδων της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας Θεσσαλίας. Για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Δήμου  Σοφάδων  μιας καλύτερης εξυπηρέτησης των Τσιγγάνων Δημοτών και για την άμεση και επείγουσα αντιμετώπιση των αναγκών των Τσιγγάνικων Οικισμών που εδρεύουν στο Δήμο μας, χρειάζεται άμεσα να προβούμε σε απαραίτητες ενέργειες όπως να πάρουμε αποφάσεις και να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς  των Υπουργείων της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Σοφάδων ώστε να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό  πρόγραμμα παρέμβασης με υποδομές-δομές και κοινωνικές-πολιτιστικές πολύπλευρες δράσεις ένταξης των Ρομά προκειμένου να συντελέσουμε  στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών μας.

Κύρια Γιάντσιου από τη θέση του  εντεταλμένου Δημοτικού Σύμβουλου του Δήμου Σοφάδων για Θέματα Ρομά που με όρισε ο δήμαρχος από τις 2-9-2014 και από την επιστημονική μου ιδιότητα έως σήμερα ξεκίνησα να καταγράψω τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες των Τσιγγάνων Δημοτών που κατοικούν μόνιμα στο Δήμο μας. Και προς εκπλήξεως μου  διαπίστωσα ότι κατά προσέγγιση οι  4.000 κάτοικοι του Παλιού Οικισμού Σοφάδων διαβιώνουν κάτω από δύσκολες, αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.  Και σύμφωνα με Πρόσφατη έκθεση του επίτροπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επισήμανε ότι οι Έλληνες (Ρομά – Τσιγγάνοι) είναι εξαιρετικά ευάλωτοι και βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε πολλούς τομείς όπως η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η στέγαση, η  εκπαίδευση και η εργασία κ.ά.

Απευθυνόμαστε στην αρχή σας ως Ειδική Γραμματεία για Θέματα Ρομά διότι στο δήμο Σοφάδων οι συμπολίτες μας Ρομά αντιμετωπίζουν πολλά στεγαστικά, οικιστικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά, εργασιακά και κοινωνικά πολυσύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα. Ζουν κάτω από άθλιες, αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες διαβιώσεις και υγιεινής, επιβιώνουν βυθισμένοι στη φτώχεια καθώς το 85% των δημοτών Ρομά είναι χρόνια άνεργοι με το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά 3.000  με 5.000 ευρώ ετησίως.

Επίσης οι δημότες μας διαβιούν σε πρόχειρα και αυτοσχέδια καταλύματα και παραπήγματα γεγονός που αντιβαίνει στα στεγαστικά πρότυπα και στο νομοθετικό πλαίσιο στεγαστικής αποκατάστασης και φροντίδας του Ελληνικού Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Θεσμικών Οργάνων και Θεσμών της Ε.Ε.

Επιπλέον  ο παλιός οικισμός του Δήμου Σοφάδων στερείται βασικών δομών και υποδομών καθώς υφίσταται  παντελώς έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεωνκοινόχρηστων χώρωνπρασίνου και περιβάλλοντος, χώρων ψυχαγωγίας-αναψυχής καθώς και πλατειών και τέλος παιδικών χαρών.

Γι’ αυτό το σκοπό ζητάμε την  αμέριστη βοήθεια σας για την άμεση χρηματοδότη ειδικού σκοπού του Δήμου Σοφάδων  για έργα υποδομής και δομής στους τσιγγάνικους οικισμούς για την δημιουργία ενός προτύπου οικισμού με σπίτια ή λουόμενα  στη «ΝΕΑ ΖΩΗ».

Κύρια Γιάντσιου ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα μας και πιστεύουμε να αναδείξετε, να προωθήσετε και λύσετε τα προβλήματα μας που είναι τόσο σοβαρά, έτσι ώστε να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης, και περισσότερο αυτά της παιδείας, της υγείας, της  εργασίας και τέλος  της στέγασης. Σας καλούμε επίσημα και εγγράφως ως μια πενταμελής Τσιγγάνικη Επιτροπή Αντιπρόσωπων της κοινότητας Ρομά να προγραμματίζουμε ορισμένες συναντήσεις στα Αρμόδια Υπουργεία, επίσκεψη με την διαχειριστική αρχή Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας έτσι ώστε να επιλύσουμε  τα παραπάνω αιτήματα μας. Τέλος σας καλούμε να επισπευτείτε τον Οικισμό μας μαζί με ειδικό κλιμάκιο καταγραφής για τα προβλήματα μας.

Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος                                                                         Καθ’ όλης αρμοδιότητας για θέματα Ρομά                                                         Κοινωνικός και Πολιτικός Επιστήμονας

 Χάριτος Σ. Παναγιώτης

Απόφοιτος  Κοινωνικής   Διοίκηση                                                                                        και Πολιτικών Επιστήμων Δ.Π.Θ                                                                                  Με κατεύθυνση στην κοινωνική εργασία                                                                           (Κοινωνικός Λειτουργός)                        

 

Προηγούμενο άρθρο Η ΕΛΜΕ για τις δημιουργικές εργασίες στο Λύκειο
Επόμενο άρθρο Η εταιρεία ΑΕΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ –ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας