Ειδήσεις

Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Μελισσοκόμων Καρδίτσας


Πριν ενάμιση μήνα περίπου ο σύλλογος μελισσοκόμων Καρδίτσας είχε την χαρά να φιλοξενήσει στην πόλη μας έναν βραβευμένο Αμερικανό δημοσιογράφο απο την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τον κο Rob Waters συνεργάτη του πρακτορείου Bloomberg, ο οποίος ήρθε στην χώρα μας με σκοπό να δεί απο κοντά την μελισσοκομία και την επίδραση της στην αγροτική παραγωγή. Οπως μας εξήγησε, στην Αμερική υπάρχουν τεράστιες απώλειες μελισσοσμηνών σε όλη την Αμερικανική ήπειρο και ειδικά στην Καλιφόρνια όπου οι ψεκασμοί με φυτοφάρμακα έχουν προκαλέσει μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής απο την έλλειψη επικονίασης απο τις μέλισσες. Οι Αμερικανοί γεωργοί αναγκάζονται πλέον να ψάξουν να βρούν μελισσοκόμους και τους προσφέρουν μέχρι και 200 δολλάρια ανά κυψέλη προκειμένου οι τελευταίοι να φέρουν τα μελίσσια τους στο χωράφι του αγρότη για να κάνουν επικονίαση και να πάρουν παραγωγή! Ο Αμερικανός δημοσιογράφος επισκέφθηκε το μελισσοκομείο του Στέφανου Μπριάννα στους Σοφάδες, εντυπωσιάστηκε απο τον αριθμό των μελισσοσμηνών στην Καρδίτσα και ζήτησε να μάθει τον λόγο που παραμένουν ακόμα τόσα μελισσοσμήνη στην χώρα μας ενώ στην Αμερική χάνονται όλο και περισσότερα. Του εξηγήσαμε πώς προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους αγρότες πως πρέπει να ψεκάζουν σούρουπο ή και νωρίς το πρωί για να μην πάθουμε και εμείς ότι έπαθαν και οι Αμερικανοί αγρότες και πως ήδη στον νομό μας πολλοί αγρότες(κυρίως νέοι) έχουν καταλάβει την καταστροφή που μπορούν να προκαλέσουν ψεκάζοντας την ημέρα.

Φίλε αγρότη

Ηδη φέτος χάθηκαν μέχρι στιγμής περίπου 200 μελίσσια(Προάστειο, Κέδρος κλπ.) Αν υπολογίσουμε οτι μία μέλισσα επικονιάζει περίπου 2500 λουλούδια την ημέρα και το πολλαπλασιάσουμε επι 20000 μέλισσες που έχει κάθε μελίσσι και αυτό πάλι επι 200 κυψέλες έχουμε 10 δισεκατομύρια λουλούδια που ΔΕΝ επικονιάσθηκαν στις περιοχές που ήταν τα μελίσσια αυτά! Οι αγρότες λοιπόν θα πάρουν μειωμένη παραγωγή και θα αναρωτιώνται το γιατί. Αυτά όλα χωρίς κάν να υπολογίσουμε την ζημιά που κάνουν οι ημερήσιοι ψεκασμοί στους άλλους αγρότες συναδέλφους τους, τους μελισσοκόμους καταστρέφοντας το ζωϊκό τους κεφάλαιο που θέλει χρόνια και χρήμα γιανα ξαναφιαχτεί καταδικάζοντας στην ανέχεια ολόκληρες οικογένειες μελισσοκόμων που και αυτοί μοχθούν καθημερινά όπως και κάθε αγρότης.

Φίλε αγρότη

Προστάτεψε την μέλισσα και το ανεκτίμητο έργο που προσφέρει στην δική σου επιβίωση. Μήν ψεκάζεις τις ώρες της ημέρας που τα μελίσσια πετούν. Και εάν δείς κάποιον άλλον να το κάνει υπενθύμισε του την ευεργεσία που δέχεται απο τις μέλισσες καθημερινά. Οι μέλισσες δεν είναι εχθροί, είναι συνεργάτες του αγρότη και τον συνεργάτη μας δεν τον σκοτώνουμε. Και μην ξεχνάς την φράση που είπε ο μεγάλος μαθηματικός του εικοστού αιώνα ο Αϊνστάιν, πως εαν οι μέλισσες εκλείψουν, το πολύ σε 3-4 χρόνια θα εκλείψει και η ανθρωπότητα!

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας ζητούν οι φορείς της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εξιχνίαση κλοπής – σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ατόμου