Ανταμώνουν σήμερα οι Θεσσαλοί όλου του κόσμου στο Μαυρομμάτι


  Συγκινητική και συνάμα πολύ ενθαρρυντική για τη συνέχεια είναι η σημερινή πρώτη συνάντηση των Θεσσαλών όλου του κόσμου στη γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, το Μαυρομμάτι Καρδίτσας. Σήμερα λοιπόν πραγματοποιείται το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο – Αντάμωμα Θεσσαλών, με στόχο την ανάπτυξη γεφυρών μεταξύ των Θεσσαλών της Ελλάδος με αυτών που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και την ίδρυση Θεσσαλικών Συλλόγων σε όσες χώρες δεν υφίστανται, όπως στη Γαλλία, την Ολλανδία και αλλού. Χθες η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Ο κ. Γκίκας

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλογών «Ασκληπιός» κ. Διαμαντής Γκίκας, αρκετά συγκινημένος για τη διοργάνωση, ανέφερε:

Σήμερα η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», ο Δήμος Μουζακίου, το Τ.Σ. Μαυρομματίου, ο πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο Καραισκάκης» και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας διοργανώνουν το «Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών» στο Δήμο Μουζακίου. Μια εκδήλωση που θα διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι σε ένα διαφορετικό Δήμο της Θεσσαλίας.

Στις 17.08.2007 Θεσσαλοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες ίδρυσαν την παγκόσμια Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών με την επωνυμία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ». Μια παλιά ιδέα που επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Οι Θεσσαλοί όλου του κόσμου ένωσαν τις δυνάμεις. Διανύουμε μια νέα εποχή θεσσαλικής πολιτιστικής ιστορίας με παγκόσμια συμμετοχή. Η ιδρυτική συνέλευση χαρακτηρίστηκε από σύμπνοια και ομόνοια όλων των αντιπροσώπων των Συλλόγων και Ομοσπονδιών με στόχο η Συνομοσπονδία να καταστεί ένα χρήσιμο κι αποτελεσματικό όργανο συντονισμού των ενεργειών όλων των Θεσσαλών του κόσμου.

Είμαι ειλικρινά πολύ συγκινημένος αλλά ταυτόχρονα και πολύ περήφανος επειδή το 1ο παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών διοργανώνεται εδώ στο πανέμορφο ιστορικό Μαυρομμάτι, στη γενέτειρα του μεγάλου στρατάρχη, Γεωργίου Καραισκάκη.

Για μας τους ΄Έλληνες το σημαντικότερο στοιχείο της ιστορίας μας είναι η συνέχεια. Η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητο και ζωτικό στοιχείο για την πορεία του ανθρώπου και του έθνους. Λαός που δε γνωρίζει την ιστορία του και την κληρονομιά του είναι λαός χωρίς ταυτότητα. Οι Θεσσαλικές οργανώσεις της Ελλάδος και διασποράς διεκδικούμε αυτή τη ταυτότητα με τις συλλογικές μας δράσεις.

Βασικός στόχος της Συνομοσπονδίας και ισχυρή προσωπική επιθυμία μου είναι να αγκαλιάσουμε και να ενώσουμε όλες τις θεσσαλικές οργανώσεις κάτω από μια παγκόσμια ομπρέλα και να μην αποκλείσουμε καμία. Η παγκόσμια συνομοσπονδία έχει σήμερα ως επίσημα εγγεγραμμένα μέλη 26 Θεσσαλικές οργανώσεις από την Αμερική (Η.Π.Α. και Καναδά), από την Ωκεανία (Αυστραλία) και από την Ευρώπη συμπεριλαμβανόμενη και την Ελλάδα.

Οι κύριοι σκοποί της Συνομοσπονδίας ειναι ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των Ομοσπονδιών και Συλλόγων-Μελών που αποβλέπουν στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδας, η προώθηση στενής συνεργασίας των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων και η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός των εκδηλώσεων, η επικοινωνία με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με τη Θεσσαλία καθώς επίσης με φορείς που έχουν παρόμοιους σκοπούς και η στενή συνεργασία με υπηρεσίες των Νομών της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδος προς όφελος των Μελών της Συνομοσπονδίας και της ιδιαίτερης πατρίδας

Εκτός από αυτούς τους βασικούς στόχους, οι οποίοι γράφονται σε όλα τα καταστατικά όλων των θεσσαλικών οργανώσεων, η παγκόσμια συνομοσπονδία ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλότερα. Να στηρίξει και να κινητοποιήσει την ίδρυση Θεσσαλικών Συλλόγων σε περιοχές που ζουν Θεσσαλοί και δεν υπάρχουν ακόμα Θεσσαλικοί Σύλλογοι (π.χ. στην Ολλανδία, Γαλλία, Αφρική, Νότια Αμερική). Να στηρίξει την ομαλή αδελφική συμβίωση ή και ακόμα την συνεργασία και γιατί όχι και την ένωση Θεσσαλικών οργανώσεων σε πόλεις που σήμερα έχουμε πάνω από μια θεσσαλική οργάνωση. Να κινητοποιηθεί για καυτά παγκόσμια θέματα, που αφορούν έμμεσα ή άμεσα και εμάς τους θεσσαλούς. Να σχεδιαστεί π.χ. ένα παγκόσμιο πρόγραμμα με την επωνυμία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», με στόχο να ενδιαφερθούμε και να πιέσουμε και εμείς να σταματήσουμε την μόλυνση του περιβάλλοντος, ένα θέμα που αφορά και όλους τους Θεσσαλούς που ζούν σε όλο τον κόσμο.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας και όλους τους προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. των θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών μελών της Συνομοσπονδίας για την υποστήριξη του έργου της Συνομοσπονδίας. Εύχομαι στο μέλλον την ίδια ακούραστη συνεργασία μαζί τους. Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω όλα τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας:

Πρόεδρος                Γκίκας Διαμαντής – Νυρεμβέργη Γερμανίας

Α’ Αντιπροεδρος                  Ρωσσίδη Ασπασία – Σίδνεϋ Αυστραλίας

Β’ Αντιπρόεδρος                  Τσιάρας Πέτρος – Καβάλα Ελλάδος

Γραμματέας             Κίτσιος Ιωάννης – Νυρεμβέργη Γερμανίας

Ταμίας                    Ζαχαράκης Δημήτριος – Ζυρίχη Ελβετίας

Υπ. Νεολαίας            Σιώμος Παναγιώτης – Σίδνεϋ Αυστραλίας

Μέλος                     Πολύζος Νικόλας – Νυρεμβέργη Γερμανίας

Μέλος                     Αγιώτης Δημήτριος – Τορόντο Καναδά

Μέλος                     Πορνάρας Γεώργιος – Τορόντο Καναδά

Μέλος                     Μπακλαβά Μαρία – Αθήνα Ελλάδος

Ώπως και τα μέλη της πρώτης Εξελεγκτικής Επιτροπής:

Πρόεδρος                Κελεπούρης Λάζος – Μόναχο Γερμανίας

Γραμματέας             Φώτιος Νικολαόυ – Καβάλα Ελλάδος

Μέλος                     Βράντζας Γεώργιος – Ντύσσελντορφ Γερμανίας

Μέλος                     Τερέγκας Ευάγγελος – Τορόντο Καναδά

Μέλος                     Λασπά Βασιλική – Σβαινφουρτ Γερμανίας

Ήταν ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που είχε η Συνομοσπονδία στις 29 Αυγούστου 2008 στα γραφεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, όπου εκλέχτκε ένα Δ.Σ. το οποίο να είναι αντιπροσωπευτικό από πολλές θεσσαλικές οργανώσεις. Κύριο μέλημα ήταν να είναι και μέλη από Θεσσαλικές οργανώσεις που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα π.χ. στην Καβάλα και στην Αθήνα. Έτσι διαμορφώνονται ζωντανές και ενεργές πολιτιστικές γέφυρες μεταξύ των Θεσσαλών της Ελλάδος με αυτών που ζουν στο εξωτερικό.

Θέλω να ευχαριστήσω τους εισηγητές του σημερινού συνεδρίου. Ειναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να τους έχουμε αύριο ανάμεσά μας:

1. «Γ. Καραϊσκάκης. Σχέση με τους Φιλέλληνες και τους Έλληνες της διασποράς». Ευανθία Στηβανάκη Φιλόλογος – Επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστιμίου Αθηνών

2. «Η ταυτότητα του Θεσσαλού μετανάστη. Ιστορικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά». Μιχαήλ Ζουμπουλάκης. Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οικονομικού προγραμματισμού, Φοιτητικής Μέριμνας, δημοσίων και διεθνών Σχέσεων.

3. «Θεσσαλοί γιατροί – Γιατροί της διασποράς». Δημήτριος Α. Λάππας – Επίκουρος καθηγητής ανατομικής πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέπτης ανατομικής πανεπιστημίου Πατρών, συνεργάτης ερευνητικού κέντρου Ακαδημίας Αθηνών και υπεύθυνος μουσείων Γ.Ν.Παπανικολάου [Αθήνα] και Γ. Σκλαβούνου [Αμφίκλεια Φωκίδας].

4. «Περιβάλλον και ενέργεια για θέματα απορριμμάτων και υδροφόρου δυναμικού». Νικόλαος Λιάνος – Διπλωματούχος Φυσικός Πανεπιστημίου Ζυρίχης.

5. «Θεσσαλική Παράδοση». Ευθυμία Δ. Γιώτη – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών.

6. «Εθελοντισμός Μεσογειακών Αγώνων Θεσσαλίας 2013». Πέτρος Τσιάρας – Καθηγητής Φυσικής Αγωγής 2/Βάθμιας εκπαίδευσης και προπονητής ποδοσφαίρου

Το Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας αποφάσισε σε κάθε Συνέδριο που θα διοργανώνεται στην Θεσσαλία σε συνεργασία πάντα με έναν διαφορετικό Δήμο της Περιφέρειας να τιμούνται εκλεκτά πρόσωπα που κατάγονται από τον τόπο μας και που διακρίθηκαν για το έργο τους. Στο συνέδριο θα ανακοινωθούν τα δύο πρόσωπα από τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Ιωάννη Κίτσιο και από την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας κ. Ασπασία Ρωσσίδη.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Νομάρχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας κ. Αλεξάκο, τον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Κωτσό και τους συνεργάτες του για την καλή συνεργασία, για την ηθική και υλική υποστήριξη του πρώτου συνεδρίου και ανταμώματος. Είναι για μας μια πολύ μεγάλη βοήθεια όταν η πολιτεία μας βοηθά στην υλοποίηση των εκδηλώσεών μας στην πατρίδα μας.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ», ο οποίος είναι  συνδιοργανωτής και κορμός του συνεδρίου και συνετέλεσε δυναμικά στην διαμόρφωση και τον προγραμματισμό του συνολικού περιεχομένου του σημερινού συνεδρίου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο κ. Νάσιο Κωνσταντίνο και στον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτριο Γιώτη, οι οποίοι εργάστηκαν εθελοντικά με μεγάλο ζήλο και όρεξη για το συνέδριο αλλά είχαν και την μεγάλη συμπαράσταση όλων των κατοίκων του χωριού. Καθόλη την προετοιμασία του συνεδρίου αισθανθήκαμε την ζεστασιά και φιλοξενία τόσο του Προέδρου του χωριού κ. Γκινή Νώντα όσο και των συγχωριανών του.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους όλων των μελών της Συνομοσπονδίας

  • τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (Υπουργείο Εξωτερικών) για τη σημαντική οικονομική ενίσχυση για εκδηλώσεις των μελών της Συνομοσπονδίας
  • το παγκόσμιο Σ.Α.Ε. και τις αντίστοιχες περιφέρεις για την υποστήριξη του έργου των μελών της Συνομοσπονδίας. Είναι μεγάλη μας τιμή που σήμερα έχουμε κοντά μας εκπρόσωπο από το ΣΑΕ Ευρώπης (Συμβούλιο Απόδημων Ελληνισμού) την κ. Κατερίνα Γιαννάκου, η οποία εκλέχθηκε μέλος του συντονιστικού συμβουλίου της περιφέρειας Ευρώπης, ενός θεσμού του Υπουργείο Εξωτερικών από εκπροσώπους ελληνικών οργανισμών από όλη την Ευρώπη. Θέλω επίσης να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί είσαστε πάντα δίπλα μας, ακούτε τα αιτήματά μας και μας υποστηρίζετε συνεχώς.
  • τις Νομαρχίες Τρικάλων, Καρδίτσης, Λαρίσης και Μαγνησίας για την υποστήριξη του έργου των μελών της Συνομοσπονδίας
  • τους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υποστήριξη του έργου των μελών της Συνομοσπονδίας
  • τα κατά τόπους Προξενεία για αντίστοιχες επιχορηγήσεις σε εκδηλώσεις των μελών της Συνομοσπονδίας
  • τους επιχειρηματίες για την οικονομική ενίσχυση σε εκδηλώσεις των μελών της Συνομοσπονδίας

Θέλω να συγχαρώ την Θεσσαλική Νεολαία που συμμετέχει ενεργά στη διατήρηση της παράδοσής μας.

Πιστεύω ότι το 1ο παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών να αποτελέσει μια θαυμάσια ευκαιρία, τόσο για τη συνεύρεση του ανά του κόσμου θεσσαλικού ομογενειακού στοιχείου, όσο και για την προβολή των πολιτιστικών μας εθίμων και παραδόσεων. Είμαι δε βέβαιος ότι θα σηματοδοτήσει και την απαρχή μιας πολλά υποσχόμενης δημιουργικής πορείας και δραστηριότητας, μιας και τα Ανταμώματα Θεσσαλών θα γίνονται διαδοχικά σε διαφορετικό Δήμο της Θεσσαλίας. Εύχομαι το συνέδριο να χαρακτηριστεί από σύμπνοια και ομόνοια όλων των αντιπροσώπων των θεσσαλικών οργανώσεων με στόχο, η Συνομοσπονδία να καταστεί ένα χρήσιμο κι αποτελεσματικό όργανο συντονισμού των ενεργειών όλων των Θεσσαλών του κόσμου.

Παρουσιαστής του συνεδρίου είναι η κ. Μαρία Μπακλαβά, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Χαϊδαρίου «Η Θεσσαλική Γη». Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ώρα 9.00 π.μ. Προσέλευση επισήμων στην πλατεία του Μαυρομματίου.

Ώρα 9.15 π.μ. Κατάθεση στεφάνου στον έφιππο Ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» κ. Διαμαντή Γκίκα, Εθνικός Ύμνος.

Ώρα 9.45 π.μ. Μετάβαση στην Αίθουσα ΕΝΑΣΤΡΟΝ για έναρξη του συνεδρίου.

Ώρα 10.00 π.μ. Χαιρετισμοί Επισήμων.

Ώρα 10.30 π.μ. Εισηγήσεις.

Ώρα 12.30 μ.μ. Απονομές αναμνηστικών πλακετών – Τιμητικές διακρίσεις.

Ώρα 12.45 μ.μ. Ψήφισμα για την μεταφορά των οστών του Γ. Καραϊσκάκη στην γενέτειρά του το Μαυρομμάτι Καρδίτσας – Λήξη Συνεδρίου.

Ώρα 13.30 μ.μ Παράθεση γεύματος στους συνέδρους.

Ώρα 17.00 μ.μ. Επίσκεψη των Συνέδρων στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο «Γ. Καραϊσκάκης» στο σπίτι – μουσείο του Γ. Καραϊσκάκη, στην σπηλιά του Γ. Καραϊσκάκη, και στην Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου – Καραϊσκάκη Μαυρομματίου.

Ώρα 21.00 μ.μ Παρουσίαση παραδοσιακών χορών και Συμμετοχή των συνέδρων στο Δ.Δ. Μουζακίου στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου.

Ο κ. Νάσιος

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Γ. Καραϊσκάκης» κ. Κώστας Νάσιος, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη η τιμή για το Μαυρομμάτι να φιλοξενήσει το 1ο Παγκόσμιο Θεσσαλικό Συνέδριο – Αντάμωμα. Εδώ σε τούτο τον τόπο, που γεννήθηκε ο ήρωας Γ. Καραϊσκάκης που πάντα μάχονταν για την ομόνοια και την ενότητά μας, εδώ θε να είναι και η πρώτη συνάντηση των Θεσσαλών απ’ολο τον κόσμο. Η συγκίνησή μας και η ευθύνη μας συνάμα είναι δεδομένη. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν και δούλεψαν για την επιτυχία του ανταμώματος».

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Παλαμά
Επόμενο άρθρο Απονομή πτυχίων και διακριτικών σε 160 Στρατονόμους