Αντιδρούν στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων


Να οργανώσουν συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 14 Ιανουαρίου 2011 για το θέμα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, καλεί η ΟΛΜΕ τις κατά τόπους Ενώσεις των καθηγητών. Έτσι χθες, η ΕΛΜΕ Καρδίτσας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν τρίωρες στάσεις εργασίας, τόσο στην πρωινή βάρδια (11-2), όσο και στην απογευματινή (2-5), έτσι ώστε οι καθηγητές να παραστούν στη διαμαρτυρία που θα λάβει χώρα έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διοίκησης στη Λάρισα. Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καρδίτσας κ. Ηλίας Σβερώνης κάλεσε όσους καθηγητές επιθυμούν να συμμετάσχουν, να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή.

 Ο κ. Σβερώνης

Με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια ζητά η ΕΛΜΕ Καρδίτσας από το Υπουργείο Παιδείας να γίνει η όποια συγχώνευση ή κατάργηση σχολείου και όχι εν κρυπτώ και με άτυπες συνεννοήσεις μεταξύ Περιφερειακών Διευθυντών και Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕΚ κ. Ηλίας Σβερώνης αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε τα παρακάτω: «Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, πληροφορήθηκε ότι διεξάγονται άτυπες συνεννοήσεις μεταξύ των Περιφερειακών Διευθυντών και των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα την κατάργηση-συγχώνευση σχολικών μονάδων. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν πρέπει να γίνει εν κρυπτώ και με την απουσία των τοπικών κοινωνιών. Σας υπενθυμίζουμε ότι το υφιστάμενο νομικό καθεστώς προβλέπει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Είναι γνωστό ότι με τη νέα διοικητική δομή της χώρας που προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας καταργούνται από 01/01/2011, αφού δεν υφίσταται η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Οι αρμοδιότητες που είχαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας είναι άγνωστο το πότε θα περάσουν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αφού εκκρεμούν δεκάδες προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Ωστόσο οι Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας υπάρχουν και δεν πρέπει να παρακαμφτούν. Η ασάφεια αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης να παρακάμψουν τις τοπικές κοινωνίες και να αποφασίσουν με κριτήρια που δεν είναι βέβαιο ότι προάγουν την εκπαίδευση στις κοινωνίες αυτές. Επειδή το Υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει επίσημα ότι οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων θα γίνουν με «παιδαγωγικά» κριτήρια, επανερχόμαστε για να σας υπενθυμίσουμε κάποια κριτήρια, που φαίνεται ότι αγνοούνται.

1. Ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τμήμα το 25.

2. Η κατάργηση μιας σχολικής μονάδας έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες για

τις τοπικές κοινωνίες.

3.Το «κόστος» για το μαθητή.

4. Λόγοι ασφαλείας που έχουν να κάνουν με τη σωματική ακεραιότητα των

Μαθητών.

5. Δεν πρέπει να γίνει καμία συγχώνευση σχολικής μονάδας στις δυσπρόσιτες

Περιοχές.

6. Όσον αφορά τις σχολικές μονάδες στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της

χώρας και πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, επιβάλλεται ένας σοβαρός

σχεδιασμός, με τη συνεξέταση πολλών παραγόντων.

.

Έτσι λοιπόν και με βάση την εισήγηση της ΟΛΜΕ, κηρύσσουμε:

Την Παρασκευή, 14/1, 3ωρη στάση εργασίας (11 – 2 μ.μ. και 2 – 5 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθρο Τροχαίο ατύχημα στον νέο περιφερειακό δρόμο Μαυρομματίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Απάντηση από τον Υφυπ. Υγείας έλαβε στην ερώτησή της η Μαρία Θεοχάρη για τη χορήγηση φαρμάκων για καρκινοπαθείς