Απάντηση από τον Υφυπ. Υγείας έλαβε στην ερώτησή της η Μαρία Θεοχάρη για τη χορήγηση φαρμάκων για καρκινοπαθείς


 Απάντηση από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Τιμοσίδη έλαβε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στην ερώτηση που κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων για καρκινοπαθείς.

 Στην απάντησή του, ο κ. Τιμοσίδης αναφέρει ότι, σύμφωνα με απόφαση Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στους δικαιούχους εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Οργανισμών, ανεξάρτητα από την ονομασία τους και τη νομική τους μορφή, χορηγούνται δωρεάν τα καθοριζόμενα φάρμακα, για την αντιμετώπιση ή θεραπεία των νεοπλασμάτων όλων των συστημάτων και λευχαιμιών.

Ο ΟΠΑΔ αναγνωρίζει τη δαπάνη ιδιοσκευασμάτων που θα κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αλλά δεν εγκρίνει και δεν αναγνωρίζει δαπάνη που αφορά συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός συγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας όπως αυτά καθορίζονται στην περίληψη χαρακτηριστικών προϊόντων που συνοδεύει το φάρμακο.

Ο ΕΟΦ εφαρμόζει την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης προσωρινής άδειας πρώιμης πρόσβασης σε φάρμακα ανθρώπινης χρήσης («παρηγορητική θεραπεία»), που αφορά σε φάρμακα που δεν κατέχουν άδεια κυκλοφορίας ή δεν έχουν άδεια για συγκεκριμένη ένδειξη. Δίνεται η δυνατότητα στους θεράποντες ιατρούς να ζητήσουν από τον ΕΟΦ την έγκριση τέτοιου φαρμάκου για συγκεκριμένο ασθενή, υποστηρίζοντας την αίτησή τους με επιστημονικά δεδομένα, που διασφαλίζουν την ασφαλή χορήγηση και το όφελος του ασθενή. Σημειώνεται ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση (ΔΥΓ3α/ΓΠ 86209/09) αποτελεί εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας προς την κοινοτική σύμφωνα με την Οδηγία 2005/28/ΕΚ).

Εφόσον οι ασφαλισμένοι προσκομίζουν από τον ΕΟΦ απόφαση για έγκριση παρηγορητικής θεραπείας, ο ΟΠΑΔ, μετά από απόφαση του ΔΣ, εγκρίνει τη χορήγηση των αιτηθέντων φαρμάκων για το χρονικό διάστημα και την ποσότητα που αναφέρει η απόφαση του ΕΟΦ.

Ο Υφυπουργός καταλήγει επισημαίνοντας ότι η ερώτηση της κας. Θεοχάρη διαβιβάστηκε και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην εποπτεία του οποίου ανήκει η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να απαντήσει σε θέματα αρμοδιότητάς του.

Προηγούμενο άρθρο Αντιδρούν στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων
Επόμενο άρθρο Συνεργασία του Δημάρχου Καρδίτσας με τους Προέδρους των ΚΤΕΛ