Αντίθετο με την επιβολή του Χαρατσίου το Δ.Σ. Καρδίτσας -Ομόφωνο το ψήφισμα


 Και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας τάχθηκε ενάντια στην επιβολή του χαρατσιού του τέλους ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ στη χθεσινή συνεδρίασή του, όπως και άλλα αντίστοιχα σώματα σε όλη τη χώρα. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός στην εισήγησή του σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Καρδίτσας ανήκει στην κατηγορία των μικρομεσαίων εισοδημάτων και αδυνατεί εκ των πραγμάτων να πληρώσει το χαράτσι, το οποίο χαρακτήρισε άδικο, αβάσταχτο και αντισυνταγματικό. «Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό των συνδημοτών μας», κατέληξε ο ίδιος, τονίζοντας ότι ο Δήμος Καρδίτσας δεν μπορεί να συνδράμει οικονομικά κάποιον πολίτη που θα αποφασίσει να κινηθεί νομικά. Από την πλευρά του ο κ. Βερίλλης τάχθηκε κατά της είσπραξης του τέλους μέσω της ΔΕΗ, ενώ ζήτησε εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, να υπαχθούν στον χαμηλότερο συντελεστή (0,5) ιδιοκτήτες έως 100 τ.μ. καθώς και να μην υπάρξει καμία διακοπή μέχρι να εξετασθεί η προσφυγή στο ΣτΕ. Ο κ. Τέγος, υπογράμμισε πως η συζήτηση γίνεται μεν με καθυστέρηση, είναι στη σωστή κατεύθυνση δε. Τόνισε ότι η είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ δεν ήταν μια τυχαία κίνηση, αλλά τρόπος εκβιασμού της κυβέρνησης προς τους πολίτες, αφού κανείς πλέον δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ρεύμα και κατέληξε ζητώντας να μην εφαρμοστεί το μέτρο. Μάλιστα αναφέρθηκε και στις λαϊκές επιτροπές που συστάθηκαν σε κάθε χωριό προκειμένου να οργανωθεί ο κόσμος ενάντια σ’αυτά τα μέτρα και υπέδειξε τον τρόπο που μπορεί κάποιος να πληρώσει μόνο του ποσό που αντιστοιχεί στο ρεύμα (μέσω ΑΤΜ τραπεζών). Παρακίνησε επίσης τον κόσμο να ελέγξει τα τετραγωνικά που αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, βάση των οποίων «βγαίνει» το τέλος και να διορθώσει έγκαιρα τα λάθη. Ο κ. Αρχοντής ζήτησε πράξεις και όχι λόγια και τέλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Γιώργος Ραμούζης δήλωσε ότι ο σύλλογος εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, και μάλιστα θα σταθεί αφιλοκερδώς δίπλα σε κάθε πολίτη που θα θελήσει να κινηθεί δικαστικά. Να σημειωθεί ότι στις 2 Δεκεμβρίου συζητείται στο ΣτΕ η συνταγματικότητα του τέλους. Κάτι που επεσήμανε ο δικηγόρος κ. Σπύρος Λάππας που τοποθετήθηκε στο χθεσινό συμβούλιο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δικηγόρος το κάθε τέλος είναι ανταποδοτικό κάτι που δεν ισχύει στο τέλος ακινήτων και είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους που χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικό.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, σε τακτική του συνεδρίαση την Παρασκευή 25/11/2011 με μοναδικό θέμα το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών του Ν.4021/2011 εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα:

  • 1) Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ( στην ουσία φόρου) ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, αλλά και στην είσπραξή του μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ με την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης.
  • 2) Ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών την άμεση απόσυρση του άρθρου 53 του Νόμου 4021/2011 που σε κάθε περίπτωση είναι δυσβάσταχτο και κοινωνικά άδικο.
  • 3) Ο Δήμος Καρδίτσας θα σταθεί δίπλα στους δημότες και θα τους στηρίξει με όλα τα μέσα που διαθέτει απαιτώντας ταυτόχρονα από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε καμιά διακοπή, με πρόσχημα την μη καταβολή του τέλους.
  • 4) Αντιτίθεται εν γένει στην πολιτική της ανεξέλεγκτης επιβολής φόρων και περικοπών και θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος αποτελούμενο από άνεργους, αγρότες, εργαζόμενους, επαγγελματίες, συνταξιούχους και γενικότερα από πολίτες που συγκαταλέγονται στις αδύναμες κοινωνικές τάξεις και που ενωμένοι θα αντιμετωπίσουν τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ.
  • 5) Εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όσους διώκονται, επειδή αντιπαλεύουν τον συγκεκριμένο Νόμο.
  • 6) Αποφασίζει το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία, τη Διοίκηση της ΔΕΗ, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και κοινωνικούς φορείς και να δημοσιοποιηθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Προηγούμενο άρθρο «Κοινοβουλευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις»
Επόμενο άρθρο Κρατικός προϋπολογισμός, εργασιακή εφεδρεία και χαράτσια στο επίκεντρο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»