Κρατικός προϋπολογισμός, εργασιακή εφεδρεία και χαράτσια στο επίκεντρο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»


 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» των δήμων του Νομού Καρδίτσας παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΤΕΔΚ για επίκαιρα ζητήματα όπως ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2012 και η Τοπική Διοίκηση, η εργασιακή εφεδρεία, η αντιμετώπιση της νέας φοροεπιδρομής (χαράτσια). Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χρήστος Τέγος,  Θανάσης Μακροστέργιος από το Δήμο Καρδίτσας, Άρης Πολυγένης, Βασίλης Μητράκος από το Δήμο Παλαμά, Βασίλης Ελευθερίου από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και Σωτήρης Στουρνάρας από το Δήμο Σοφάδων.

 

 

Η Τοπική Διοίκηση (Δήμοι – Περιφέρειες) και ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2012

 

Για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος καταδικάζει σε φτώχεια την αυτοδιοίκηση, μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Χρήστος Τέγος, τονίζοντας τα εξής: «Ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2012 που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή από την Κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) αποτελεί φοροεξόντωση, κατακρεούργηση των κοινωνικών – λαϊκών αναγκών και ταυτόχρονα προκλητική φοροαπαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων. Οι προβλέψεις του για τους Δήμους και τις περιφέρειες εντάσσονται πλήρως στους στόχους των διαρκών μνημονίων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας με βάση τους στόχους και τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών. Αναθέτει στους Δήμους να υλοποιήσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις εργαζομένων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε:

  • § Σχολικές Επιτροπές: Το αποτέλεσμα της συγχώνευσης σε πρώτη φάση είναι η μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης που οδηγεί σε νέα επιβάρυνση των γονιών για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες.
  • § Παιδικοί Σταθμοί: Δεν ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις για χιλιάδες οικογένειες αποτέλεσμα της έλλειψης υποδομών, προσωπικού και χρηματοδότησης. Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και «καλύπτονται» από συμβασιούχους μερικής απασχόλησης.
  • § Προνοιακές δομές και πρόσδεσή τους στον εθελοντισμό: Προσπαθούν να λύσουν τα κοινωνικά προβλήματα που η πολιτική τους δημιουργεί π.χ. συσσίτια, φιλοξενία αστέγων κ.λπ. με εκδηλώσεις υποκριτικής φιλανθρωπίας από μεγαλόσχημους χορηγούς αντί να δημιουργηθούν κρατικές δομές που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
  • § Διαλύει τις εργασιακές σχέσεις: Απολύσεις προσωπικού, γενίκευση μερικής απασχόλησης, συμβασιούχοι έργου ή ορισμένου χρόνου, ενοικίαση εργαζομένων μέσω εργολαβικών γραφείων για την κάλυψη αναγκών. Μείωση του προσωπικού με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων μέσω των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) και την εντατικοποίησή του. Σε συνεργασία με τις ΜΚΟ και στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας, προωθούν προγράμματα εργασιακής ομηρίας τα οποία οδηγούν στην ανακύκλωση της ανεργίας και εξασφαλίζουν ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη.
  • § Περικόπτει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση στις Περιφέρειες και τους Δήμους και αυξάνει τα «ίδια έσοδα» της Τοπικής Διοίκησης τα οποία προέρχονται από τα επιπλέον τοπικά χαράτσια που επιβάλλουν στο λαό.

Οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης

  • § Παρατηρήσεις των κατατεθέντων στοιχείων του Προϋπολογισμού για την Τοπική Διοίκηση (ΤΔ).

Η ανάλυση του προϋπολογισμού όπως αυτός κατατέθηκε με αλληλοσυγκρουόμενα και αντιφατικά στοιχεία επιβεβαιώνει τη θέση μας για τον αντιδραστικό – αντιλαϊκό προσανατολισμό του «Καλλικράτη».  Για να καλυφθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές επιχειρείται να εμφανιστεί ότι δίνονται περισσότεροι πόροι απ’ ότι στην πραγματικότητα. Έτσι γίνεται η λαθροχειρία σύγκρισης του προϋπολογισμού του 2012 σαν να είναι ήδη πλήρως πραγματοποιημένος με τις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων του 2011, πράγμα που είναι αβάσιμο για σωστά συμπεράσματα. Πιο συγκεκριμένα:

  • 1. Η σύγκριση του προϋπολογισμού του 2012 με αυτόν του 2011 αποδεικνύει ότι τα έσοδα της ΤΔ μειώνονται συνολικά κατά 3.270 εκατ. € (9.756 – 6.486) δηλαδή κατά 34%, τη στιγμή που τα έσοδα της ΤΔ από ιδίους πόρους αυξάνονται το 2012 σε σχέση με το 2011 κατά 378 εκατ. € (2.636 – 2.258).
  • 2. Τα έσοδα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προβλέπονται μειωμένα το 2012 σε σχέση με το 2011 κατά 2.026,5 εκατ. € (5.848,5 – 3.822), ενώ υποτίθεται ότι έγινε αύξηση των αποδόσεων προς την ΤΔ (από 20,5% σε 21,3%) από το φόρο εισοδήματος προς την ΤΔ λόγω μεταφοράς νέων αρμοδιοτήτων. Αναλυτικά:

Για τους Δήμους:

Προϋπολογισμός 2011

Προϋπολογισμός 2012

Μείωση

Ποσοστό

4.904

3.222

1.682

34%

Για τις Περιφέρειες:

Προϋπολογισμός 2011

Προϋπολογισμός 2012

Μείωση

Ποσοστό

945

600

345

37%

(Τα ποσά είναι σε εκατομμύρια ευρώ)

  • 3. Δεν γίνεται καμία αναφορά στις ήδη μεταφερθείσες αρμοδιότητες που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΚΕΔΕ ξεπερνούσαν τα 2 δις €. Ειδικά για τα επιδόματα πρόνοιας που μεταφέρθηκαν στους Δήμους από το 2011 έχουμε νέα μείωση των κονδυλίων κατά 100 εκατ. € (το 2011είναι 915 εκατ. € για το 2012 προβλέπονται 815 εκατ. €).
  • 4. Στον Προϋπολογισμό του 2012 δεν γίνεται καμία αναφορά στο πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα του «Καλλικράτη» με τον τίτλο «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.» που είναι συνέχεια του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ». Αν διατηρηθούν οι ίδιες συμμετοχές όπως στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» τότε οι Δήμοι θα συμμετάσχουν με το 72% του συνολικού κόστους του προγράμματος.
  • 5. Για ακόμη μια φορά αναφέρονται σε προϋπολογισμό έσοδα της ΤΔ από ιδίους πόρους, που στο σύνολό τους σχεδόν αποτελούν έσοδα από τα ανταποδοτικά οφέλη και την τοπική φορολογία που φτάνουν το 69,1% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.). Στην πραγματικότητα αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο και επιβεβαιώνεται από την εκτέλεση των Κρατικών Προϋπολογισμών αναδεικνύοντας την κατεύθυνση φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων.
  • 6. Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι χαρακτηριστική η συνεχής μείωση των προϋπολογισθέντων και των πραγματοποιηθέντων δαπανών για το Υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι το 2011 προϋπολογίζονται δαπάνες 710 εκατ. € και η εκτίμηση των πραγματοποιήσεων είναι 418 εκατ. € μειωμένα δηλαδή κατά 41%. Για το 2012 προϋπολογίζονται δαπάνες 478 εκατ. € δηλαδή μειωμένες σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα το 2011 κατά 33%. Γίνεται αντιληπτό ότι η πραγματοποίησή τους θα παρουσιάσει πολύ μεγαλύτερη μείωση.

Φαίνεται ξεκάθαρα και από την ανάλυση του Κρατικού Προϋπολογισμού ότι η ΤΔ ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού λειτουργεί με ενισχυμένο ρόλο για την αποτελεσματικότερη προώθηση και υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών, την κατακρεούργηση των κοινωνικών εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, στην οποία αντιτίθεται η «Λαική Συσπείρωση» αναφέρθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Σοφάδων κ. Σωτήρης Στουρνάρας. «Ένα ολόκληρο σχέδιο για εκτεταμένες απολύσεις στο Δημόσιο βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.  Η εφαρμογή του θα γίνει μέσω της εφεδρείας, των ιδιωτικοποιήσεων, των συγχωνεύσεων – καταργήσεων Οργανισμών, Υπηρεσιών και Δημόσιων Επιχειρήσεων.   Ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπονται μέσα στο 2012 διακόσιες χιλιάδες απολύσεις μόνο στο δημόσιο τομέα ενώ πηγές της Ε.Ε και της κυβέρνησης σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να μειωθεί κατά το ήμισυ.

Την επιτάχυνση αυτής της εξέλιξης ανέλαβε η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ προχωρώντας σε απολύσεις οι οποίες θα πάρουν άμεσο και μαζικό χαρακτήρα. Χιλιάδες υπάλληλοι θα βρεθούν στο δρόμο με γενικότερα αρνητικές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών, στα δικαιώματα για υγεία, μόρφωση και πρόνοια. Βασική επιδίωξη είναι να παραδοθούν καίριοι τομείς κοινωνικών υπηρεσιών και κρατικής περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  για τους Δήμους είναι η περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της καθαριότητας, που θα φέρουν χιλιάδες απολύσεις, δυσβάσταχτα βάρη στη λαϊκή οικογένεια και μεγάλα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους. Μόνο για το λεκανοπέδιο της Αττικής το «φιλέτο» των σκουπιδιών είναι 3,5 δις € ενώ τα ανταποδοτικά τέλη για τον έναν τόνο σκουπιδιών θα αυξηθούν από 70€ σε 200€.

Για τους Ο.Τ.Α. φαίνεται πως θα έχουμε ένα μεγάλο όγκο απολύσεων εργαζομένων. Μέχρι στις 27 Δεκέμβρη οι Δήμαρχοι πρέπει να δώσουν λίστες εφεδρείας και τους Οργανισμούς όπου καταργούνται υπηρεσίες, Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικές Επιχειρήσεις και όλες οι κενές οργανικές θέσεις σ΄αυτά. Ένα άλλο μεγάλο μέρος των απολύσεων θα επέλθει μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Η υπόθεση της εφεδρείας – απολύσεων για το Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. και τις ΔΕΚΟ δεν είναι πρόβλημα μιας κατηγορίας εργαζομένων. Είναι πρόβλημα που αφορά όλους τους κλάδους, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον μικρομεσαίο αγρότη, τον επαγγελματία, τους νέους, τις γυναίκες. Είναι υπόθεση και αντικείμενο κοινής δράσης και λαϊκής συμμαχίας.

Η δική μας θέση απέναντι σ’ όλα αυτά είναι:

  • § Καμία εφεδρεία, απόλυση, ιδιωτικοποίηση. Να μη γίνουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών.
  • § Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, οργανική θέση για κάθε εργαζόμενο.
  • § Κάλυψη των κοινωνικών αναγκών με καλύτερη αξιοποίηση των εργαζομένων αλλά και νέες προσλήψεις.
  • § Κανένα Δημοτικό Συμβούλιο να μην καταρτίσει λίστες εφεδρείας στους Ο.Τ.Α. Κανένας Δήμαρχος να μην συμπληρώσει διαπιστωτικές πράξεις κατάργησης οργανικών θέσεων.

Καλούμε τα σωματεία να πάρουν από τώρα αποφάσεις οργάνωσης του αγώνα με την πρώτη εφεδρεία – απόλυση  και να απαντήσουν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Ζητάμε την αλληλεγγύη όλων των κλάδων. ΟΛΟΙ για έναν και ΕΝΑΣ για όλους. Άμεση επαναπρόσληψη κάθε απολυόμενου. Οι εργαζόμενοι να μη δεχθούν τα «ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας» για την απορρόφηση των απολυόμενων επειδή αυτό σημαίνει ελαστική, ανασφάλιστη απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία».

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Κάλεσμα να μην πληρώσει κανείς πολίτης το χαράτσι του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, απηύθυνε ο Δημοτικό Σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα κ. Βασίλης Ελευθερίου, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Ο Ελληνικός λαός βιώνει την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. που φορτώνει στη λαϊκή οικογένεια τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, τα ελλείμματα και τα χρέη που δημιούργησε το μεγάλο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα η ίδια πολιτική μειώνει δραματικά τους μισθούς και τις συντάξεις με αποτέλεσμα οι λαϊκές οικογένειες να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμη και στην κάλυψη βασικών τους αναγκών όπως είναι η  πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ συνεχίζοντας την άγρια αντιλαϊκή πολιτική, εφαρμόζει τον απαράδεκτο νόμο για την επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους στέλνοντας μαζικά στις οικογένειες μέσω της ΔΕΗ και των άλλων επιχειρήσεων ρεύματος λογαριασμούς για την πληρωμή του απειλώντας ότι αν δεν το πληρώσουν θα τους κόψει το ρεύμα.

Πρόκειται για ένα ελεεινό εκβιασμό που δεν πρέπει να περάσει.

Το συγκεκριμένο χαράτσι είναι πέρα για πέρα άδικο και ισοπεδωτικό όπως και αυτό της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των εργαζομένων  και δυστυχώς δεν θα είναι μόνο για φέτος. Επιδιώκουν να το μονιμοποιήσουν. Ταυτόχρονα, από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου ετοιμάζουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 19%. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι βασικό και απαραίτητο κοινωνικό αγαθό και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εκβιάζουν το λαό απειλώντας ότι θα το στερήσουν. Τα χρήματα που σκοπεύουν να συγκεντρώσουν από το συγκεκριμένο χαράτσι και τα άλλα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα δεν προορίζονται φυσικά για τους μισθούς, τις συντάξεις και την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών αλλά για τα δάνεια των τοκογλύφων πιστωτών ντόπιων και ξένων.

Εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στηρίζουμε και πλαισιώνουμε τις λαϊκές επιτροπές που έχουν στηθεί σε γειτονιές της πόλης και σε χωριά οι οποίες αξιοποιούν κάθε τρόπο για να μην πληρωθεί το χαράτσι διαχωρίζοντάς το από τον υπόλοιπο λογαριασμό της ΔΕΗ και των Δημοτικών τελών.

Καλούμε τους Δημάρχους και τις Δημοτικές Αρχές της περιοχής μας να πάρουν ενεργό μέρος, να στηρίξουν των αγώνα που δίνουν οι λαϊκές επιτροπές και μαζικοί φορείς της περιοχής μας, να πάρουν καθαρή θέση υπέρ της κατάργησης του «Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ) και όχι υπέρ του διακανονισμού πληρωμής με άλλη μεθοδολογία ή άλλες παρόμοιου προσωρινού τύπου λύσεις. Τους καλούμε να σταθούν δίπλα τους με όλα τα μέσα που διαθέτουν και να μην επιτρέψουν να επιβληθούν κυρώσεις  σε όσους αρνηθούν να το πληρώσουν».

Προηγούμενο άρθρο Αντίθετο με την επιβολή του Χαρατσίου το Δ.Σ. Καρδίτσας -Ομόφωνο το ψήφισμα
Επόμενο άρθρο Δηλώσεις του Δ. Σιούφα