Ειδήσεις

Απάντηση στον κ. Σχορετσανίτη για το πρόγραμμα έργων και τον δανεισμό του Δήμου Καρδίτσας


Σχετικά με την πρόσφατη επιστολή του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ηλ. Σχορετσανίτη “Ο δανεισμός είναι το πραγματικό πρόβλημα του Δήμου” που δημοσιεύσατε θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Είναι κατ’ αρχήν θετικό που ο κ. Σχορετσανίτης δείχνει να αναγνωρίζει ως επιτυχία για τη Δημοτική Αρχή την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων ύψους 47.119.000 € ( για την ακρίβεια …) για  την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος έργων από καταβολής Δήμου  Καρδίτσας. Έργα -“καλοδεχούμενα”, όπως τα χαρακτηρίζει και ο ίδιος,- που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης, αλλά και όλου του Δήμου και θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα και ευρύτερα την ποιότητα ζωής των δημοτών. Ένα πρόγραμμα έργων,  η υλοποίηση του οποίου ήδη ξεκίνησε και θα κορυφωθεί την επόμενη διετία, επισφραγίζοντας έτσι μια προσπάθεια που ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή με την βοήθεια του στελεχιακού δυναμικού του Δήμου από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της.

Το αφήγημα του κ. Σχορετσανίτη οτι έργα τόσων εκατομμυρίων περίπου … χαρίζονται στο Δήμο Καρδίτσας από την κυβέρνηση, πέρα από το ότι αδικεί την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και των εργαζομένων που αφιέρωσαν ατελείωτες εργατοώρες για να προετοιμάσουν μελέτες και τεχνικά δελτία και να υποβάλλουν πλήρεις προτάσεις εντός πολύ πιεστικών προθεσμιών σε ανταγωνιστικά προγράμματα, καταρρίπτεται από μια απλή ανάλυση των χρηματοδοτικών πηγών αυτού του προγράμματος έργων:

– Τα 19.762.000 € , σχεδόν το 50% των συνολικών χρηματοδοτήσεων δηλαδή, προέρχονται από το Τομεακό ή Περιφερειακό ΕΣΠΑ.

Άρα, σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό του κ. Σχορετσανίτη, υπάρχει
“εναγκαλισμός” του Δημάρχου και με τον Περιφερειάρχη;

– Τα 10.644.000 € αφορούν έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” το οποίο αφορά όλους τους Δήμους της χώρας

– Τα 13.798.000€ αφορούν έργα που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με “ώριμες” μελέτες και με διαρκή διεκδίκηση

– Τα 2.915.000 € προέρχονται από διάφορα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα επίσης ανταγωνιστικού χαρακτήρα.

Ασφαλώς και για να επιτευχθεί η ένταξη και να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση τόσων πολλών και σημαντικών έργων υποδομής για το Δήμο Καρδίτσας απαιτήθηκαν πολλές συναντήσεις και συνεχείς επαφές της Δημοτικής Αρχής με τους αρμόδιους Υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και η στενή συνεργασία  με τους βουλευτές  για την υποστήριξη των δίκαιων  διεκδικήσεων του Δήμου. Αυτό δεν συνιστά “εναγκαλισμό” αλλά συστηματική και τεκμηριωμένη διεκδίκηση.

Όσον αφορά το ζήτημα του δανεισμού του Δήμου η Δημοτική Αρχή κινήθηκε με επιτυχία σε  τρεις άξονες: Στην μείωση των δαπανών με μια σειρά μέτρων και κινήσεων, στην σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του προς τους προμηθευτές  και στην ρύθμιση των δανείων του προς προς όφελος του Δήμου. Πέτυχε έτσι την βελτίωση των οικονομικών του Δήμου την ομαλή λειτουργία του  Δήμου,  την αποκατάσταση της φερεγγυότητάς του και τη βιωσιμότητα του χρέους του και για τα επόμενα χρόνια.

Εξασφάλισε μάλιστα ήδη από το δεύτερο οικονομικό έτος της θητείας της και πλεόνασμα το οποίο επιστρέφει  με τη μορφή έργων στους δημότες, ακριβώς γιατί η Δημοτική Αρχή έχει ως προτεραιότητά της το Δήμο και το δημότη και όχι τις Τράπεζες, όπως ενδεχομένως να μπορούσε να της προσάψει κάποιος, αν διέθετε το πλεόνασμα για την πρόωρη εξόφληση του κεφαλαίου ακολουθώντας την προτροπή του κ. Σχορετσανίτη.

Θα πρέπει να γνωρίζει επομένως ο ίδιος, αλλά και όλοι οι δημότες οτι χάρη στην συνετή και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου από την παρούσα Δημοτική Αρχή ο δανεισμός του Δήμου δεν αποτελεί πλέον τροχοπέδη στην λειτουργία του και την αναπτυξιακή του πορεία η οποία χάρη και στο πρόγραμμα έργων που θα υλοποιηθούν την επόμενη διετία θα είναι θεαμτική.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Ηλίας Χατζής για το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Καρδιτσομάγουλας
Επόμενο άρθρο Το δημογραφικό πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση - Του Σωκράτη Βασιλάκου