Απάντηση στον Ν. Ρόβλια από τον Υπ. Πολιτισμού για αρχαιολογικούς χώρους & βυζαντινά μνημεία


Με πρόσφατη Ερώτησή του, της 8ης Αυγούστου 2008, ο Βουλευτής του Νομού μας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας, ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού εξηγήσεις για την καθυστέρηση ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και αποκατάστασης των βυζαντινών μνημείων πολιτισμού του Νομού Καρδίτσας. Επί της Ερώτησης, εστάλη η με αρ. πρωτ. 145/1-9-2008 απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Α. Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων του Νομού Καρδίτσας, σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων σε συνεργασία με την αρμόδια για την περιοχή ΛΔ’ ΕΠΚΑ συνέταξε προμελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα στο Δ.Δ. Μοσχάτου. Η ανωτέρω μελέτη εγκρίθηκε με την ΥΠ.ΠΟ./ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ34/63848/3063/2.8.07 Απόφαση.

Β. Σχετικά με τα βυζαντινά μνημεία του Ν. Καρδίτσας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Ιερά Μονή Ρεντίνας, έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Καθολικού στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, ενώ έχει εγκριθεί από την ΔΑΒΜΜ συμπληρωματική μελέτη κατασκευής αποστραγγιστικού δικτύου. Επίσης έχει στην 19η ΕΒΑ μελέτη αποκατάστασης της πτέρυγας των κελιών, η οποία μετά τον έλεγχο από την Εφορεία θα διαβιβαστεί στην ΔΑΒΜΜ για έκδοση Απόφασης.

2. Ιερά Μονή Πελεκητής, έχει ολοκληρωθεί η κτηριακή αποκατάσταση της Μονής, ενώ με την ΥΠ.ΠΟ./ΔΑΒΜΜ/6260/199/28.5.2008 ΥΑ, εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης – στερέωσης των βραχωδών πρανών. Το έργο θα εκτελεστεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας.

3. Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Οξυάς, έχει εγκριθεί η μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών και το έργο έχει προταθεί στο ΕΣΠΑ.

4. Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βραγγιανών και Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου, συντάσσεται μελέτη συντήρησης τοιχογραφιών από την αρμόδια 19η ΕΒΑ.

5. Κάστρο Φαναρίου, έχουν εγκριθεί συμπληρωματικές μελέτες αποκατάστασης του Κάστρου.».

Σχετικά με το θέμα, ο κ. Ρόβλιας δήλωσε: Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εργασιών αξιοποίησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και αποκατάστασης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων του Νομού μας. Παρότι ερώτησα σχετικά τον κ. Υπουργό Πολιτισμού, ουδεμία απάντηση έλαβα σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο Συκεώνος, τον αρχαιολογικό χώρο Φίλιας, τον μυκηναϊκό τάφο Γεωργικού και τους αρχαίους οικισμούς των αρχαιολογικών χώρων των Δήμων Ιθώμης και Αργιθέας. Επίσης, οι απαντήσεις που αφορούν τα βυζαντινά μνημεία του Νομού μας, επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας ότι δεν καταγράφεται σοβαρή πρόοδος. Δεδομένου ότι η τουριστική κίνηση στο Νομό μας συναρτάται με το σχέδιο ανάπτυξής του, όλα δε τα προαναφερθέντα μνημεία, εφόσον αναδειχθούν και αξιοποιηθούν, θα αποτελούν ξεχωριστούς πόλους έλξης επισκεπτών, λογικό και επόμενο είναι να ζητάμε μεγαλύτερη φροντίδα και ενασχόληση με τα ως άνω μνημεία της Καρδίτσας. Δυστυχώς η κυβέρνηση φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται.

Προηγούμενο άρθρο Φάκελο στην Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων καταθέτει ο Δήμος Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Τα προγράμματα δια βίου μάθησης συμβάλλουν στην προσωπική & επαγγελματική ανέλιξη των ατόμων