Ειδήσεις

Απάντηση του Δήμου Καρδίτσας στις αιτιάσεις του Εμπορικού Συλλόγου


Με εύλογη απορία και έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου που αντιτίθεται και μάλιστα με οξείς χαρακτηρισμούς σε μια πρωτοβουλία του Δήμου Καρδίτσας που μόνο θετικά θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

Συγκεκριμένα, μας επικρίνουν για την πρωτοβουλία μας να στηρίξουμε και να κάνουμε γνωστές τις τοπικές επιχειρήσεις που παράγουν, τυποποιούν και εμπορεύονται, στον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι μία από τις δεσμεύσεις μας, πριν ακόμη πάρουμε την εντολή από τους δημότες, ήταν να προβάλλουμε και να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα, τις τοπικές επιχειρήσεις και να συμβάλλουμε στη δημιουργία «τοπικής καταναλωτικής συνείδησης».

Στην κατεύθυνση αυτή επισκεφθήκαμε τις τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων και ποτών, συζητήσαμε για τα προβλήματα που τους απασχολούν και τις προβάλαμε μέσω δελτίων τύπου και από τα social media, για να τις γνωρίσουν περισσότεροι συμπολίτες μας. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο αυτών των επισκέψεων εκδώσαμε ένα φυλλάδιο που το διανείμαμε σε όλα τα εν δυνάμει σημεία πώλησης (επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, mini markets κ.λπ.). Παράλληλα, κάναμε επαφές με όλα τα super markets της περιοχής μας, για να βάλουν τα τοπικά προϊόντα στα καταστήματά τους.

Μας επικρίνουν, γιατί δεν τους ρωτήσαμε. Αρχικά, το δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να ανησυχεί και να ενδιαφέρεται για κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να βοηθήσει την τοπική κοινωνία δεν πρέπει να αμφισβητείται. Κατά δεύτερο λόγο, μιλήσαμε με το Επιμελητήριο για να κάνουμε από κοινού επισκέψεις που δεν καρποφόρησαν εξ αιτίας της εσωτερικής αναταραχής που υπήρχε εκείνη την  περίοδο. Τρίτον, ειδικά με τον Εμπορικό Σύλλογο κάναμε συζήτηση για την καθιέρωση και στην πόλη μας της «λευκής νύχτας» αναλαμβάνοντας το κόστος μια συναυλίας στη κεντρική πλατεία που θα προσέλκυε τον κόσμο, χωρίς να υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Επίσης, μας επικρίνουν, γιατί το φυλλάδιο περιλαμβάνει και επιχειρήσεις που ανήκουν σε άλλους Δήμους. Απαντούμε για λόγους πληρότητας του φυλλαδίου ζητήσαμε και είχαμε την συναίνεση των αντίστοιχων Δημάρχων για τις επισκέψεις και την προβολή αυτών.

Τέλος, μας επικρίνουν, γιατί πιθανόν να λείπουν κάποιες επιχειρήσεις από το φυλλάδιο. Απαντούμε ότι όποιος ενεργεί, κάνει και λάθη. Αν λείπουν δυο τρεις επιχειρήσεις, σε επόμενη έκδοση – που ελπίζουμε να γίνει από κοινού – θα συμπεριληφθούν.

Καταληκτικά, επισημαίνουμε ότι όλες αυτές οι ενέργειες είναι συμπληρωματικές, δεν είναι αντικρουόμενες. Όσες περισσότερες δράσεις από περισσότερους φορείς, τόσο καλύτερα. Εκλαμβάνουμε δε, θετικά αυτές τις αντιδράσεις γιατί, έστω και με αρνητικό τρόπο, φέρνουν στο προσκήνιο αυτό που είναι ζητούμενο: Τη συζήτηση για την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και την προβολή των τοπικών προϊόντων.

Κλείνοντας, αφού τονίσουμε ότι το ενδιαφέρον μας για την εμπέδωση της «τοπικής καταναλωτικής συνείδησης» θα εξακολουθήσει να υπάρχει, προτείνουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε από κοινού όλοι οι θεσμικοί φορείς:

Α) Καθιέρωση τριημέρου τοπικών προϊόντων στα πρότυπα της Οικολογικής γιορτής στο Παυσίλυπο την άνοιξη.

Β) Ενοικίαση εκθεσιακού χώρου στην Αθήνα για προβολή και πώληση τοπικών προϊόντων.

Γ) Εκτύπωση και διανομή φυλλαδίων που προβάλλουν τα οφέλη της κοινωνίας, όταν επιλέγει τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα.

Δ) Καθιέρωση της «λευκής νύχτας» για την στήριξη του εμπορικού κόσμου της πόλης μας.

Περιμένουμε την ανταπόκριση και τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού συλλόγου και με χαρά θα συμβάλλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί για την υλοποίηση των παραπάνω ή οποιονδήποτε άλλων χρήσιμων δράσεων που θα προταθούν.

 

Φώτης Αλεξάκος

 

Προηγούμενο άρθρο Αποκριάτικη χοροεσπερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στην 25η FRUIT LOGISTICA 2017 συμμετείχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας