Απάντηση του Δασαρχείου Καρδίτσας στο δημοσίευμα Τσιάκου


Το Δασαρχείο Καρδίτσας είναι ένα από τα πρότυπα παραγωγικά Δασαρχεία και οι αρμοδιότητές του στην Δασοπολιτική Επιτήρηση και στην Προστασία των εκμεταλλευομένων δημοσίων και μη δασών. Η Δασική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη σύμφωνα με το νόμο για όλα τα θέματα που προκύπτουν στο δάσος. Η διαχείριση του δάσους γίνεται βάση διαχειριστικών μελετών και η ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων των ορεινών περιοχών σε καυσόξυλα, αποτελεί προτεραιότητα για την υπηρεσία μας. Οι δασικές ρυθμιστικές διατάξεις καυσοξύλευσης εκδίδονται ανά δεκαετία και καθορίζουν τον τρόπο της συλλογής και διακίνησης κάθε είδους δασικών προϊόντων, καυσοξύλων, ξυλείας κλπ. Όσον αφορά στα «ξερά κομμάτια ξύλου» όπως τα περιγράφετε στο δημοσίευμά σας, με την αριθμ. 52/2012 ρυθμιστική διάταξη καυσοξύλευσης επιτρέπεται η υλοτομία ξερών ισταμένων, κατακείμενων, ισταμένων αποκορυφωμένων, ακατάλληλων για τεχνική ξυλεία, ισταμένων χλωρών υπερηλίκων των οποίων το εσωτερικό είναι κουφαλερό ή σάπια και άχρηστα για παραγωγή τεχνικής ξυλείας, από τους κατοίκους των Τ.Κ. που ανήκει το Δάσος. Η μόνη (δαιδαλώδης και γραφειοκρατική) διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κάτοικος είναι να ενημερώσει τον τοπικό δασοφύλακα. Οι δασικές ρυθμιστικές διατάξεις καυσοξύλευσης που εφαρμόζονται από την υπηρεσία μας λαμβάνουν μέριμνα εκτός των άλλων και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα προφανώς γίνατε δέκτης παραπόνων μιας συγκεκριμένης ομάδας ατόμων ορισμένων τοπικών κοινοτήτων οι οποίοι, είτε από άγνοια ή ενδεχομένως εσκεμμένα, σας παραπληροφόρησαν για τα ισχύοντα και τις πρακτικές που εφαρμόζει η δασική υπηρεσία και σπεύσατε να υιοθετήσετε τις απόψεις αυτών και να κατηγορήσετε δημοσίως μια υπηρεσία της οποίας οι υπάλληλοι καθημερινά δίνουν μάχη, με σκοπό να διαφυλάξουν το δασικό πλούτο από την ανθρώπινη καταστροφική μανία, ερχόμενοι αντιμέτωποι πολλές φορές με απειλητικές και επικίνδυνες συμπεριφορές δραστών. Θα μπορούσατε καλλιστα και με ευκολία (πολλές φορές το πράξατε άλλωστε κατά το παρελθόν για άλλους λόγους) νε επικοινωνήσετε με την Προϊσταμένη Αρχή της Υπηρεσίας και να ενημερωθείτε λεπτομερώς για το τι προβλέπει η δασική νομοθεσία. Οι ανωτέρω δασικές ρυθμιστικές διατάξεις έχουν κοινοποιηθεί στην υπηρεσία σας και αναρτηθεί στη διαύγεια και οφείλατε να είστε ενήμερος για το περιεχόμενό τους. Όσον αφορά στο ζήτημα του καθαρισμού των ποταμών και παραποτάμων της πεδινής περιοχής από βλάστηση που εμποδίζει τη ροή των υδάτων, σας υπενθυμίζουμε ότι με το αριθμ. 1302/78644/11-5-2012 έγγραφό μας, θέσαμε την υπηρεσία μας στη διάθεσή σας για διενέργεια από κοινού αυτοψιών προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία καθαρισμού των ποταμών αλλά έως και σήμερα δεν ανταποκριθήκατε. Είναι αυτονόητο ότι αδίκως δημιουργείται την εντύπωση ότι η υπηρεσία μας δεν συνδράμει σε θέματα που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία περιοχής ευθύνης μας. Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας πρέπει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια που καταβάλλει η υπηρεσία μας με πενιχρούς πόρους προκειμένου να σταματήσει την λαθροϋλοτομία που μαστίζει τα δάση της περιοχής μας και όχι δια του τύπου να βάλλεται αδίκως.

 

Καρδίτσα 16-10-2012

Προηγούμενο άρθρο ΤΡΑΒΟΥΝ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΑΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ - Την Πέμπτη 18/10 από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα
Επόμενο άρθρο Στην Αίγυπτο ο Υφυπ. Εξωτερικών Κ. Τσιάρας